Forum

Adm/Admx ile güvenl...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Adm/Admx ile güvenlik sıkılaştırması

8 Yazılar
4 Üyeler
2 Reactions
708 Görüntüleme
(@muratdemirli)
Gönderiler: 101
Estimable Member
Konu başlatıcı

[#550897]

Merhabalar,

Client sistemler üzerinde GPO ile sıkılaştırma yapmak istiyoruz. ama bazı ayarlar gpo ile uygulanabilirken, bazıları gpo üzerinde yok. adm/admx dosyası yüklememe rağmen çıkmıyor (gpedit üzerindeki değişim) bu yüzden regedit kaydı ile yapıyoruz. bunun için bir öneriniz var mı yoksa regedit ile mi yapılabiliyor. Daha önce tecrübe etmiş biri yardımcı olabilir mi? 

Örnek: 18.6.4.1 (L1) Ensure 'Configure DNS over HTTPS (DoH) name resolution' is set to 'Enabled: Allow DoH' or higher   bu ayar aşağıdaki alandan yapılabilir deniyor ama orada yok

Computer Configuration
→ Administrative Templates
→ Network
→ DNS Client
→ Configure DNS over HTTPS (DoH) name resolution

image

Regedit ile yapılan örnek diğer ayarlar

image

Gönderildi : 23/12/2025 11:23
(@muratdemirli)
Estimable Member
Konu başlatıcı

ilave olarak aşağıdaki adm/admx ekledim ama yinede ilgili ayar çıkmadı, başka ayarlar içinde yapıldı, istenilen ayarlar çıkmıyor, bu yüzden regedit ile yapıyorum. Alternatifi var mıdır?

image

image

Gönderildi : 23/12/2025 13:04
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33857
Illustrious Member Yönetici

Merhaba, bu güncel bir ayar, ondan en güncel ADMX dosyasını indirdiğinizden emin miyiz?

Windows 10 21H2+ / Windows 11

Yani eğer sizin işletim sistemleri bundan eski ise ADMX eklediğinizde normalde gelir ama eklediğiniz ADMX sürümü güncel olmalı.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 24/12/2025 10:05
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Evet mantığı dediği gibi Server OS, Client OS, ADMX güncel olmalı.
ADMX güncellemelerinin içeriğinde gelen xls dosyaları tanımları içeriyor ancak geçmişe doğru tümü derlenmesi gerekli.
Evet bulacağınız bazı ayarlar GPO ile uygulanamayabilir temel de 2 ana nedeni var enterprise client lisansı istiyor olabilir, client güvenlik tarafı güncellemeleriyle başka değişiklikler ile etkilenme değişmiş olabilir bu yüzden reg değişikliği dağıtımları çok kullanılan bir yoldur.
Bu niye böyle yada negatif yönlü bir durum değil zaten gpo policy bir kolay ağaç, console sağlar değişiklikler OS'lara zaten reg ayarı olarak gider. Windows mimarisi arayüz altı reg kernel temelli ile çalışır.
Bu tür her durumun ayrı case olarak incelenmesi gerekli o yüzden vakit alıcıdır. Temel de GPO yönteminin artık eskidiği, yavaş yavaş öldüğü, eskisi kadar ihtiyaçları karşılamadığı kabul edilmeli.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 24/12/2025 10:27
(@muratdemirli)
Estimable Member
Konu başlatıcı

@ibrahimyildiz Bilgi için teşekkürler hocam,

enterprise client lisansı istiyor olabilir, : burada dc üzerinden yapınca client tarafı için nasıl etkiliyor dc de ki gpo bu şekilde gelince clientta da etki etmesi gerekmiyor. mu? bende dc üzerinde 2024 adm/admx koymuşken de gelmedi

GPO yönteminin artık eskidiği, : son olarak şimdi nasıl birşey kullanılıyor. fikir sahibi olmak adına yazabilir misiniz?

Gönderildi : 26/12/2025 09:01
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Eğer Enterprise lisans yok ise mecburen yine GPO üzerinden kayıt defteri tanımı ile yapmaya devam etmen lazım.

Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 26/12/2025 11:15
(@serkanates)
Gönderiler: 1369
Üye

Gönderen: @muratdemirli
↑

GPO yönteminin artık eskidiği, : son olarak şimdi nasıl birşey kullanılıyor. fikir sahibi olmak adına yazabilir misiniz?

bknz: https://learn.microsoft.com/tr-tr/intune/intune-service/fundamentals/what-is-intune

Gönderildi : 26/12/2025 12:48
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Tabi intune lisansı var ise işler çok daha kolay olur.

Gönderildi : 26/12/2025 13:29
Paylaş: