Forum

Workgroup’da Paylaş...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Workgroup’da Paylaşım İzinlerinin Yönetimi ve Klosörlerin Yetkilendirilmesi

3 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
736 Görüntüleme
(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Merhaba arkadaşlar bu makalemizde Workgroup üzerinde paylaşılmış klosörlerin yetkilendirme işlemlerini yapacağız.Directory servisimizle bu işlemler daha kolay olsada , küçük ıt yapılandırmasına sahip firmalar Workgroup ortamında çalışmaktadırlar. Bu ortamlarda paylaşım izinlerini yapılandırmak hem client bazlı uğraşmak hemde sunucu bazlı uğraş gerektiren bir işlem. Directory servisimizde kullanıcı hesapları ve gruplar sunucuda tutulduğu için NTFS izinlerini daha rahat ve kolay yapabilmekteyiz.

Paylaşım izinlerini ayarlamamız için kullanıcılar oluşturmalıyız. Bunu şöyle özetleyebiliriz örnek ortamımızda 10 tane client var , bu clientları kullanan kullanıcıların isimlerini paylaşım verdiğimiz sunucu üzerinde oluşturmalıyız.Ben izinlerde kolaylık olması amacı ile gruplarda oluşturacağım.

Not : Microsoft’un ev için üretmiş olduğu Home ve Basic işletim sistemlerinde grafik arayüzüyle bunu yapmamız mümkün değildir.Ağ bilgisini Command Promt kullanarak yapacağız.

Benim organizasyon şemam aşağıdaki gibidir.

Yukarıdaki şemada gördüğünüz isimlerini tanımını şu şekilde yapabiliriz.

Ortamımda bulunan 3 adet grup var bunlar ;

Yönetim
Muhasebe
Satış

Bu gruplara ait 3’er kullanıcı mevcut
Yönetim grubunun üyeleri ; hatice , arda , samet
Muhasebe grubunun üyeleri ; eda , ali, özkan
Satış  grubunun üyeleri ; ziya , faruk , serkan

3 Adet paylaşım klosörüm mevcut bunlar sırasıyla ;

Kırmızı , Mavi , Yeşil ve bunlar Server’in üzerinde oluşturulan paylaşım klosörleridir.Resimde görmüş olduğunuz tüm kullanıcılar ve gruplar server üzerinde oluşturulmuş klosörlerdir. Client tarafında yapmamız gereken tek şey , Ağ üzerinden server’imize client için özel oluşturmuş olduğumuz kullanıcı ile bağlanması.

Senaryomuz şu şekilde Patronumuz bize 3 klosör açmamızı istiyor ve isimlerini Kırmızı , Mavi ve Yeşil yaptık. Patronumuz bize Kırmızı klosöre sadece Yönetim grubunun üyelerinin erişmesini , Mavi klosörüne Muhasebe ve Yönetim grubunun erişmesini , Satış grubuna ise yönetim , satış ve muhasebe gruplarının erişmesini ve diğer kullanıcıların kesinlikle erişmesini istemiyor. Diğer kullanıcıdan kastım dışardan gelen Misafir ve müşterilerin ağ’a bağlandıklarında bu dosyalara erişilmesini istemiyor.

Server üzerindeki paylaşım klosörlerini ( kırmızı,mavi,yeşil ) oluşturdum. Kullanıcılarımı oluşturdum ve ilgili grupları oluşturup kullanıcıları oluşturduğum gruplara üye ettim.

Not: Guest hesabının devre dışı olması gerekmektedir.

Server üzerinde oluşturduğum kullanıcıların şifresini 123 değerini verdim. Şimdi Paylaşım klosörlerine izin veriyorum. Kırmızı klosörümüze patronumuzun isteği üzerine sadece Yonetim grubunun katılmasını istediği için sadece ona yetki veriyorum.

Bu izin sayesinde şunu demiş oldum. Kırmızı isimli klosöre sadece Yönetim Grubu üyeleri girebilsin.Hatice , Arda ve Samet bu klosorden full yetkili olarak kullanacaklar.

Sırada mavi isimli klosorümüze yetkilendirmeye geldi , Patronumuz Mavi isimli klosöre Yönetim ve Muhasebe grubunun bağlanmasını ve onun haricinde kimsenin bu klosre erişim hakkı olmasını istemiyor. İzinleri aşağıdaki gibi ayarlıyorum.

Bu izin sayesinde MAVİ klosörüne sadece Yönetim grubu ve Muhasebe grubunun üyeleri erişebilecek.
Satış grubu ve diğer misafir kullanıcılar bu klosöre ağda erişemeyecekler.

Yeşil isimli klosörümüzü aşağıdaki şekilde izinleri tamamlıyorum.

Bu yetkilendirme senaryomuzda Muhasebe , Yönetim , Satış gruplarının yeşil isimli klosöre full yetkili olarak bağlanması için izin verdim. Fakat misafir ve diğer kullanıcıların bu klosörlere erişimlerini yasakladım. Eğer herhangi bir klosöre herkezin ( misafirler ) erişmesini isteseydim. Everyone full yetki vererek bu işlemi yapmış olurdum.

Dosya izinlerimizde yapmamız gereken bir şey kalmadı. Şimdi Client tarafımızda Bağlantı ayarlarımızı yapılandırmaya geçelim.

İşletim sistemlerine göre ağ kimlik bilgisi grafik arayüzü ile girmek için ;
Windows 7

Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Kimlik Bilgisi Yöneticisi \Windows Kimlik Bilgileri

Windows Kimlik Bilgisi ekle seçeneğine tıklayalım. Burda şunu yapacacağız Windows 7 kullanan kullanıcımızın adı Hatice yönetim grubu üyesi. Ben ağdaki server paylaşımlarına Hatice ile bağlanmasını sağlıyacam. Herhangi bir şey yapmasaydım Everyone veya Guest hesabı üzerinden bağlanmaya çalışacaktı. Server tarafında yaptığımız izinlerin hiçbiri işe yaramıyacaktı.

Gördüğünüz gibi server üzerinde oluşturduğum kullanıcı ile server bilgisayarımın ismi pc1 olduğu için yukarıdaki formu şu şekilde doldurdum.

İnternet ve Ağ adresi : paylaşım klosorlerimin bulunduğu bilgisayarımın ismi
Kullanıcı adı : serverda oluşturmuş olduğum kullanıcı ismi
Şifre : serverda oluşturmuş olduğum kullanıcının şifresini girdim.
Bu ayarları tamam diyerek kaydettim. Hatice artık Server’daki paylaşımlara serverdaki hatice kullanıcısyla bağlanacak. Benım klosörde verdiğim yetkilere göre dolaşacak. Başka bir ayar yapmadan tamam diyerek , ağ üzerinden servera ulaşarak izinlerin geçerli olup olmadığını kontrol ediniz.

Ben Windows 7 ile sorunsuz olarak serverima Hatice kullanıcı adıyla login olmuş oldum.

Son olarak bu makelemizde XP’de nasıl Ağ Parolarının kaydedileceğini gösterip makalemi bitirmek istiyorum.

XP Professional için ;
Denetim Masası – Kullanıcı Hesapları – Kullanıcı İsminiz
Açılan pencerede sol tarafta bulunan Ağ Parolarını yönet tıklıyoruz.

Ekle diyerek XP Client’ımızın servera’a hatice olarak bağlanmasını sağlıyoruz.
Başka bir şey yapmadan bilgisayarımızın oturumunu kapatıp açıp , izinlerin oturup oturmadığını kontrol ediniz. Sizin clientlarda yapmanız gereken kullanıcıları server’da açtığınız kullanıcılarla server’a bağlanmaları sağlamanız yukarda göstermiş olduğum ayarla bunları yaptık.
Ağ Bilgilerini Windows XP Home ve Windows 7 ev kullanıcıları için üretilmiş olan işletim sistemlerini kısıtlama nedeniyle yapmanızın imkanı yoktur. Bunun için Command Prmt kullanarak yapacağız.
Bir not defteri açıp aşağıdaki bilgileri doldurup sonunu .bat olarak kaydediniz.
net use Z: \\bilgisayar_ip\paylasilan_klasorun_adi /user:domain\user password /Persistent:Yes
Bunu başlangıca koyduğunuz dairde home işletim sistemlerinde sorununuzu bu şekilde çözmüş olursunuz.

Başka bir makalede görüşmek üzere.

 

 

Orj. resimleri silmişim eğer bu sekilde makale yayınlamak yasaksa gerekli resimleri tekrar çizebilirim. 

 
Gönderildi : 06/04/2011 20:46

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Paylaşım için teşekkürler. Fotoların üzerinde çözümpark yazmadığı için reddedilmez umarım

 
Gönderildi : 06/04/2011 21:08

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Paylaşım için teşekkürler. Fotoların üzerinde çözümpark yazmadığı için reddedilmez umarım

Red edilirse orjinal resimleri için tekrar aynı bölümlere gelip resimleri yeniden hazırlarım. İnş rededilmez bende uğraşmam. Ama kurallara uymak lazım 🙂  

 
Gönderildi : 06/04/2011 23:03

Paylaş: