Forum

Vmware esxi yapılan...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Vmware esxi yapılandırması hk.

6 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
790 Görüntüleme
(@anaxa)
Gönderiler: 13
Eminent Member
Konu başlatıcı

[#550941]

Merhaba herkese hayırlı akşamlar. 

kurumumuzda kullanmakta olduğumuz

Dell PowerEdge R630 marka ( 2 işlemci , 64 ram, raid1 yapısıyla 2 tb depolama, 2 fiber port 4 ethernet port özelliklerinde ) sunucum var. Vmware esxi ile sanal sunucu oluşturup Windows 2022 Server  ve linux Server kurdum. 
yapılandırma işlemini de 1 işlemci 24 ram Windows. 1 işlemci 24 ram linux için ayırdım.  Linux üzerinden sql Windows üzerinden de Netcad çalıştırıyorum. Ayrıca 1000lik switch ile qnap üzerine günlük yedek çekiyorum. Şuanda sadece cat6 ile iletişim kuruyor. Bu konuda yardımlarınıza ihtiyacım var. 

- Windows uzak masaüstü ile bağlandığımda kasılmalar meydana geliyor. 

- Yedek alma esnasında yavaş davranıyor. 

- Sanırım Vmware yapılandırmasını düzgün yapamadım. işlemci ve çekirdek dağılımı gibi vs. 

- Server da tüm ethernet portlarını tek bir port gibi yapılandırarak veri hızını düzeltmek istiyorum. 

- Üzerinde bulunan fiber portlarını nasıl devreye alabilirim.  

Bu ve bunun gibi diğer ayarlar konusunda yardımcı olabilirmisiniz?

IMG 6453
IMG 6603
IMG 6602

Gönderildi : 23/04/2026 22:05
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Öncelikle çok geniş tutmuşsunuz konu büyük danışmanlığa dönmüş 🙂 bu şekilde yazarak zor.
Aşama aşama gidilmesi lazımdı. Sorduğunuz soruların birçoğu forumda, makalelerde var ggl üzerinden aramayı kullanın. Elden geldiğince kritikleri yazalım.

- Kurduğunuz vmware sürümünü yazmamışsınız. Bu önemli çalıştırıyor diye en son çıkan, çalışan sürümü kurmayın modelin support ettiği sürümü kurun. Çünkü bu çok eski bir sunucu, üzerinde eski mimari cpu'lar var sonraki sürümler o cpu'ları support etmiyor, perf. kırılmaları çıkabilir. Son support ettiği sürümü 7.0 U3 görünüyor.

- Tam olarak ne yaptığınız anlaşılır değil. 1x vCPU 24Gb ram ataması yanlış. En az 4-6 core atanmalı.
- Sayılan donanımın en zayıf yönü raid1 disk görünüyor. Bu yapılandırmayı tek bir ssd kurtarmaz. Yazdığınız diğer tüm sorunlar disk perf. kaynaklı olabilir, öncül çözülmesi ve benchmark yapılması gereken konu bu.
- RDP ve backup yavaşlığı disk perf. kaynaklı olabilir.
- vmware yapılandırmaları için makale ve benzer forum konularını tarayın.
- netcad gpu isteyen bir uygulama sunucularda ise onboard ve rdp ile handikap olabiliyor. Yapılan yapılandırma ve uygulamada yapılan işler önemli.
Bu da netcad için rdp de donma etkileri gösterebilir. Sunucuya bir ekran kartı takılmasını gerektiriyor olabilir.
- Nic birleştirme için LACP yapılandırma ve makalelerine bakınız. Bunun için karşılıklı uyumluluk önemli yani sunucunun portlarını birleştirmek yeterli değil switch de bunu desteklemeli Qnap nas da. Bunları araştırınız forumda çok konuştuk. Daha sonra ki yapılandırma ise kolay.
- Fakat öncelikle LACP gerçekten gerekli mi analizi yapılması lazım ör 10 Gb nicler kurdunuz ama disk okuma-yazma performansı yetersiz ise backup süresi dahi çok fazla kısalmaz.
- Üzerinde 2 x 1 GbE + 2 x ? GbE SFP görünüyor fakat detaylar bende olmadığı için hangi hız SFP'leri support ediyor bilmiyoruz 10 GbE garanti değil. Sunucu eski, öncelikle bir dell bayisi bulun PN, SN'ler üzerinden temin edilebilirliği öğrenin. Mümkün değilse support doc'larından ve modeli eski forumlarda aratarak hangi modülleri desteklediğini bulmanız gerekir. Bu tür durumlarda dell markalı olması şart değil ancak her modül de her slotta çalışmaz.
Akabinde aynı SFP/Gbic tipinde switch'tede karşılık olmalı. Bu şekilde sw ile 10 GbE bandwidth konuşulabilir fakat yine NAS'ın da bu hızları support etmesi lazım yoksa bir anlamı olmaz. Nic teaming'in bir kurtarıcı olmadığını yerine göre çok yazdım.
Bence aşama aşama gidin ve arayarak bulamadığınız konuları çözemediğiniz kısımlarıyla sormaya çalışın, biz her zaman burdayız.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 24/04/2026 06:05
(@anaxa)
Eminent Member
Konu başlatıcı

Evet haklısınız bir çok konuda yetersiz bilgi paylaşımı yaptım.

Şimdi Vmware arayüzündeki bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum sizler bana yapmam gerekeni anlatabilirmisiniz rica etsem?

Ayrıca ilk server kurulumu yaparken disk düşüktü sonradan 4 tane daha disk aldım ve montaj yaptım arayüze tanıttım.

Yalnız kurulu olan sanal makineye disk arttırımı yapamadım.

Server için elimde Nvidia Quadro P1000 4 Gb Gddr5 var lüzumu halinde takabilirim.

Localhost
İşlemci
Donanım yapılanması
Disk Yapılanması
Ağ yapılanması

Bu ileti 6 ay önce Uğur COŞ tarafından düzenlendi

Gönderildi : 24/04/2026 16:16
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

https://www.cozumpark.com/community/emc-9/dell-poweredge-r740-disk-yukseltme-ve-raid5-gecis-sureci-hakkinda-destek-talebi/

https://www.cozumpark.com/esxi-7-0-kurulumunda-osdata-vmfs-l-partition-boyutlandirmasi/

https://www.cozumpark.com/community/sanallatrma_teknolojileri-4/512551/

https://techdocs.broadcom.com/us/en/vmware-cis/vsphere/vsphere/8-0/virtual-cpu-configuration-and-limitations.html
https://knowledge.broadcom.com/external/article?legacyId=1010184
https://www.nakivo.com/blog/the-number-of-cores-per-cpu-in-a-virtual-machine/
https://www.nakivo.com/blog/a-full-overview-of-vmware-virtual-machine-performance-problems/
https://www.cozumpark.com/vmware-uzerinde-iops-degerleri/

Dikkatimi çekenleri hızlıca yazıyorum.
O cpu, 8 sürümü support etmiyor. broadwell mimari setleri o sürüm içinden çıkarıldı. Bu yüksek core kullanımında saçmalıklara yol açabilir zamanla. Son sürüm 7.0 u3.
O cpu'u ise proxmox support ediyor hatırladığım kadarıyla bu bilgi düzeyiyle yönetmede daha fazla zorlanır mısın bilemiyorum.

Tek per soket yüksek core ver. Ancak anlatmaya çalıştığım önce bu mantığı öğrenmelisin. Çünkü bunlar toplam config, perf. izleme ve elindeki lisanslara göre atanır. Şu iyidir diye birşey yok.

Önemli olan disk sayısı değil raid yapılandırması. Doğru mu yapıldı bilmiyoruz. 1 disk daha satın al 4x 2 tb raid 5 + 1x hotspare tanımla olmuyorsa da 3x 2 tb raid 5 + 1x hot spare. Bunların perf.'ının yetip yetmeyeceği raid ctrl'a, seçtiğin disk'lere ve senin netcad ve vm sizing'lerne bağlı. Sanallara disk bench. yapıp webde bulacağın değerlerle kıyasla mevcut duruma bir işaret verir.

Datastore boyutu düzenlemeyi arat buradaki kaynaklar sürümden eski kalmış olabilir. broadcom sitesinden bakabilirsin. Yada vm'leri dışarı backup al, tüm firmware'lerin kontrol et güncel olduğuna emin ol, 7u3 sürümü baştan kur yapılandır. vm'leri import et.

Lisanslarına göre hareket et downgrade yolunu incele. Server2022 vs vm de çok farkettirmez gibi ama 10gen üstü cpu'larda perf.lı çalışır aslında.  

LACP diğer envantere göre çok sonra ki iş.

Kartı takman takmamandan daha iyi olur. 7 ve 8 sürüm 4gb gpu belleği vmlere dağıtabiliyor.

Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 24/04/2026 18:34
(@anaxa)
Eminent Member
Konu başlatıcı

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. 8 sürümden 7 sürüme düştüğüm zaman aldığım backuplar uyum sorunu yaşar mı?  örnek veriyorum sql kabul etmiyor. bundan önce yıllarca Server 2019 ile tek sistem üzerinden çalışmış. ilave güncellemeler yapmamız gerektiğinden dolayı sanal olmasını tercih ettiler elimden geldiği kadar yapmaya çalıştım. direk kurulu olan sistemlerde herhangi bir sorun yaşamıyorum ancak sizin de fark ettiğiniz gibi ilk defa böyle bir kurulum gerçekleştirip sistemi ayağa kaldırmaya çalışıyorum. Verdiğiniz kıymetli bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Bu ileti 6 ay önce Uğur COŞ tarafından düzenlendi

Gönderildi : 24/04/2026 20:47
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

Evet, birden çok yöntem olduğu için HW versiyon uyumsuzluğu aklıma gelmedi. 8 ile 7'nin Hardware versiyonları farklıymış bu yüzden direkt import edemezsin.
Sürüm düşürmeye gidersen birden çok yöntem var kolaydan zora.

1. Kullanıyorsan Veeam Backup & Replication ile backup alınır, restore sırasında to older ESXi ile 7 sürüme eklenir.

2. Arayüzden OVF export ve downgrade ile yükleme. VM’i OVF olarak export > daha sonra import ederken compatibility seç (ESXi 7).

3. OVF Tool ile export > import. 
OVF Tool indir
https://knowledge.broadcom.com/external/article/340425/ovf-tool-command-syntax-to-export-and-de.html?utm_source=chatgpt.com
Snapshot ve bağlı ISO olmamalı.

Yedek yöntemler;
4. Manuel elle downgrade. Bunun makaleleri çok var nette onları incele.
VM disk vmdk dosyaları elinde olduğu müddetçe hw.version satırı düzenlenerek yeniden kurulmuş esxi 7'e yeni vm oluşturup disk olarak eklenebilir. Ancak bunun sınırları var vTPM ve secure boot atandıysa yapılamıyor.

5. Windows VM baremetal image alınarak daha sonra 0 dan boş yeni açılmış aynı özelliklerdeki bir VM'e restore edilebilir. Aynı fiziki bir server'a image restore etmek gibi. Linux için ise kolaylık zorluk build'e bağlı. Veeam kolaylaştırabilir ancak üzerinde önemli config yoksa yeni kurulumu en kolayı olur. Çünkü linuxlarda bozulursa repair edilmesi gereken partition'ları herkes okuyarak halledemeyebiliyor.

Bu sürece girişeceksen önce store alan ayırıp birden çok türde backup hazırlaman yedeklilik süreci sağlar.
Bunlar işlem kolaydan zora; esxi config backup, vm ovf export, vm ve disk dosyaları, veeam backup, OS baremetal backup...   

Backup'tan önce vm'de yapılması gerekenlerde var vm tool uninstall, scsi vs disk tipine göre sıfırlama, snapshot silme, birleştirme gibi.

Tüm bunlar zorlayacaksa hiç girişme elinde uzun vadeli olmayacak, yetersizliği öne çıkacak bir sunucu var sonuçta. Bunu niye vurguladım önce raid, disk tarafını doğru çözümlemen lazım. Burada eksik verirsen yapı bir kere oturup çalışmaya başladıktan sonra müdahaleleri kritik olur bu bilgi düzeyi ile.
Önce raid tarafını oturt şuan hakkında 0 bilgideyiz. Duruma göre backup alınıp, 0 kurulum gerekeceğinden sürüme odağı belirttim.
Devam edeceksen ise önce datastore mimarisini çalış öğren. Doğru kurguyu bul uygula, şuan eksik yapmış olabilirsin, biri zaten dolmuş.

Genel itibariyle niçin esxi seçtiğini zaten bilmiyoruz. Broadcom satın alımı sonrası lisans maliyetleri yüzünden birçok kobi, küçük kurum vmware'den hyperv'e kaçtı, kaçıyor. Senin seçim nedenini bilmiyoruz.
Ben olsam bu bilgi seviyesinde ki müşteriye Server 2019/2022 üzerine hyperv rolü kurar vm'leri tanımlardım. Uzun vadeli yönetimi daha kolay olur ve ucuz backup seçenekleri daha bol. Core installation üzerine hyperv kur diyeceğim bellek, disk ve yönetimden tasarruf için ama onu yönetmekte de zorlanırsın.
vmware-hyperv avantaj dezavantajları lisans maliyetleri dahil iyi analiz edilmiş olması lazım...

7.0 demişti şimdi de hyperv diyor diyeceksin 🙂 eh sen çok genel sorduğun ve belirsizlikler yüzünden öncül doğru analizi doğru yapılmasına yönelik oluyor bu.:)

* ek olarak esxi to hyperv migration free çözümler deneyim gerektirebiliyor. VM diskleri convert edilebilir.
En kolay yöntem sağlayan Veeam convert edip restore edebiliyor ancak free versiyonda bu yetenekler yok lisans mevcutsa düşünülebilir.

CPU'a göre basic os analizi çıkarttırdım aşağıda hızlıca aklıma gelenlerin düzenlenmiş halleri;

Senin de yapılandırma önerileri için ai agentları bol bol kullanman lazım.

Aşağıda Intel Xeon E5-2695 v4 (Broadwell-EP, 18C/36T) için gerçekçi, üretim ortamı bakış açısıyla ESXi 7/8, Windows Hyper-V 2019/2022 ve Proxmox karşılaştırmasını veriyorum.

🧠 CPU’nun gerçek profili (temel referans)

• 14nm Broadwell (2016)
  • AVX2 var ✔
  • VT-x / VT-d var ✔
  • ama:
    • eski cache mimarisi
    • modern scheduler optimizasyonları yok
    • yüksek IO yükünde sınırlı ölçekleme

👉 Yani:

🔥 CPU güçlü ama “eski nesil enterprise”

🟦 1) VMware ESXi 7.0 U3

VMware ESXi

✔ Uyumluluk

• %100 uyumlu ✔
  • Broadwell resmi destekli ✔

✔ Performans

• scheduler optimize
  • storage stack güçlü (VMFS6)

✔ Artılar

• en stabil kombinasyon
  • düşük overhead
  • SQL + RDP iyi çalışır

⚠️ Eksiler

• 8’e göre eski ama bu CPU için aslında avantaj

👉 Sonuç:

🔥 EN İYİ MATCH (bu CPU için)

🟥 2) VMware ESXi 8.0

❌ Uyumluluk

• resmi destek yok (Broadwell çıkarıldı)

⚠️ Çalışır mı?

• evet, “unofficial” çalışır

❗ Riskler

• CPU feature mismatch (scheduler edge case)
  • high core load altında latency spike
  • driver / VIB uyumsuzlukları

👉 Sonuç:

❌ Production için önerilmez
⚠️ sadece test / lab

🟩 3) Windows Server 2022 Hyper-V

Microsoft Hyper-V
Windows Server 2022

✔ Uyumluluk

• %100 destek ✔

✔ Performans

• iyi CPU utilization
  • modern scheduler (Windows kernel)

✔ Artılar

• AD / MSSQL / Windows stack mükemmel uyum
  • yönetim kolay

⚠️ Eksiler

• storage stack ESXi kadar güçlü değil
  • eski CPU’da context switch overhead biraz yüksek
  • VM density ESXi’den düşük

👉 Sonuç:

👍 iyi alternatif (Windows ağırlıklı ortam için)

🟨 4) Windows Server 2019 Hyper-V

Windows Server 2019

✔ Uyumluluk

• tamamen uyumlu ✔

⚠️ Performans

• 2022’ye göre daha eski scheduler
  • security overhead daha az ama optimize değil

✔ Artı

• daha hafif
  • eski driver stack daha toleranslı

❗ Eksiler

• modern VM workload’larda zayıf kalır

👉 Sonuç:

👍 stabil ama “legacy choice”

🟪 5) Proxmox VE

Proxmox VE

✔ Uyumluluk

• %100 Linux tabanlı uyum ✔

✔ Performans

• KVM + QEMU → çok güçlü
  • CPU overhead düşük

✔ Artılar

• ZFS ile mükemmel storage kontrol
  • snapshot + backup çok güçlü
  • free / açık kaynak

⚠️ Eksiler

• enterprise Windows optimizasyonu Hyper-V/ESXi kadar polish değil
  • driver tuning gerekir
  • Windows SQL tuning gerektirir

👉 Sonuç:

🚀 çok güçlü ama daha teknik yönetim ister

📊 GENEL KARŞILAŞTIRMA (bu CPU için)

Platform Uyumluluk Performans Stabilite Öneri
ESXi 7 U3 🔥 mükemmel 🔥 yüksek 🔥 çok stabil ⭐ BEST
ESXi 8 ❌ resmi yok ⚠️ değişken ⚠️ riskli ❌
Hyper-V 2022 👍 iyi 👍 iyi 👍 stabil 👍
Hyper-V 2019 👍 iyi ⚠️ orta 👍 stabil 👍
Proxmox 👍 iyi 🔥 çok iyi ⚠️ tuning gerek 👍

1) VMware ESXi 7.0 Update 3 – maksimum OS desteği

🧠 Genel gerçek

ESXi 7, ESXi 8 kadar yeni guest OS odaklı değildir, ama geniş bir uyumluluk matrisi vardır.

✅ Resmi olarak desteklenen en üst seviyeler

🪟 Windows

• ✔ Windows Server 2022 (tam destek)
  • ✔ Windows 11 (VM olarak çalışır)
  • ✔ Windows Server 2025 → çalışır ama resmi “fully certified” durumu sınırlı / yeni sürüm olduğu için genelde ESXi 8 hedeflenir

🐧 Linux

• ✔ Ubuntu 24.x
  • ✔ RHEL 9.x
  • ✔ Debian 12
  • ✔ SLES 15+

📌 Kritik sınır

• VMware Tools + VM hardware v19 (ESXi 7 max)
  • vTPM / modern security VM feature’larında sınırlama

⚠️ Pratik “üst sınır”

ESXi 7 = Windows Server 2025 çalıştırır ama “target platform” değildir

🟥 2) Windows Server 2019 (Hyper-V role) – maksimum OS desteği

Microsoft Hyper-V

🧠 Genel gerçek

Hyper-V 2019, Windows ekosistemi olduğu için “forward compatibility” biraz daha esnektir ama kernel eski.

✅ Resmi desteklenen en üst seviyeler

🪟 Windows guest OS

• ✔ Windows Server 2022
  • ✔ Windows 11 (Gen2 VM)
  • ✔ Windows Server 2025 → çalışır ama integration services eski kalır

🐧 Linux guest OS

• ✔ Ubuntu 22/24
  • ✔ RHEL 8/9
  • ✔ Debian 11/12

⚠️ Pratik sınır

• Hyper-V 2019 = modern Windows feature set (2025/12) için “tam optimize değil”
  • VBS / nested virtualization / GPU passthrough sınırlı

📊 3) NET KARŞILAŞTIRMA (maksimum OS desteği)

OS / Feature ESXi 7 U3 Hyper-V 2019
Windows Server 2022 ✔ full ✔ full
Windows Server 2025 ⚠ çalışır ⚠ çalışır
Windows 11 ✔ stabil ✔ stabil
Windows 12 (gelecek) ⚠ uyumlu ama sınırlı ⚠ uyumlu ama sınırlı
modern Linux distro ✔ full ✔ full
vTPM / modern security VM ⚠ sınırlı ⚠ sınırlı

🧠 4) KRİTİK GERÇEK (önemli)

Senin CPU:

Intel Xeon E5-2695 v4

👉 Bu CPU nedeniyle:

• hipervizör değil CPU feature set limit koyuyor
  • yani iki platform da “OS çalıştırır”, ama modern feature’ları tam veremez

🎯 FINAL ÖZET

🥇 ESXi 7 U3

• daha iyi VM performansı
  • daha stabil IO
  • enterprise workload için daha uygun

🥈 Hyper-V 2019

• Windows ekosisteminde daha doğal
  • ama daha eski hypervisor stack

kritik metrik karşılaştırma

Kriter ESXi 7 Hyper-V 2019 Proxmox
SQL latency 🔥 en iyi 👍 iyi 👍/🔥 tuning ile
CPU overhead 🔥 düşük 👍 orta 👍 düşük
storage stack 🔥 çok güçlü orta 🔥 ZFS ile çok güçlü
yönetim kolaylığı 🔥 çok kolay 👍 kolay ⚠ teknik
backup ekosistem 🔥 Veeam mükemmel 👍 iyi 👍 ZFS/Proxmox Backup
öğrenme eğrisi düşük düşük yüksek

----------------------------------------------------

“Free backup” tarafını 3 platform için gerçekçi şekilde ayırırsak, mesele sadece backup almak değil; restore güvenilirliği + VM-aware backup + SQL consistency oluyor.

Senin üçlü:

• VMware ESXi
  • Windows Server 2019 (Hyper-V)
  • Proxmox VE

🧠 1) ESXi (VMware) – Free backup durumu

❌ Native free backup yok

• ESXi free edition:
    • API kısıtlı
    • VADP kapalı
    • image-level backup sınırlı

✔ Ücretsiz yapılabilenler

• VMDK copy (manual)
  • NFS snapshot copy
  • bazı community script’ler

⚠️ gerçek durum

“Free ESXi backup = file copy level backup”

👉 sonuç:

• ❌ application-consistent değil
  • ❌ SQL için riskli
  • ❌ restore güveni düşük

🧠 ESXi özet

🔴 Free backup = zayıf
🟢 Güçlü backup = ücretli (Veeam vb.)

🧠 2) Hyper-V 2019 – Free backup durumu

✔ Built-in checkpoint

• Production checkpoint
  • Standard checkpoint

✔ Windows Server Backup

Windows Server Backup

• image-level backup yapabilir
  • VSS destekli

✔ PowerShell / WMI tabanlı snapshot

• export VM
  • backup scripts

⚠️ Limitler

• dedup yok
  • merkezi yönetim zayıf
  • büyük ortamlarda zor ölçeklenir

🧠 Hyper-V özet

🟡 Free backup = orta seviye
🟢 Windows VM’lerde iyi
🔴 Linux VM’lerde zayıf

🧠 3) Proxmox – Free backup durumu (EN GÜÇLÜSÜ)

✔ Native backup engine

• vzdump
  • snapshot-based backup
  • incremental (PBS ile)

✔ Proxmox Backup Server

Proxmox Backup Server

• deduplication ✔
  • compression ✔
  • incremental backup ✔
  • LAN/WAN optimized ✔

✔ En önemli avantaj

• VM image backup built-in
  • agent gerekmez
  • restore çok hızlı

⚠️ Limit

• Windows SQL quiesce tuning gerekir (virtio + agent optional)

🧠 Proxmox özet

🟢 Free backup = EN GÜÇLÜ
🟢 enterprise seviyeye yakın
🟢 full VM + incremental + dedup

📊 4) NET KARŞILAŞTIRMA

Özellik ESXi Hyper-V 2019 Proxmox
Free image backup ❌ 🟡 🔥
Application consistency ❌ 🟡 🟢
Incremental backup ❌ ❌ 🔥
Deduplication ❌ ❌ 🔥
SQL backup quality ❌ 🟡 🟢
Restore güveni düşük orta yüksek

Final itibariyle bu seçimler sadece yönetimsel kolaylık itibariyle değil, uzun vadeli backup maliyet analizi, lisans maliyeti kriterleri, yan olarakta donanım yedekliliği ve migration hızı kriterleri, upgrade olasılıkları ile bütçelere paralel yapılır. 

Şu dahi önemsenmeli; sallıyorum bir şirkette böyle bir imkan dahi yoktu kazandırıyoruz ancak ben 10 yıldan eski bir donanım kuruyorum. Yarın sunucunun anakartı, raid kartı vs bozulursa, bulabilecek miyim, aynı veya benzerini bulduğumda ayağa kaldırma senaryoları seçtiğimiz OS da nedir. Backuplara paralel ayağa kaldırma süresi, kabulü ne olmalıdır vs vs... 

Bunları işleme sebebi benzer geniş kapsamda sorulara ek ref. yönelik motorlara girmesi maksatlı.

Gönderildi : 25/04/2026 11:13
Paylaş: