Forum

İki kolonun tek bir...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

İki kolonun tek bir kolon gibi çalışması

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
1,542 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhabalar,

İki kolondaki değerler tek bir kolon gibi unique değer alabilir mi? Misal;

ilk kolon Deger1_ID int not null unqiue

ikinci kolon Deger2_ID int not null unique

Deger1_ID kolonuna girilen 1 degeri

Deger2_ID kolonuna girilemesin dersek, böyle bir yapılandırma mümkün müdür ?

Hürmetlerimi arz ederim.

 
Gönderildi : 02/02/2017 21:44

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32985
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba Ali Bey,

24/01/2017 de üye olup 76 post atmissiniz, öncelikle SQL konusunda kendinizi gelistirmek istediginizi anliyorum, ancak size bir önerim egitim alarak bu açigi daha hizli kapatabilirsiniz, reklam gibi algilamayi nama egitimi de Yavuz hocam veriyor, malum Yavuz hocama artik direkt soru sormaya basladiginiz için daha etkili bir ögrenme yöntemi olabilir 🙂

http://ITSTACK.com.tr/Egitimler/71/sql-server-2014-yonetim-egitimi/2

Sorunun cevabina gelince kendisi herhalde verir,

birde lütfen font rengini degistirmeyin, forum da çok hos durmuyor açikcasi.

Anlayisiniz için simdiden tesekkür ederim.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 03/02/2017 02:51

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 
Hakan UZUNER:

Merhaba Ali Bey,

24/01/2017 de üye olup 76 post atmissiniz, öncelikle SQL konusunda kendinizi gelistirmek istediginizi anliyorum, ancak size bir önerim egitim alarak bu açigi daha hizli kapatabilirsiniz, reklam gibi algilamayi nama egitimi de Yavuz hocam veriyor, malum Yavuz hocama artik direkt soru sormaya basladiginiz için daha etkili bir ögrenme yöntemi olabilir 🙂

http://ITSTACK.com.tr/Egitimler/71/sql-server-2014-yonetim-egitimi/2

Sorunun cevabina gelince kendisi herhalde verir,

birde lütfen font rengini degistirmeyin, forum da çok hos durmuyor açikcasi.

Anlayisiniz için simdiden tesekkür ederim.

Merhabalar,

Bu 76 iletiyi 76 soru olarak algilamayin lütfen, 14 soru sormusum sadece SQL konusuna dair. Siz de kontrol ettiginizde göreceksiniz ki, geri kalan birçok ileti sohbet havasinda yazilmistir.

Ben sql egitimi aldim, diyeceksiniz ki nasil bir egitim bu, nereden aldin ? Nereden aldim, ne yazik ki besiktasta subesi olan bir egitim kurumundan ders aldim (akliniza ilk gelen kurum, barbaros bulvarinda, mavi beyaz tabelali - simdi reklam olmasin) ve bize bu konuda "ÜSTÜN BASARI" sertifikasi verdiler.

Nasil verdiler, hiç mi birsey anlatmadilar, elbet, tabii anlattilar. Bir proje üzerine 2 ay bir egtim verdiler. Ama ne proje tamamlanabildi, ne de sorulan sorulara tatmin edici bir yanit verilebildi.

Asla hiç kimsenin aleyhinde konusmam ya da yazmam. Ama verilen katilim sertifikasi yaninda, microsoft sertifikasi yaninda bir de "üstün basarilisin" sertifikasi sonrasi burada soru sormam kendimi gelistirebilmem çabasiyladir. Yoksa ögrendigim seyleri (ögrenmis olsaydim) tekrar tekrar vakit ayirip sormaz manasiz olurdu.

Bir kurulusun yöneticisi oldugumdan microsoftta sik sik seminer veriyorum az da olsa tanidigim kisiler var. Verdikleri bu kurulusun sertifikalarini elestirdim, toplantilar düzenlendi, dedim ki siz bu partner oldugunuz sirkette egitim alan, sertifika verilen kisileri size ait Redmond da ise alin o vakit. Hep kahkaha attilar. Dün degil evvelsi gün microsoft daki bir yetkiliye telefon açtim, sohbet esnasinda saka misali dedim ki bu kadar makale, bu kadar online yayin yapana kadar ücretli de olsa bir kitap çikarsaydiniz keske. Dedi ki o vakit 38 cilt kitap yazmamiz gerekirdi. Hersey anlik degisiyor, güncelleniyor. Nasil basa çikacagiz ?

Kitap mi? Evet, egitim veren kurulus da kitap verdi, ayrica 3 - 4 adet kitap da ben satin aldim.

Sayin Üstat Yavuz Filizlibay çok daha iyi bilir. Piyasa kitaplarinda (çogunu satin aldim) hangisinde enjeksiyondan korunma yöntemleri anlatilmaktadir ? Hangisinde derinlemesine çekirdek sql modüllerinin çalisma prensipleri ile sql query ve scan engine tarafi anlatilmaktadir ?

Satin aldigim kitaplarda daha tranaction kilit türlerinden dahi bahsedilmemis !

Ama alfanin 15 yil önceki sql kitaplarina bakarsaniz 2000 sayfaya yakin olugunu görürsünüz.

Bu sadece sql için degil, 3ds max gibi konular için, asp.net için, sistem mühendisligi ve server yöneticiligi için de ayni vaziyet geçerlidir.

Suan 3ds max 2016 baslikli yerli kitaplara bakin, alfadan 15 sene önce yayinlanan 1600 sayfalik 3ds max 7 (2008 den de önce) kitabi satin alin, daha fazlasini ögrenirsiniz. Bu demek degil ki, yerli kitap yazarlari ya da egitmenler bilgisiz. Tabii ki yok böyle birsey. Ama arz talep dengesi. A izleyici kitesine hitap eden TV programi yapabilirsiniz ama talep eden seyirci hep C kitlesi olunca B ve C kitlesine hitap eden TV programlari daha çok kazandirir. Demek ki arz talep yok. Ufak bir üyelik sistemi yapacak bir kisi neden sql server egitimlerini derinlemesine, uzman seviyesinde almak istesin ki ?

Misal suan Sql Server 2014 baslikli bir kitap var. Iki cümle ekleyip Sql Server 2016 olarak tekrar çikarmislar. Ama alfadan Sql Server 2000 adli yabanci çeviri (10 yildir piyasada yok) kitabi satin alsaniz emin olun sql tarafinda isin mantigini daha iyi kavrarsiniz. Güncel olmasa da her konuya deginilmis, Ultimate bir anlatimla karsilasacaksiniz.

Diyebilirsiniz ki, o bilgilere neden ihtiyaç duyulsun ki 🙂

Daha bir gün önce microsoft technet makalelerinde eger sorgu türünüz bu ise su datetime veri tipinin su özelliginden kaçinin, onun yerine sunu kullanin önerisi ve bu gibi binlerce teknik öneri dolu.

Ve yine dün, indexleme hakkinda bir soru yönlettim. Bu sorulari Üstat Yavuz Bey'e ithafen sormuyorum, çünkü bu emrivaki olur ve hos bir davranis olmaz. Yanit vermedigi sorularda kendisine gücenmiyorum, kirilmiyorum, acaba niye yanitlamadi demiyorum. Genel olarak burada sordugum sorulara iyi yürekli oldugundan, eksik olmasin, kendi gönlünce yanit veriyor.

Burada sordugum sorulari ne bilgi teknolojileri kursunda Sql Server Uzmanligi (!) alaninda egitim veren kisi yanitladi, ne de satin aldigim kitaplarda rastladim. Eger böyle bir kitap var ise inanin bir daha soru sormayacagim. Ya Yavuz Filizbay üstadim, Sql Server Öncüleri olarak siz birseyler yapin bari … Piyasaya hiç görülmemis bir kaynak kazandirin.

Web ve Sql programcisi degilim. Ama çok iyi bir Win32 sistem programcisiyim. Özellikle DirectX ve OpenGL konularinda pek nadir benim gibi ihtisaslasmis kisi vardir. Önemli bir web sitesi çalismasi için bu konulari enine boyuna ögrenmek istiyorum o kadar 🙂 Ingilizce kaynak da olsa, yerli kaynak da olsa hala asina olamadigin teknik bilgi ve terminoloji gerektiren konular var.

Sizin çalistiginiz, Yavuz Filizlibay Üstadin çalistigi dershane hakkinda eminim ki çok nezih ve kaliteli bir egitim veriliyordur. Ama herhalde 2 gün boyunca biriktirdigim sorulari kendisine yöneltsem bilmem bana nasil söverdi 🙂

Esasinda (bir hanimefendi var satis departmaninda daha birkaç hafta önce e-posta ile görüstüm - kontrol edebilirsiniz) dediler ki katilim da bulunacak misiniz, kendilerine sunu ilettim, keske sql tarafinda best pratics denilen üst düzey ileri seviye konularin ayri egitimi olsaydi. Bilgi teknoloji kurslarinda degil de dershanelerde vardi bu eskiden. Misal 5 degisik egitim düzeyi olan siniflar vardir. Kim, hangi brans ve uzmanlik seviyesinde egitim görmek istiyorsa o sinifa yerlestirilir.

Öyle bir program var ise ne mutlu 🙂 Aslinda yaz yaz bitmez bu konu...

 
Gönderildi : 03/02/2017 20:20

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba Ali bey

Yazdıklarınız gerçekten değerli benim için. Yazdığım makalelere bakarsanız eğer, piyasada olmayan, kendi tecrübelerimi aktardığım konular. Malesef yoğunluktan dolayı çok sık makale yazamıyorum. 

Eğitim konusunda da, Oğuz Kutlu hocam ve ben, Hakan hocamın bahsettiği kurumnda eğitim veriyoruz. Best practices denen üst düzey ileri seviye diye tabir ettiğiniz konuları anlatıyoruz. Farkımızda bu olmalı diye düşünüyorum. 

 

Microsoft'un bir önceki sloganı gibi, "We Set The Standards" diyorsunuz yani 🙂

Emin olun birkaç ay içinde, İnşallah üzerinde çalıştığım web sitesini tamamladığımda kendimi geliştirmek için size sql server eğitimi için başvuracağım.

Şimdilik (en azından şubat ayının sonuna kadar) siteyi yayınlamam gerekiyor eğer Allah izin verir ise İnşallah.

O vakite kadar sorularımı mazur görürsünüz umarım 🙂

Hürmetler dilerim.

 
Gönderildi : 03/02/2017 22:13

Paylaş: