Forum

Yeni sistem iç...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Yeni sistem için yol gösterirmisiniz ?

10 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
527 Görüntüleme
(@HalilYILDIZ)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Arkadaşlar;

 Öncelikle soruma geçmeden belirteyim Windows server hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim. Siteden takip ettiğim dersler ve makaleler dahilinde uygulamaya dökülmemiş !!! bilgiye sahibim.

Şimdi soruma geçebiliriz.

Yeni kurulan şirketimizin şantiyesine Windows Server 2003 kurma kararı aldık.

Diğer kullanacağımız sistemler Win Xp. Toplamda 40-45 adet terminal bilgisayar olacak.

Sistemde olması gerekenler ve kullanım amacı;

Sistemimizde kullanacağımız 2-3 tane ana program mevcut projeler için 1 program günlük raporlar için 1 program ve muhasebe için bir program.

Sistem kullanımı ve yönetimi;

Terminal sistemlerimizde tüm olan bitenleri projeleri, günlük raporları ve muhasebe kayıtlarının tamamını server üzerinden gerçekleştirmek istiyoruz. Kısaca işin özü terminallerde kayıt tutulmayacak ne var ne yoksa herşey serverda barınıp tüm kontroller bu server üzerinden gerçekleşecek.

Kullanacağımız diğer özellikler;

Server'ımıza dahili ve harici mail sistemi kuracağız. Hem sistem içi yazışmalar buradan yapılacak hem de dış mailları kendi server'ımızdan yöneteceğiz. Alan adı kaydımız v.s. mevcut.  

Umarım sorularımı net olarak ifade edebilmişimdir. Yukarıda anlattığım işlemler sırasına göre sıfır dan kurulumla ne tür bir yol izlemem gerekiyor ? Kurmam gereken bileşenler configürasyon nasıl olmadı ? Windows Server 2003 Standart Edition isteklerime cevap verirmi ? yoksa Win Serv. Enterprise 2003 v.s. gibi sistemleremi yönelmem gerekli ? Kısaca kullanmam gereken sistemler ve takip edeceğim yolları açık bir dille net ifade ederseniz kuracağım sistemi ve beni içinden çıkılmaz bir hal almaktan kurtarmış olacaksınız.

Şu an kendi ev sistemim de Windows Server 2003 Standart Edition Tr. kurulu ve 5 tane de terminal bilgisayarım mevcut göstereceğiniz yol çerçevesinde sistemimi kurmadan önce test etme olanağım var. En azından evdeki sistemim de takip edeceğim yolu uygulamaları değerlendirip eksilerimi yanlışlarımı görüp sizlerin de yardımları ile asıl sistemime geçmeden değerlendirmek isterim.

!!! Bir hususa dikkat çekmek istiyorum yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına burada sorduğum soruları yol göstermesi açısından soruyorum. Şu nasıl kurulur bu nasıl kurulur gibilerinden ziyade takip edeceğim yolu gözlemlemek istiyorum. 

Şimdiden sorularımı değerlendirip yol gösterebilecek, fikir belirtecek arkadaşlara teşekkürlerimi sunarım.

 

Esen Kalınız. 

 
Gönderildi : 29/10/2008 18:34

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba,


Anlattığınız yapı itibariyle size en uygun OS Windows Server SBS Premiumdur. Üzerinde gelen birçok extra program ile tek bir sunucu üzerinde bu rolleri kullanabilirsiniz. (bkz. http://www.cozumpark.com/blogs/small_business_server/archive/2008/03/28/small-business-server-sbs-2003-nedir-nas-l-konfig-re-edilir.aspx  )


Burada en önemli faktörlerden biri şirketinizin büyüme potansiyeli ve ileride yapılacak yatırımlar kafanızdaki soru işaretine net cevap vermenizde etkendir. Fiyat bakımından SBS Premium size yardımcı olsada büyüme durumunda veya extra yapacağınız yatırımlar doğrultusunda gereksinimlerinizi karşılamayabilir. (Öyleki sunucu üzerinden barındırabileceği kullanıcı sayısında kısıtlama mevcuttur)


Bu durumda SBS Premium yerine Standart tercih edilebilir. Fakat bununda size şöyle bir dezavantajı olacaktır ; exchange ve isa için extra bir maliyet çıkacaktır.


Birde burada söz konusu olan OS yeterliliği düşünülmelidir. Şöyleki Standart bir server OS seçildiğinde donanımınız her ne kadar destekliyor olsa bile seçmiş olduğunuz ürün bellek miktarı mevcut yapınızı karşılamaya bilir. (Bkz. OS en fazla destekleyebildiği bellek miktarına)


Burada yapınızın datalarının büyüklüğüde yapacağınız yatırımda düşünülmesi gereken en önemli faktörlerden biridir.


Bunları söyledikten sonra yapınızı nasıl şekillendireceğinizi bir kaç madde ile özetleyelim ;


* Mutlaka AD yapısını kullanmalı ve kullanıcılarınızı domain bir yapıda barındırmalısınız.


* Kullanıcıların dosyalarını sunucu üzerinde tutmak istediğinize göre kullanıcılarızda yapacağınız policylerde dosya yönlendirme ve kısıtlandırma yapmalısınız.


* Mail yöneticisi olarak exchange kullanmanızı eğer ihtiyacınız varsa (güvenlik konusu önemli) web üzerinden erişim izni vermelisiniz.


* Isa kullanarak iç ve dış saldırılarınızın önüne geçebilirsiniz. Güvenlik en önemli etkendir.

 
Gönderildi : 29/10/2008 19:23

(@HalilYILDIZ)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Sayın AYATA;

 

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Yol gösterilmesini istediğim yukardaki sistem zaten sabit bir sistem değil biz bu sistemi sürekli taşıyacağız ve artı bir büyüme rolü yok yani 2 veya bilemediniz 3 senelik çalışmalar için yurt dışında farklı ülkelere gidiyoruz ve sadece orada ki işlerimizi takip ediyoruz. Novel bir sistem kullanılıyorduk ama yeni işimizde Windows kararı alındı ve bu şekilde yapılanacak.

İşletim sistemi yeterlilik konusunda araştırmalarım sonucu 2003 Standart Edition ı gözlemlemiştim sizin verdiğiniz linkide inceledim donanım  yapısında standart edition da 4 gb ye kadar ram desteği sunuyor ve bu bana yeterli  fakat exchange ve isanın ekstra maliyetin den bahsetmişsiniz ben ekstra bir maliyet istemiyorum herşeyi içinde dahil olan bir sistem kurmak istiyorum.

 
Gönderildi : 29/10/2008 19:50

(@ugurtezel)
Gönderiler: 38
Trusted Member
 

Rafet hocam güzel bi açıklama yapmışsın arkadaşa bizi de aydınlattığınız için teşekkür ederiz.

 
Gönderildi : 29/10/2008 21:14

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Halil Bey açıklamanızda herşey dahil ifade kullanmışsınız.


SBS alımlarında exchange ve isa birlikte gelmek ile birlikte dezavantaj olarak 75 kullanıcıya kadar çıkabilmesi ve CAL lisanslarının standart editiondan pahalı olduğunu bilmenizi isterim. Ama mevcut durumda SBS premium işinizi görecektir.


http://www.cozumpark.com/blogs/small_business_server/archive/2008/03/28/sbs-2003-r2-premium-edition.aspx  


Yapınıza uygun OS ve Rollerde tam karar verdikten sonra karşılaştırma yapmak için birde maliyet hesabı (CAL lisanslarını unutmayın) mutlaka yapınız.


Saygılar 

 
Gönderildi : 29/10/2008 21:27

(@HalilYILDIZ)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Sayın AYATA;

 Duyarlılığınız ve ilginiz için tekrardan teşekkür ederim, fakat inanın kısaltma yapılan terimlerle iyice kafam karıştı mesajımın başında dediğim gibi server hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim.

Bana tavsiye ettiğiniz sistem galiba alttaki link;

http://www.e-piramit.com/emarket/ProductDetails.aspx?ProductId=183446&CatID=8500&tabId=

2 ay gibi bir vaktim var bu süre zarfında kesin karar verip sistemi evde kurup test etmem lazım. Bu nedenle biraz fazla üstüne düştüm belki çok amatörce sorular soruyor olabilirim ama dediğim gibi bu konu hakkında bilgim sınırlı ama tabiki boş durmuyorum sitede bulunan hemen hemen tüm makaleleri kaynakları localime aldım ve inanın günlük 2-3 saat uyku ile sürekli okuyup evde kurduğum standart edition da uygulamarını yapıyorum. Umarım en kısa zamanda sizlerinde yardımı ile server ımı tamamlayıp terminallerle birlikte test edebileceğim.
 

 
Gönderildi : 30/10/2008 07:39

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Merhaba Halil Bey,


 Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyelim olur mu ?


1 - Kurulum yapacağınız bir sunucunuz var mı ? Varsa bunu nasıl yapılandıracağınıza karar verdiniz mi ? (Raid bir yapı veya NAS,SAN)


2- Bu sunucu üzerinde hangi rolleri yüklemek istiyorsunuz ? (dosya sunucusu, mail sunucu , firewall (güvenlik)


3- Maliyet hesabı yaptınız mı ? (Maliyet hesabı yaparken kaç kullanıcı bu bilgisayara bağlanacak ise o kadar cal (kullanıcı) lisansı almanızda gerekiyor) (Windows Standart server kullanıcı lisans fiyatı, SBS Server kullanıcı lisans fiyatından ucuzdur. Ancak SBS Premium R2 lisans satın alırsanız Exchange ve ISA içerisinde geldiği için ekstra ödeme yapmak zorunda kalmazsınız)


-------------------------------------------------------


Yukarıdaki sorunuza gelince. Evet linkini gönderdiğiniz isletim sistemi (OS (Operation System) ) Windows SBS premium R2 + 5 kullanıcılı (5 adet cal lisanslı) Bu paketin içerisinde exchange + isa dahildir.


Son olarak yapınıza en uygun isletim sistemi Windows Server SBS Premium R2'dir. Bu paket içerisinde exchange + isa + 5 kullanıcı (cal) lisans gelmektedir. Siz 45 - 5 = 40 kullanıcı (cal) lisans daha almalısınız.



 

 
Gönderildi : 30/10/2008 16:31

(@HalilYILDIZ)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Sayın AYATA;

 

Hali hazırda 2 adet kullanmakta olduğum sunucum vardı 3-4 ay öncesine kadar dediğim gibi sabit çalışmıyoruz ülke ülke dolaşıyoruz 3-4 ay öncesi işimiz bitti ve geri döndük şimdi yeni bir iş için 2 aya kalmaz tekrar yurt dışına çıkacağız eski sucunuları kullanmayacağım yeni bir tanede sunucu alacağim HP ürünlerinden bir kaç sunucuya baktım ama Win serv. konusunda detaylı bilgiye sahip olmadığım için isteklerime ne denli cevap verecektir bilmiyorum OS yanında bir kaç tane de sunucu seçeneği isteyeceğim tabiki sizden.

Maliyet konusuna gelince maliyet çok fazla önemli değil fiyat açısı, ama hani tutup ta 2-3 bin YTL lik bir donanım yeterken kalkıpda 10.000 YTL lik bir donanıma sahip olmamın da bir esprisi yok.

 

Sunucu üzerinde hangi rolleri kullanmak istediğimi sormuşsunuz tekrarlayayım aynen sizin yazmış olduğunuz gibi;

 
1. Dosya sunucusu olacak

   a. Diğer tüm terminal pc lerdeki olan biten herşey bu pc de toplanacak günlük işler mesailer yapılan projeler v.s.

   b.Muhasebe programımız buradan çalışacak (yetkili firma bunun kurulumunu yapacak zaten)

2. Mail sunucu kesinlikle olacak iç ve dış yazışmalar sürekli buradan yapılacak.

3. İnternet paylaşımı buradan olacağı için tabiki güvvenli bir sistem yapılandırması olacak.

 

Hepsi bu.

 

 

 

 
Gönderildi : 31/10/2008 03:46

(@rafets-ayata)
Gönderiler: 3820
Üye
 

Tekrardan Merhaba,


Bu kadar yardım açıkcası danışmanlığa girer ancak siz çözümpark'ın bir avantajından yararlanıyorsunuz bunu bilmenizi isterim.


Şimdi verdiğiniz bilgiler ışığında yapılacak yatırım için öncelikle size OS'de kesinlikle SBS Premium R2 alın diyebilirim ki mail ve isa avantajından yararlanabilirsiniz. (içindeki extralarda dahil muhtemelen verdiğim linklerden incelemişsinizdir.)


Burada sunucu seçiminizde sizi X bir markaya ne yazik ki yönlendiremem çünkü kimine göre HP iyi kimene göre IBM bu iş için biçilmiş kaftandır. Bu konuda size donanım sponsorumuz olan Pramit Bilgisayar zaten yol gösterecektir.


Dosya sunucu olarakta kullanacağınız bu yapıda alacağınız sunucu üzerinde donanımsal Raid 5 yapmanızı + Hot swap olarak düşünmenizde yarar görüyorum.


2 ve 3 için zaten önerdiğim SBS Premium R2 ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır.


Unutmadan yapınızda anti -spam ve antivirüs içinde birşeyler düşünmeyi unutmayın 😉


Umarım sizi biraz olsun aydınlatabilmişimdir.


Not : Bu projenizde size yol göstermesi için ve alımlarınızda çözümpark farkını yaşamanız adına http://www.e-piramit.com donanım sponsorumuzla görüşebilirsiniz.

 
Gönderildi : 31/10/2008 04:06

(@HalilYILDIZ)
Gönderiler: 6
Active Member
Konu başlatıcı
 

Tekrardan yardımlarınız için teşekkür ederim. Günümüzde en basit şeyleri bile 3 kuruş paraya döken arkadaşlara iyi bir örnek olmuştur konumuzun devamı. Kimsenin hakkınıda yemek istemiyorum tabiki çalışmış çabalamış öğrenmiş hakkı olanı istiyor.

 Birazcıkta yol gösterici olmak lazım diye düşünüyorum.

 
Tekrardan yardımlarınız için teşekkür ederim. Esen Kalın.

 

 
Gönderildi : 31/10/2008 06:17

Paylaş: