3. Parti Yazılımlar

Veritas Netbackup 8.0 ile MS SQL Database Backup-Restore Operasyonu

Yeni bir makale serisi ile sizlerleyiz. Bu teknik makale çalışmamızda VERITAS NetBackup 8.0 yedekleme yazılımı ile MS SQL veritabanı yedeklenmesi ve yedeklenen veritabının geri yüklenmesi süreçlerini örnek bir işlem ile adım adım gerçekleştiriyor olacağız.

Bu teknik makale serimiz aşağıdaki 3 bölümden oluşmaktadır.

Bölüm 1: MS SQL Veritabanı yedekleme için NetBackup Client Kurulum ve Konfigurasyon

Bölüm 2: MS SQL Veritabanı yedekleme için Politika ve Script oluşturma

Bölüm 3: MS SQL Veritabanı Yedekleme ve Geri Yükleme işlemi

Şimdi Makale serimizin ilk bölümü olan “MS SQL Veritabanı yedekleme için NetBackup Client Kurulum ve Konfigurasyon” ile başlıyoruz.

Bölüm 1: MS SQL Veritabanı yedekleme için NetBackup Client Kurulum ve Konfigurasyon

clip_image002

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Setup” uygulamasının üzerine sağ tıklayıp “Run as administrator” seçeneğine tıklayarak kurulum işlemini başlatıyoruz.

clip_image004

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Gelecek olan uyarıya “Yes” diyerek devam ediyoruz.

clip_image006

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Karşılama ekranını “Next” butonuna tıklayarak geçiyoruz.

clip_image008

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Lisans anlaşmasını “Agree with the Veritas Software License Agreement” seçeneğini işaretliyp “Next” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image010

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Install to this computer only” veya “Install to multiple computers on your network” seçeneğiyle kurulumu aynı ayda kaç makineye kuracağınızı belirleyebilir,  “Typical installation” veya “Custom installation” seçenekleriyle de standart kurulum veya özelleştirilmiş bir kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Uygun seçenekleri seçenerek işleme “Next” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image012

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Uygulamanın kurulacağı dosya yolunu belirtip “Next” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image014

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Servisleri otomatik başlamasını sağlayabilir yada kurulum sonrasında manuel başlatmak istemeniz durumunda işaretleri kaldırmanız yeterli olacaktır. Ek olarak port ayarlarını değiştirebilirsiniz. “Next” butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.

clip_image016

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Yapınızda AD yapısı mevcut ise ve siz bu kurulumu DA(Domain Admin) kullanıcısıyla yada Local Admin yetkisine yapıyor olmanız durumunda Backup alma işlemlerinde hatayla karşılaşabilirsiniz.

Bunun önüne geçebilmek için yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi kurulum esnasında servisi çalıştırırken kullanıcak servis kullanıcısını belirtmeniz faydalı olacaktır. Bu kullanıcı DA(Domain Admin) olmasında faydalı olacaktır.

Gerekli bilgileri girdikten sonra “Next” butonuna tıklayarak işleme devam ediyoruz.

clip_image018

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Master Server Name” kısmına yapınızda bulundurduğunuz NetBackup master sunucunuzun ismini “Additional Servers” kısmına ise cluster yapınız var ise diğer master ve media sunucularınızı yazabilirsiniz. Gerekli bilgileri doldurtuktan sonra işleme “Next” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.

clip_image020

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Kurulum öncesi kontroller gerçekleştiriliyor.

clip_image022

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Kurulumun başından beri yapmış olduğumuz ayarların özetini görmekteyiz. Yanlış olmaması için kontrollerimizi yapıp işleme “Install” butonuna tıklayıp kurulumun başlamasıyla devam ediyoruz.

clip_image024

Yukarıdaki ekran görüntüsünde;  Kurulum işlemimiz başladığı görülmektedir.

clip_image026

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Gördüğünüz gibi kurulum işlemimiz başarılı bir şekilde tamamlandı. “Finish” butonuna tıklayarak işlem penceresini kapatıyoruz.

Şimdi ise NetBackup Client ile ilgili düzenlemeleri yapmaya başlıyoruz.

clip_image027

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; NetBackup 8.0 uygulamasına giriş yaptığınızda sol tarafta yukarıdaki menüleri görebilirsiniz.

Makalemizin devamında bu menülerden “NetBackup Management à Host Properties à Clients” menüsünden yedeklediğimiz sunucunun ve restore yapacağımız sunucunun ayarlarına ufak bir göz atacağız.

“Client” sekmesine tıkladığınızda sağ tarafta agent yüklenilen sunucuların listesini aşağıdaki gibi göreceksiniz.

clip_image029

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Client” sekmesine tıkladığınızda ekranın sağ tarafında görülecek olan client listesinin örneğini görebilirsiniz. Herhangi bir client’ın üzerine sağ tıklayıp işlemimize devam ediyoruz.

clip_image030

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Sağ tıkladığınızda açılan bu menülerden “Properties” seçeneğine tıklıyoruz.

clip_image032clip_image034

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan bu ekranda sol tarafta bulunan seçeneklerden “Servers” seçeneğine tıklıyoruz.

Tıkladığınızda pencerenin sağ tarafında yukarıdaki gibi bir ekran gelecektir. Burada yapacağınız “Additional Servers” ve “Media Servers” ayarlarında normal şartlarda master sunucularınız “NetBackup Client”ı kurduğunuzda otomatik olarak gelecektir.

Fakat media sunucular gelmediği için restore işleminde hata ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum yapınızda 1 den fazla media sunucusu kullandığınızda karşınıza çıkacaktır.

Bizde bu hatayla karşılaşmamak için kullanmakta olduğumuz “Additional Servers” sekmesine tıklayıp sağ tarafında bulunan “Add” butonuna tıklayarak “Master” veya “Media” sunucularımızı ekliyoruz. Sunucularınızı eklerken DNS isimlerinin doğruluğundan emin olun.

Örneğin; “netbackupmaster.testlab.local” ismiyle sunucunuza ping atabiliyorken “netbackupmaster” ismiyle de ping atabilirsiniz. Bu nedenle domain uzantılı ve uzantısız halini eklemeniz faydalı olacaktır.

Bu durumu farklı lokasyonlara replikasyon vb. yöntemler kullanıyor ve o lokasyonlarda netbackup master veya media sunucuları kullanıyorsanız yaşayacaksınızdır. Aksi takdirde cluster ve/veya disaster site bulundurmuyorsanız ihtiyacınız olmayacaktır.

Önemli Not: Bu problemlerle karşılaşmamanız için NetBackup kurulumunu ilk yaparken domain uzantısıyla kurduysanız tüm erişimlerde uzantılı halini, uzantısız kurduysanız uzantısız halini erişim ve kurulumlarda yapmanız en uygun yöntem olacaktır. Aksi takdirde sonrasında uğraşacağınız problemler can sıkıcı ve kronik olabilir.

Ekleme işlemlerini tamamladıktan sonra “OK” butonuna tıklayarak açmış olduğumuz “Properties” penceresini kapatarak “NetBackup 8.0 Administration Console” da yapacağımız işlemin sonuna geliyoruz.

clip_image035

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; “Start” başlat menüsünü açtığınızda yukarıdaki uygulamaları yüklenmiş olarak göreceksinizdir. “NetBackup MS SQL Client” uygulamasına sağ tıklayıp “Run as administrator” seçeneğine tıklayarak işlemimize başlıyoruz.

clip_image036

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan beyaz ekranda sol üstte bulunan “File” butonuna tıkladığınızda yukarıdaki gibi seçenekler açılacaktır. Bundan sonraki bir çok işlemimizi bu menülerden gerçekleştireceğiz.

Bunlar Backup almak veya restore yapmak için gereken script oluşturma işlemleri, SQL bağlantı ayarları, NetBackup kullanıcı ayaları gibi önemli adımları bu menülerden gerçekleştireceğiz. Şimdi konu başlığında belirttiğimiz gibi Client Settings düzenlemesine geçelim.

Yukarıdaki seçeneklerden “Set SQL Server connection properties” seçeneğine tıkladığınızda aşağıdaki ekran açılacaktır.

clip_image037

Yukarıdaki ekran görüntüsünde; Açılan bu ekranda “Host” ve “Instance” seçeneklerini default bırakabilirsiniz. Buradaki host seçeneği NB Client uygulamasını hangi sunucuya yüklediyseniz onun ismini otomatik getirecektir.

Instance seçeneği ise ilgili sunucuda default intance(MSSQLSERVER)’ın haricinde instance mevcut değilse default ayarlarda bırakabilirsiniz. Burada önemli olan “Userid” kısmında belirteceğiniz kullanıcının o sunucu üzerinde bulunan DB’lerde “sysadmin” yetkisine sahip olmasıdır. Aksi takdirde backup operasyonları başarılı olmayacaktır.

Gerekli tanımları yaptıktan sonra “Apply” butonuna tıklayarak ekranı kapatıyoruz. Burada girdiğiniz bilgiler hatalı olduğunda yada yetkisiz kullanıcı girdiğinizde hata alacaksınızdır.

Önemli Not: “Userid” kısmında belirttiğiniz kullanıcı SA değilde bir domain kullanıcısı ise “Domain\kullanıcıadı” şeklinde yazmanız gerekiyor.

Böylece “MS SQL Veritabanı yedekleme için NetBackup Client Kurulum ve Konfigurasyon” işlemini başarılı bir şekilde tamamlamış oluyoruz.

Böylece teknik makale serimizin 1. bölümü olan “MS SQL Veritabanı yedekleme için NetBackup Client Kurulum ve Konfigurasyon” işlemini bitirmiş oluyoruz.

Sizlere fayda ve farkındalık sağlaması dileğiyle.

 

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu