Forum

System Center yazıl...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

System Center yazılımları

10 Yazılar
6 Üyeler
0 Likes
420 Görüntüleme
(@ceyhunoz)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, öncelikle hayırlı olsun


Konu hakkında çok fikir sahibi değilim ama fikir almak istiyorum.


System Center Configuration Manager 2007 ve Operations Manager 2007 bildiğim kadarıyla sırasıyla SMS2003 ve MOM2005 in üst versiyonları, yanlışsam düzeltiniz lütfen. Şimdi ben bu tür yazılımlar kullanmak isterim ama hiç kullanmadım daha önce.


SMS2003 ve MOM2005 den mi başlamamı tavsiye edersiniz yoksa direkt 2007 versiyonları mı kurayım, kullanım olarak içerik olarak yeni versiyonlar cok mu farklı?


Bir de SMS2003, MOM2005, SCCM 2007 ve SCOM 2007 için illaki AD ortamı şart mı, DC makinayamı kurulmalı bu yazılımlar?

 
Gönderildi : 21/10/2008 21:09

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

Merhaba;


SCCM 2007 yazılımını kullanmanızı önermekteiyim.


Bu yazılımı kullanabilmeniz için Domain yapısı şart olup, yapmış olduğunuz bir çok yönetimsel işlemleri tek bir yazılım ile yapmanıza yardımcı olan, yönetimi kolaylaştıran yazılımlardır.


Domain üzerine kurulması önerilmemektedir.

 
Gönderildi : 21/10/2008 22:27

(@mesutaladag)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

Merhabalar,


 


Eger SMS’i yeni implemente ediyorsaniz, oncelikle size tavsiyem SMS ‘in  yeni versiyonu olan System Center Configuration Manager 2007’yi incelemeniz ve kurmaniz. SCCM 2007,  SMS’e gore icerisinde bir cok yeni ozelligi de beraberinde getiren System Center ailesi icerisindeki ürün.


 


Yaptigi yeteneklere gelince:


 


·         Isletim sistem dagitimi


·         Yazilim dagitimi


·         Yazilim guncellemelerinin dagitimi


·         Yazilim kullaniminin ölçülmesi


·         Konfigürasyon yönetimi


·         Yazilim ve donanim envanter yönetimi


·         Uzaktan sistemlerin kontrolü


 


 SCCM konusunda Cozumpark portalinda guncel yayinlanan Turkce makalelerden ve onumuzdeki haftalarda duzenleyecegimiz Webcastlerden detayli bilgi edinebilirsiniz. Ayni zamanda asagidaki makalelerden de faydalanabilirsiniz.


 


SCCM kurulum oncesi ongereksinimlerle ilgili olarak  http://technet.microsoft.com/tr-tr/library/bb694113(en-us).aspx makalesini inceleyebilirsiniz.


 


SCCM urununun kurulumu ile ilgili olarak http://myitforum.com/cs2/blogs/socal/archive/2007/03/01/sccm-2007-how-to-installation.aspx adresindeki makaleden bilgi alabilirsiniz.


 


SCCM urununun planlama ve tasarim asamasi ile ilgili olarak da http://myitforum.com/cs2/blogs/socal/archive/2007/02/28/sccm-2007-how-to-preparing-for-setup.aspx adresindeki makaleleri inceleyebilirsiniz.


 


http://blogcastrepository.com/blogs/kim_oppalfenss_systems_management_ideas/archive/2007/11/22/new-sccm-2007-downloads.aspx adresinden SCCM 2007 ile ilgili kaynaklara da ulasabilirsiniz.


 


SCCM 2007 kurulumu ve implementasyonu son derece tecrube gerektiren ve profesyonel bir proje danismani ile yapilmasi gereken bir uygulama. Siz test ortaminda yukaridaki linklerden bilgi alarak inceleme amacli kurulum ve konfig. Yapabilirsiniz. Fakat calisan sisteminize bunu uyarlayacaksaniz, ve SCCM ya da SMS konusunda urun tecrubeniz yoksa mutlaka bu konuda Microsoft Is Ortaklari kanalindan yetkin bir is ortagindan danismanlik almanizda fayda var. Zira SCCM ve SMS gibi ürünler kurulup hemen calisan ya da her istediginiz aninda iki tiklamayla yapabileceginiz bir urun degil.


 


SCCM urunu icin gelistirdigimiz projelerde sahip olunan yapinin altyapisi, client sayisi, lokasyon durumlari, SCCM uzerinden yapilacak deployment senaryolari vb. analizlerin baslangicta cok iyi yapiliyor olmasi gerekiyor.


 


SCOM (System Center Operations Manager) 2007 - Eski adiya MOM (Microsoft Operations Manager)


Organizasyonlar büyüdükçe IT altyapilari da ayni anda büyüyecektir. Orta ve büyük ölçekli kurumlarda genellikle file, print, mail, mesajlasma, database, terminal, DHCP, WINS, DNS, Active Directory Server’lar gibi çok sayida Server ürününün bir arada çalistigi kompleks bir yapi mevcuttur. Eger IT altyapisi cografi olarak farkli bölgelere dagilmis ise, yapi daha da karmasik bir hal alacaktir. Kompleks yapilari yönetmek son derece ugrastirici bir durumdur. Sistem yöneticileri kritik is süreçlerinin kullandigi yapilarin daima aktif durumda olmasini garanti etmelidirler. Bu tip sistemlerin kötü yönetilmesi durumunda kullanici ve müsteriler sik sik planlanmayan servis durmalarina ya da alt performans seviyelerine düsmesi durumuyla karsi karsiya kalabilirler. SCOM 2007 - MOM 2005 alaninin en iyilerinden olan kurumsal-sinif operasyon yönetim çözümüdür. Ve sistem yöneticilerinin efektif olarak dagitik yapidaki kompleks bir IT altyapisini yönetmelerini saglar.


§       MOM Operasyon Yönetimi Fonksiyonlari:
1.      Bilgisayarlarin izlenmesi: Kritik öneme sahip bilgisayarlarin saglikli çalistiginin izlenmesi.(Pro-aktif izleme) Pro-aktif izleme ile çikan sorunun kaynagi tanimlanir, servis kesintisinin, performans düsüsünün nedenleri kolaylikla tespit edilebilir.


2.      Operasyon Verilerinin Toplanmasi: Kritik öneme sahip bilgisayarlar/sistemler hakkinda bilgi toplanmasi, böylece etkin yönetim. Toplanan veri merkezi bir veritabaninda depolanir. Ve buradan kolaylikla izleme/analiz için istendiginde çekilebilir.


3.      Problemlere Cevap Verme/Çözüm Üretme: Sistem yöneticilerinin meydana gelen problemi kullanicilar ve is süreçleri üzerindeki etkiyi minimuma indirmek için en kisa sürede gerekli adimlari atarak çözmeleri gerekir.


4.      IT Saglik Durum Raporlari Üretmek: Periyodik olarak sistemle ilgili durum raporlari üretilmesini saglar. Sistemin sagligi, verimliligi, servis kalitesi bu raporlarla yönetime sunularak, gelecekte IT altyapisi için ayrilacak bütçe konusunda da fikir verecektir.


5.      Trend(Egilim/Akim) Analizlerinin Gerçeklestirilmesi: Sistem yöneticileri geçmis opreasyonel verileri analiz ederek performans trendleri tanimlayabilirler. Bu trendlere bagli olarak; performans darbogazlari, kapasite planlamasi ve sistem konfigürasyonlarinin tasarimi gelecekte ona göre yapilandirilir.


MOM 2005 Operasyonel Yönetim Özellikleri:


        Operasyon yönetim karmasik bir süreçtir. Otomasyon olmadan, sistem yöneticilerinin bilgisayari izlemesi, operasyon verilerini toplamasi, problemlere cevap vermesi, IT saglik durum raporlari üretmeleri ve performans trendlerinin analizi son derece zordur. SCOM 2007 - MOM 2005 mevcut yönetim paketlerinin kullanarak anahtar operasyon yönetim görevlerinin otomatiklestirilmesine yardim ederek Windows-tabanli IT altyapilarinin yönetimini kolaylastirir. Yönetim paketleri standart IT ortamlarinda önemli bir özel degisiklik yapmaya ihtiyaç duymadan çalisacak sekilde önceden tanimlanmis konfigürasyon ayarlarini saglar. Sonuç olarak,  MOM yönetimsel yükü ve günlük destek maliyetlerini azaltacaktir.


        Anahtar Özellikler: MOM 2005 anahtar operasyon yönetim özellikleri


        Merkezi Izleme: MOM 2005-SCOM 2007 dagitik IT altyapinizin merkezlestirilmis bir yönetim konsolundan izlenmesini saglar. Bütün organizasyonunuz çapinda Windows-tabanli sistemler üzerindeki pesifik servisler ve uygulamalar tarafindan üretilen genis olay dizisini oldugu gibi olarak ve koruyarak merkezi bir veritabaninda depolar. Örnegin, MOM’u bir veritabani sunucusu üzerindeki SRL servisinin durmasi vb. gibi olaylar için konfigüre edebilirsiniz.Olaylarin yaninda, anahtar performans esik degerleri izlemek için de SCOM 2007 - MOM 2005 kullanabilirsiniz. Örnegin, merkezlestirilmis konsoldan CPU ve RAM kullanimi gibi.


        Olay Altreleme: MOM mimarisi her gün yüz milyonlarca olayi tutar. Olay izlemeden kaynaklanan ag trafigini minimuma indirmek için, MOM’u sadece kritik olaylari yakalayacak sekilde konfigüre edebilirsiniz. Ayrica MOM’u bu olaylari konsolide edecek sekilde konfigüre de edebilirsiniz.


        Anlik Uyarilar: MOM 2005-SCOM 2007’i spesifik olaylar meydana geldiginde ya da performans esigi geçildiginde size uyari verecek sekilde konfigüre edebilirsiniz. Örnegin; SCOM 2007-MOM 2005’i CPU kullanimi belirli bir degeri astiginda uyari verecek sekilde ayarlayabilirsiniz. MOM uyarinin geçmisini de izleyip; uyariyi tetikleyen olaylari ve performans sayaçlarini da tanimlayarak problem çözümünüzü daha da kolaylastiracaktir.


        Otomatik Yanit Verme: Bazi problemlere yönetimsel yanitlar tahmin edebilir. MOM’u da bu tip problemlere otomatik yanit verecek sekilde konfigüre edebilirsiniz. Örnegin; bir kullanicinin sisteme logon olmak için ardi ardina yanlis denemeler yapmasi durumunda; MOM 2005’in hesabi disable edilecek sekilde ayarlabilirsiniz.


        Çok Yönlü/Detayli Bilgi Tabani: MOM 2005-SCOM 2007 problemlerin çözümünde yardimci olacak çok yönlü ürün bilgisi/bilgi tabani saglar. MOM ayrica kurumunuza özgü spesifik bilgileri ekleyerek ürünü bilgi tabanina genisletmeyi de saglar.


        SLA Uyumlulugu: MOM sistem yöneticilerinin uyarilara verdigi yanitlari izler. Bir uyari meydana geldiginde, bir zaman bilgisi kaydedilir. Sistem yöneticisi SLA tarafindan tanimlanmis periyot içerisinde uyariyi çözmezse/çözüm üretemezse, MOM bir servis-seviyesi-istisna bilgisi(SLE-Service Level Exception) üretir. Sonuç olarak, yönetim SLA uyumlulugunu kanitlayabilir.


        Önceden Tanimlanmis Kurallar: Management Pack’ler MOM’un nasil veriyi toplayacagi,isletecegi ve yanit verecegini tanimlayan önceden tanimlanmis kurallari saglar. Bu önceden tanimlanmis kurallar asagida kategorilerde organize edilmistir:


—Olay(Event)


—Uyari(Alert)


—Performans(performance)


        Önceden tanimlanmis Raporlar: MOM 2005-SCOM 2007 önceden tanimlanmis raporlari içerir.


Önceden tanimlanmis raporlar IT sagligini detayli izlemeyi saglayarak; operasyonel verimliligin test edilmesini saglar. Ilave olarak, raporlar performans datalarini analiz eder. Ve trendleri tanimlayarak kapasite planlamasina da yardimci olur. Bütün raporlari Web ortamina yayinlayabilir ve çesit formatlarda kaydedebilirsiniz.


 


Yukaridaki linklerden yapacaginiz test kurulumlari esnasinda takildiginiz noktalarda sorularinizi cevaplayabiliriz.


 


Not : Yukarida Fatih Bey'in zannedersem hizli yazmaktan dolayi gozden kacmis bir yanlis anlamayi duzeltmek isterim. "Domain üzerine kurulmasi önerilmemektedir."  ifadesinde Fatih Bey "Domain Controller üzerine kurulmasi önerilmemektedir." ifadesini kastetmistir. Zira domain ortaminda calisan çok sayida client ve sunucunun yonetiminde bize yukarida bahsettigimiz kolayliklari saglayan SCCM - SCOM yazilimlarinin kesinlikle DC ya da ADC uzerine kurulmasi hem performans ve saglamlik hem de guvenlik acisindan tavsiye edilmez.


 


Mesut ALADAG


Technology Director


Microsoft Certified Trainer


www.ITSTACK.com.tr | www.mesutaladag.com | www.cozumpark.com


 

 
Gönderildi : 22/10/2008 02:08

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

SCM Hakkında söylenecek pek fazla bir şey kalmamış 🙂


Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim Mesut Hocam..

 
Gönderildi : 22/10/2008 02:41

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 


 


Not : Yukarida Fatih Bey'in zannedersem hizli yazmaktan dolayi gozden kacmis bir yanlis anlamayi duzeltmek isterim. "Domain üzerine kurulması önerilmemektedir."  ifadesinde Fatih Bey "Domain Controller üzerine kurulması önerilmemektedir." ifadesini kastetmistir. Zira domain ortaminda calisan çok sayida client ve sunucunun yonetiminde bize yukarida bahsettigimiz kolayliklari saglayan SCCM - SCOM yazilimlarinin kesinlikle DC ya da ADC uzerine kurulmasi hem performans ve saglamlik hem de guvenlik acisindan tavsiye edilmez.


 




Mesut hocam Selam;


Aynen Demek istediğiniz gibi. Domain yapısı şart olduğunu belirtince detay vermedim.


DC üzerine kurulması önerilmemektedir demek istemiştim.


Hızlı yaşamak durumundayım 🙁


Bazen detaylar kaçıyor...


 

 
Gönderildi : 22/10/2008 02:50

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32985
Illustrious Member Yönetici
 

Çok doyurucu bir bilgi oldu Mesut hocam eline emeğine sağlık.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 30/10/2008 04:40

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar


bilgi almak istediğiniz konular hakkında detaylı makaleler sırayla sitemizde yayınlanmaktadır.


hepsi de bir sistemi SC 2007 ailesi ürünleri ile yönetebilmenize olanak sağlacak kadar bilgi ve uygulamaya sahiptir.


yaklaşık olarak 25 tane System Center configuration manager 2007 makalesi haırdır ve sırayla yayınlanıyor. onları güzelcene okur ve uygularsanız sisteminizi bu yazılımllarla rahatlıkla yönetebilirsiniz.


system center operations manager 2007 ile ilgili de arkadaşlarımızdan birkaçı makalelerini yazmaktadır. zamanı gelince onlar da sitede yayınlancak.


System center data protection 2007 ürünü ile ilgili de makaleler hazırlıyorum onlar da gelicek. birazcık sabır.


ürünlerin hepsi ile ilgili makaleler hazırlanınca kitap  gibi alır koyarsınız arşivinize. 


kolay gelsin


 

 
Gönderildi : 30/10/2008 23:48

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Mesut hocam bilgiler için teşekkürler ancak;

Sitem etmem gereken bir konu var

Mümin hocam olsun ben olayım o kadar emek verip SCCM 2007 makaleleri hazırlıyoruz ve devamıda yayınlanacak. Portalımızda bu makaleler yayınlanmasına rağmen bu konuda yabancı siteleri referans göstermeniz bizi ziyadesiyle üzdü.

Belirtmek isteriz.

 
Gönderildi : 31/10/2008 00:05

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32985
Illustrious Member Yönetici
 

Değerli arkadaşlar ; emin olun Mesut hocamız bu noktayı gözünden kaçırmıştır , çünkü Mesut hocam portalımız konusunda en az bizim kadar hassastır buna emin olabilirsiniz.

 

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 31/10/2008 00:54

(@mesutaladag)
Gönderiler: 327
Reputable Member
 

Degerli Dostlar,


Sizlerin uzulmesi ziyadesiyle bizi de uzer. Fakat ben zaten gonderdigim mesajin iceriginde ilk referans olarak portalimizi ozellikle ifade ettim. Bu kismi asagida tekrar gonderiyorum:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SCCM konusunda Cozumpark portalinda guncel yayinlanan Turkce makalelerden ve onumuzdeki haftalarda duzenleyecegimiz Webcastlerden detayli bilgi edinebilirsiniz.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bu konuda yanlis anlasilmak bizi de uzer.


 Bilginize,


Mesut ALADAG


Technology Director


Microsoft Certified Trainer


www.ITSTACK.com.tr | www.mesutaladag.com | www.cozumpark.com


 

 
Gönderildi : 31/10/2008 01:21

Paylaş: