Forum

Sonsuz kategoride S...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Sonsuz kategoride Sonsuz Seçenek

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
1,458 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, Saygılar,

Sonsuz / Sınırsız kategori tablo tasarımını bilmeyen yoktur. Zaten hem yabancı hem de yerli sitelerde birçok kez örneklendirilmiş demirbaş konular artık.

Bir yer var, bir nokta var ki, artık kategori değil, alt değerlerle işlem yapılması sıkı sıkıya zorunlu hale geliyor.

Biraz daha açıklayayım;

Misal,

KategoriID ÜstKategoriID Açıklama

1 --- 0 ---- Bilgisayar

2 --- 1 ---- Yazılım

3 --- 1 ---- Donanım

4 --- 3 ---- Ram

5 --- 4 ---- 1600 Mhz

 

Son satıra dikkat ederseniz, bu bir kategori değil. Her ne kadar bu tablo tasarımı yerel ve yabancı kaynaklarda bu türden gösterildiyse de bu bir hata. Çünkü bu satır bir kategori değil, bir değer. Marka dahi kategori değildir.

Bu kategori isimleri (hız ve marka gibi) ayrı bir tabloda gösterilebilir mi, evet ister ayrı tabloda istenirse de kategori tablosunda Marka ve Hız alt kategorileriyle gösterilebilir ve bunlara değer olarak başka tabloda marka isimi ve hız sayı değeri belirlenebilir.

Normalde her kategori için ayrı tablo tasarlanmaz. Manuel olarak bu çok kötü bir tasarım şeklidir. Ama bunlar yanında hem kategori olsun, hem alt kategorilerin spesifikliği ve alacağı değerlerin (marka string iken, hız integer ile belirtilir) farklılığı neticesinde alt kategoriler dahi çok karışık değerler içerebilir.

Sonsuz kategori tablosu bu durumda (soru yazayım dedim makaleye dönüşecek neredeyse 🙂 ) hem alt özellikler bakımından hem de bu alt özelliklerin alacağı değerler bakımından "yetersiz kalmasa bile" yersiz işlem gücü harcamalarına neden olabiliyor.

İsim vermeyelim, büyük e ticaret siteleri (çok büyük e ticaret siteleri) alt kategoriler için yüzlerce alt tablo oluşturmaktadır. (ürün girişi için kendilerinin müşterilerine sunduğu excel örnekleri bunun kanıtıdır)

Bu alt kategorilere ilişkin çoklu değer gerektiren tablolarını sınırsız kategori tablosundan (bu sınırsız kategori tabloları yukarıdaki ve internetteki örneklerinden mutlaka farklı bir varyasyona sahiptir) otomatik ürettikleri görüşündeyim.

Sizin de görüşünüzü almak isterim;

Hürmetlerimi arz eder, teşekkürlerimi sunarım.

 
Gönderildi : 04/02/2017 16:48

(@TayfunKOC)
Gönderiler: 169
Reputable Member
 

Merhaba,

Yavuz Hocam ' ında dediği gibi fakrlı tasarımlarla çözülebilmesi mümkün.Örneğin ben olsam type alanı ekler ve bu type değerinde de ilgili satırın tipini tutarak bir özellik mi , marka mı , model mi... olduğunu anlayabilirdim.

 
Gönderildi : 08/02/2017 18:18

Paylaş: