Haberler

Facebook Mayıs 2021 Orijinal Olmayan Davranış Raporu

Facebook, kampanyaları, etkinlikleri ve seçimleri olumsuz etkileyen eşgüdümlü orijinal olmayan davranış raporunu paylaştı.

facebook rapor orijinal

Faebook, son üç buçuk yılda tespit edilen ve platformlardan kaldırılan eşgüdümlü özgün olmayan davranışlarla ilgili bulgular ve kapatılan hesapları hakkında bilgi paylaştı.

Raporda Facebook, ister yabancı ister yerli olsun, dünyanın dört bir yanındaki aldatıcı kampanyaları bulmaya ve kaldırmaya odaklanmaya devam ettiğini söylüyor. Mayıs ayında Rusya, Sudan ve Pakistan olmak üzere üç ülkeden iki ağı kaldırdı ve bulgularla ilgili bilgileri endüstri ortakları, araştırmacılar, kanun uygulayıcılar ve ilgililerle paylaştığını aktarıyor.

Aynı zamanda yaptırımlar karşısında yeni manipülasyonların da gelişeceğini söylerken altyapılarının da iyileştirmeye devam edeceklerini söylüyor.

Mayıs ayında eşgüdümlü orijinal olmayan ağlarıyla ilgili rakamlar ise şöyle;

Kaldırılan toplam Facebook hesabı sayısı: 123

Kaldırılan toplam Instagram hesabı sayısı: 77

Kaldırılan toplam Sayfa sayısı: 55 ve kaldırılan toplam Grup sayısı: 12

Mayıs 2021’de kaldırılan ağlar: Rusya, Sudan: Sudan’da yerel vatandaşlar tarafından Rusya’daki bireyler adına işletilen 83 Facebook hesabını, 30 Sayfayı, altı Grubu ve 49 Instagram hesabını kaldırıldı. Kapatılan bu ağ öncelikle Sudan’ı hedef aldı. Pakistan: Pakistan’dan gelen ve öncelikle Pakistan’daki yerel kitleleri hedefleyen 40 Facebook hesabını, 25 Sayfayı, altı Grubu ve 28 Instagram hesabını kaldırıldı. Bu faaliyet, Nisan 2019’da kaldırdığımız ağla ilgili bazı bağlantılarla birlikte şüpheli eşgüdümlü asılsız davranışlara ilişkin Pakistan merkezli bir PR firması olan AlphaPro ile ilişkili kişilerle ilişkilendirilmiş.

Koordineli(Eşgüdümlü) Orijinal Olmayan Davranış nedir?

Sahte hesaplara güvenerek insanları kim oldukları ve ne yaptıkları hakkında yanlış yönlendirmeye çalışan hesap gruplarını ve sayfaları içeren yerel, hükümet dışı kampanyalar denilebilir. Bu sayede geniş bir kitleye asılsız haber, çalışılmış içerikler ile algı yönetimini oluşturulmaya çalışılması olarak düşünülebilir.

SON HABERLER

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu