Blog

Windows 10 Business Edition ve Consumer Edition Yükseltmeleri Arasındaki Farklar

Windows 10’da Business ve Consumer Edition için yaptığımız yükseltmelerin temel farkı nedir? Microsoft bu konuda açıklayıcı olmaya çalışsa da bazılarımızın kafasının karıştığı aşikâr. Şöyle açıklamaya çalışalım:

Business Edition için yaptığınız yükseltmelerin, Windows 10’u nerede kullandığınızla bir ilgisi yok. Pro, Pro for Workstations, Enterprise veya Education sürümlerini kullanmanız pek de önemli değil.

Consumer edition için yaptığınız yükseltmelerin ise Windows 10’u evde kullanmanızla bir alakası yok. İster Home Edition ister Pro lisans kullanın pek bir fark yok.

Peki fark ne?

Aslında bütün fark yükleme metodu ve kullandığınız Windows 10 versiyonuna dayanıyor.

Business Edition yükseltmeleri; Pro, Pro for Workstations, Enterprise ve Education Edition gibi Volume Media yüklemeleri için geçerli. Bu yükseltmeler her zaman Volume Media lisansına sahip oluyor ve SCCM, KACE, WDS, PDQ Deploy gibi metotlar için kullanılıyor.

Consumer Edition yükseltmeleri ise Media Creation Tool üzerinden yapılan OEM, Retail ve USB Media yüklemeleri için geçerli. Bunlar arasında Home, Pro, Pro for Workstations, Enterprise ve Education Edition bulunuyor.

Enterprise Lisansım, Yükseltmeler İçin Nasıl Consumer Edition Olarak Kabul Edilebilir?

·         Eğer OEM versiyonlu bir Windows Pro sistem alırsanız ve lisans anahtarını değiştirip Enterprise’a yükseltirseniz Consumer Edition elde edersiniz.

·         Eğer OEM versiyonlu bir Windows Pro sistem aldıktan sonra içeriğini silip volume lisanslı bir Pro versiyonu yüklerseniz Business Edition elde edersiniz.

·         Eğer OEM versiyonlu bir Windows Home sistem alırsanız ve lisans anahtarını değiştirip Pro’ya yükseltirseniz yine Consumer Edition elde edersiniz.

·         Eğer OEM versiyonlu bir Windows Home sistem alırsanız ve içeriğini silip Retail Pro yüklerseniz yine Consumer Edition elde edersiniz.

·         Diyelim ki Windows 7 Pro bir sistem aldınız ve 2016 yılındaki ücretsiz yükseltme şansını kaçırdınız. Windows 10 volume lisanslarını aldınız, sistemi silip Media Creation Tool’dan USB media kullanarak Windows 10 Pro’ya yükselttiniz. Sonra MAK veya KMS anahtarıyla aktifleştirdiniz. Elinizde hâlâ bir Consumer Edition bulunuyor.

·         Diyelim ki Windows 7 Pro bir sistem aldınız ve 2016 yılındaki ücretsiz yükseltme şansını kaçırdınız. Windows 10 volume lisanslarını aldınız, sistemi silip indirdiğiniz volume lisanslı versiyondan USB media özelliğini kullanarak Windows 10 Pro’ya yükselttiniz. Sonra MAK veya KMS anahtarıyla aktifleştirdiniz. Bunun sonucunda Business Edition elde edersiniz.

Ürünlerin kurulum ekranlarını da aşağıdaki gibi karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.

Kaynak

Resim Kaynağı

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. ben hala consumer ve business arasındaki farkı anlayamadım teknik ve tıbbi detayları atlayarak örneğin windows 10 kurduğumuzda consumer yada business arasındaki farkı yalın olarak anlatmanızı rica etsek mesela bu sürümlerin msdn denen şeyle ilgisi varmı
    rica etsek 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu