Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

VMWare ESXi Disk Planlama

4 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
745 Görüntüleme
(@onurcetin)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,

HP DL380 GEN9 sunucumuz üzerinde ESXi 5.5 kullanarak sanallaştırma yapmak istiyoruz, sunucu üzerinde 5 adet 300GB 10K SAS disk mevcut. Daha önce ESXi ile fiziksel sunucu üzerinde çalışmadığım için disk yapısını planlamakta güçlük çekiyorum. Mevcut disklerin 4 adeti ile RAID 10 yapılandırıp geriye kalan 1 tanesini Spare olarak kullanırsam ESXi host ile oluşturacağımız sanal makinelerin aynı array üzerinde bulunması bir sorun teşkil eder mi? HP sunucu üzerinde ESXi 'ı SD kart veya USB sürücü üzerine kurma gibi uygulamalar okudum, bunlara gerek var mı? Sözünü ettiğim disk planlaması sorun yaratacaksa mevcut donanım ile nasıl bir çözüm önerirsiniz?

Yardımlarınız için teşekkür ederim.

 

 
Gönderildi : 12/11/2016 23:54

(@ozgurmazlum)
Gönderiler: 2209
Illustrious Member
 

Sunucu üzerindeki disklere kurulum yapmanızda her hangi bir engel bulunmuyor ESXi kurulumda kendi işletim sistemi için partition oluşturuyor geri kalan bölümü de local datastore olarak sanal sunuculara tahsis ediyor.. Fakat bir fiziksel sunucu daha kullanacaksanız shared bir disk alanı için bir sunucuyu ayırmanız yada bir storage almanızda fayda var. SD kartlara esxi kurulumu yapılıyor mevcut disklerinizde çok fazla disk alanı kaplamayacağı için buna çok da gerek yok.

 

 
Gönderildi : 14/11/2016 12:11

(@sercansadikoglu)
Gönderiler: 547
Honorable Member
 

Merhaba,

Buradaki seçiminiz tamamen size bağlı.Esxi tarafının desteklememe gibi bir durumu yok.Raid 10 yaparsanız toplamda 550GB civarı kullanılabilir alanınız olacak.Bana yeter diyorsanız öyle yapın.Daha fazla alan elde etmek içinse 4 diskten raid 5 yapıp 1 tane spare bırakın.Esxi ile sanal makinenin aynı datastore üzerinde çalışması bu yapıda teknik olarak bişeyi etkilemeyecektir.Normal şartlarda kurulan sanal sunucuların özelliğine ve üzerinde çalışacak uygulamalara göre disk yapıları için best practice disk konfigürasyonları oluyor.Ama bu sizin yapınızda bişeyi etkilemez çünkü sadece 4 dise sahip standalone bir esxi sunucu olacak.Siz raid yaptıktan sonra aynı menüden toplam kullanılabilir alanınızı parçalara bölüp bunu ayırabilir bu şekilde böebilirsiniz.Elinizdeki sunucu ile yapabileceğiniz budur.

 
Gönderildi : 14/11/2016 12:31

(@onurcetin)
Gönderiler: 2
New Member
Konu başlatıcı
 

Özgür Bey ve Sercan Bey ilginiz ve yanıtlarınız için çok teşekkür ederim, fazlasıyla yardımcı oldunuz, saygılarımla.

 
Gönderildi : 14/11/2016 13:32

Paylaş: