Forum

Dell PowerEdge R740...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Dell PowerEdge R740 Disk Yükseltme ve RAID5 Geçiş Süreci Hakkında Destek Talebi

15 Yazılar
3 Üyeler
1 Reactions
2,130 Görüntüleme
(@resulergun)
Gönderiler: 109
Estimable Member
Konu başlatıcı

[#550846]

Merhaba,

Dell PowerEdge R740-4210 sunucumuz üzerinde takılı bulunan Kingston DC500R 1.92TB 2.5” SATA 3 disklerimizi, Kingston DC600M 3.84TB 2.5” SATA 3 diskler ile değiştirmek istiyoruz. Mevcut yapılandırma 4 adet disk ile RAID5 olarak çalışmaktadır.

Sunucuda Dell RAID Controller PERC H730P Mini kontrolcü bulunmaktadır. Bu geçişi mevcut diskleri klonlayarak gerçekleştirmem mümkün müdür? Daha önce benzer bir işlem tecrübem olmadığından destek rica ediyorum.

Teşekkür ederim.

Gönderildi : 25/08/2025 15:43
(@hakankaplanoglu)
Gönderiler: 506
Honorable Member

Merhaba,

Yeni bir pool oluşturup, Backup/restore ile işlemlerinizi yapın. Ortamınızda sanallaştırma uygulaması çalışıyorsa, yeni disk alanını ikinci bir datastore olarak ekleyin ve sunucuları oraya taşıyın. 

Gönderildi : 25/08/2025 18:01
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

@hakankaplanoglu evet sanırım bu şekilde yol alacağız yeni diskleri takıp, sıfırdan kurulum yapıp ardından geri yükleme yapacağız. Teşekkürler.

Gönderildi : 26/08/2025 16:37
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Referans için diğer detayları da düzenleyerek verelim.

1. Doğrudan “disk klonlama” mümkün mü?

Hayır ❌.
RAID 5 yapısında diskler birbirinin kopyası değildir, striping ve parity yapısı vardır. Yani tek tek disk klonlayarak RAID dizisini büyütmek mümkün değil.

Buna mukabil raid array klonlama gibi şeyler de yok.

2. “Diskleri tek tek çıkarıp yenisiyle değiştirsem RAID genişler mi?”

• PERC H730P RAID Capacity Expansion (Rebuild + Online Capacity Expansion / OCE) özelliğini destekler.

(Controller'ınız bunu destekliyor her model desteklemez.)

• Yani mevcut RAID 5 dizisindeki diskleri teker teker yeni 3.84TB disklerle değiştirebilirsiniz:

1. Bir diski çıkar → yerine yeni diski tak → rebuild tamamlanmasını bekle.

2. Sıradaki diske geç → rebuild tamamlanmasını bekle.

3. Tüm diskler yenilendiğinde RAID hala 1.92TB boyutunda görünür (çünkü sanal disk boyutu küçük disk kapasitesine göre ayarlanmıştı).

4. Ardından VD Expansion (Virtual Disk Expansion) yapmanız gerekir ki PERC H730P’de bu özellik vardır.

Ama:

• Rebuild süresi uzun (saatler/günler) sürebilir.

• Rebuild sırasında ikinci bir disk hatası riski var → veri kaybına yol açar.

• OCE işlemi de zaman alır ve veri kaybı riski taşır.

* Bu süreci bende önermem deneyim ve analiz gerektirir ana sebebi yukarıdakilere ek olarak disk ve array tablolarında geçmişten gelen hata birikmeleri olabilir bu işlem sırasında partition'ların RAW'a dönmesiyle yada array, pool'un tamamen bozulmasıyla sonuçlanabilir.

3. Önerilen Güvenli Yöntem

1. Mevcut dizinin tam yedeğini alın (Veeam, başka storage’a kopya vs.).
    (Acronis vs image backup-restore da yapılabilir. Dikkat gerektiren image aktarımı yapıldığında disk sığası yukarıda ki 3. deki gibi görünür, expand ve disk alligment yapılması zorunludur.)
    Aynı sunucu, controller olacağı için farklı image yöntemleri çalışır. Farklı controller'da Acronis vs başka ek işlemler gereklidir.

2. Yeni 3.84TB disklerle sıfırdan yeni RAID5 dizisi oluşturun.

3. Yedeği bu yeni dizine geri yükleyin.

Evet uzun bir yoldur en güvenlisi hocanın önerdiği gibi backup-restore yöntemleridir. Bir de ekleyelim Raid5 ve raid tiplerinin çoğunda disk sayısı arttıkça perf. artar yani sığa değişimleri yerine tercihi bazen daha doğrudur.

Bir de benim uyguladığım ve önerim destekleniyorsa Raid5EE + 1x hot-spare uygulamaktır. 5 için min 3 disk gereklidir fakat tam dolulukta hotspare yoksa insanların elinde array'ler çokça bozuluyor. 5EE için min 4 disk gerekli, N+1 disk, dizinin içinde gömülü hot-spare alan vardır. +1 hot spare ile 5 disk ile kurulur. 1x hot spare boşta bekler 2 disk tolerasyonunuz söz konusu olur. Siparişe vakit kazandırır. Rebuild ve recovery işlemleri çok daha hızlı gerçekleşir. Pek bilinmeyen şey 5EE, Raid6'a göre çoğunluk durumda çok daha hızlı ve güvenlidir. Kayıp alan da daha az olması lazım. Zaten kurumsal da Raid6'ı 4, 5, 6 adet diskler ile kullanmıyoruz 10+ disk sayılarında tercih ediyoruz R10 ve 50 yapmıyorsak. Hakeza bir raid dizesinde ne kadar çok disk olursa birim ömürleri o kadar uzun olur, min. adetler uygulandığında disklein MTTF, TBW çok daha hızlı tamamlanıyor. 
SSD'lerde sığa artışı ile perf. artışı tekil birimlerde doğrudur ancak bu array, uzun sıralı işlemler parite'lerde doğrusal değildir her durumda görünmez.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 26/08/2025 22:24
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

Merhaba, @ibrahimyildiz 

Yeni 3.84 TB disklerle sıfırdan yeni bir RAID 5 dizisi oluşturmanın daha pratik olacak görünüyor. Mevcut yapımda Hyper-V Replica Cluster bulunuyor. Sistemi ikinci sunucuda ayağa kaldırıp oradan devam etmeyi, kurulumların ardından ise ters Replica yöntemiyle tekrar geri taşımayı planlıyorum.

Vinchin Backup kullanıyorum. Virtual Disk Expansion (VD Expansion) işlemi, sizin de belirttiğiniz gibi çok önerilmiyor; sorun yaşayanlar olmuş. Bu nedenle, her zaman ifade edildiği üzere, temiz kurulum yapılması tavsiye ediliyor.

Saygılarımla,

Gönderildi : 27/08/2025 08:50
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

Evet mantıklı baştan belirtseydiniz Replica ile sizin süreciniz kolay ve güvenli olur. Kolaylıklar diliyoruz. 

Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 27/08/2025 12:39
(@hakankaplanoglu)
Honorable Member

Merhaba,

Post sonrası kararınızı vermiş görünüyorsunuz. Eğer kesinti alabiliyorsanız sanal sunucularınızı kapatın ve export/import ile diskini değiştirebilirsiniz. Eğer kesinti süreniz daha az ise sunucular açık iken backup ürünü ile replikasyon başlatın. Kesinti zamanınızda fark replikasyonu kapalı tekrarlayın, bu sayede az kesinti ile tutarlı bir kopyalama gerçekleştirmiş olursunuz.

Kolay gelsin.

Gönderildi : 29/08/2025 02:27
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

@hakankaplanoglu  @ibrahimyildiz

Merhaba,

Mevcut sistemimizde 4 adet Kingston DC600M 1.92TB 2.5” disk, RAID 5 konfigürasyonu ile çalışmaktadır.

Bu yapıya ek olarak 4 adet daha Kingston DC600M 1.92TB 2.5” disk ilavesi yaparak kapasite genişletmesi planlanmaktadır.
Bu kapsamda, Dell RAID Controller PERC H730P Mini üzerinde mevcut RAID 5 yapısının veri kaybı olmadan genişletilmesinin (RAID Expansion / Online Capacity Expansion) mümkün olup olmadığı konusunda bilgi rica ederim.

Gönderildi : 27/01/2026 11:16
(@hakankaplanoglu)
Honorable Member
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

@hakankaplanoglu Merhaba, Makaleyi inceledim teşekkürler.

Birşeyi anlayamadım, genişletme işlemi başlattığımda iDRAC ekranında kalıp genişletmenin bitmesini mi belklemeliyim yoksa windows başlatıp kullanmaya devam etmeliyim. 

Gönderildi : 28/01/2026 14:05
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

@resulergun 
Evet, H730P Mini bu operasyonları destekliyor o yüzden sorunsuz expand işlemi tamamlanır. Image vs Backup her zaman şart ve tedbir, veri kaybı olup olmaması array expand işleminin sorunsuz tamamlanması ve partition tablolarının geçmiş sihhat durumu ile ilgili genellikle. Siz sanırım array'i yakın zamanda baştan kurduğunuz için her hangi bir sorun olmayacaktır.
Rebuild işleminin uzunluğu biraz mevcut array'in doluluğu ile ilgili +4 disk ile expand tahmin ediyorum çok uzun sürmez, ancak sunucunun o süreçte disk accessing, perf. yönünde kullanılmaması iyi olur. Evet, windows açabilirsiniz herhangi bir sorun olmaz ancak dediğim gibi expand aşamasında array perf.'ı aşırı düşer birşeyler access yapmaması önerilir o yüzden en temiz ve hızlı yolu idrac ekranında bırakıp takip edebilirsiniz ama dediğim gibi şart değil. Bu tür operasyonları olası uzun sürmeye binaen haftasonu, uzun tatillerde yapmak iyidir bu operasyonda öyle bir tahminim olmaz ama bilmelisiniz özellikle migration'larda bir haftasonu günlerine process yetişmeyebiliyor.

Hakan hocamın paylaştığı linkteki aşamalar uygulama için yeterli olacaktır.

Bu ileti 9 ay önce ibrahim yildiz tarafından düzenlendi

Gönderildi : 28/01/2026 23:43
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

@ibrahimyildiz Teşekkür ederim. Herhangi bir aksilik yaşanmaması halinde işlemi bu hafta sonu gerçekleştirmeyi planlıyorum. Cuma günü başlatılması durumunda, yaklaşık 7 TB veri Pazartesi sabahına kadar tamamlanmasını ümit ediyorum. 

Kolay gelsin,

Gönderildi : 02/02/2026 08:49
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

Anladım kolaylıklar diliyorum.
Hatırlatma veri boyutu değil array doluluğu önemli, array de ne kadar yüzdeyle az yer varsa işlem o kadar uzun sürer, diğer bir arkadaşın güncelde sorduğu gibi başka etkileyen birçok şey daha var.

Gönderildi : 02/02/2026 11:42
(@resulergun)
Estimable Member
Konu başlatıcı

Merhaba,

Dell R740 sunucumuzda iDRAC9 ve PERC H730P Mini firmware güncellemelerinin ardından başlatılan RAID 5 genişletme süreci başarıyla sonuçlandı. Sisteme dahil edilen 4 adet yeni Kingston SEDC600 disk ile beraber toplam fiziksel disk sayısı 8’e yükseltilmiştir. Ortalama 5.5 TB doluluk oranına sahip olan sistemin, 12.515 GB kapasiteye genişletilme işlemi yaklaşık 10 saatte tamamlanarak yapılandırma stabilize edilmiştir.

Gönderildi : 15/02/2026 10:25
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

BT duraksız çalışıyor.:) Sonuç paylaşımı yapmanız konu için faydalı.
Herhalde modele artık uzun vadeli kani olundu ciddi de bir adet oluştu artık, size ve bu konuyu göreceklere tavsiyem maliyetten kaçmadan bol bol, rafa yedek aynı diskten alıp tutulması olur. Çünkü bir süredir hdd, ssd disklerin nesil üretimleri çok kısaldı, çok hızlı modeller yenileniyor ve üretimler duruyor. Bir öncekileri bulamıyorsunuz eskiden 300, 2 gb vs sas/sata diskler 5, 8 yıl vs bulunabiliyordu artık yeni diskler böyle stok zamanlarına sahip değiller. Bundan tr'nin çöken gömrük ve tedarik payı da var. Akıllı insan anlık kura değil uzun vadeye bakar.:) Malum array'lerde farklı nesil modeller spec. perf.'lar değişebildiği için kullanılamıyor. Geçen yıl 2.5 sata ssd aynı model tedariği ne kadar uğraştırıcı olduğunu anlayan bir müşteri akılcı öneriyi kabul etmesiyle öyle bir şeye gitmiştik 3 alınacaktı 7, 8 alındı birkaç yıl kafası rahat.

Gönderildi : 15/02/2026 10:53
Paylaş: