Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

VMware Esxi Server Lisanslama Hk.

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
380 Görüntüleme
(@CemYilmaz)
Gönderiler: 97
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


Mevcut olarak IBM x3650 M2 marka sunucuya sahibim. Bu sunucu üzerine VMware Esxi server kurmak istiyorum. http://www.vmware.com adresinden edindiğim ücretsiz .iso uzantılı imajı CD den boot ederek kuruluma başlıyorum. Kurulum bittikten sonra sunucumun performansına göre üzerine yeteri kadar sanal sunucular yükleme hakkına sahip olmuş oluyorum. 


VMware Esxi 4.1 yazılımını sahip olduğum mevcut sunucum üzerine kuracaksam bana vermiş olduğu ücretsiz lisans ile yükleme yapabilir ve akabinde konfigurede edebilirim. Fakat, farklı lokasyondaki başka bir sunucu üzerine de aynı lisansla vmware esxi server'ı kurma hakkını bana vermiyor. Mantık olarak ücretsiz olarak edindiğim diğer lisansla bu lokasyondaki sunuya yükleme yapabiliyorum. Peki neden ücretli lisans almalıyım?


Yorumlarınızı rica ediyorum.


 Saygılar. 

 
Gönderildi : 21/01/2011 15:30

(@erkalaslankara)
Gönderiler: 278
Illustrious Member
 

Sevgili Cem,

Ücretli sürümle birlikte bir çok ileri seviye özelliğe kavuşuyoruz. Bunların ne olduğunun aşağıdaki linkten kontrol edebilirsin.

http://www.vmware.com/products/vsphere/buy/small_business_editions_comparison.html

Örneğin; vCenter yönetim yazılımını ancak ücretli sürüm ile kullanabiliyoruz. Zaten vCenter olmadan hiç birşey yapamıyoruz gibi birşey. Senin amacın sadece sanal makina kurup kullanmak ise bu ücretsiz ile de yapabilirsin ve istediğin kadar sunucuya bu ücretsiz versiyonu yükleyebilirsin. Ama diğer tüm profesyonel özellikler için para ödemen gerekecek.  Örneğin; vMotion, HA, VM Cloning, DRS vs.vs. 

 

 
Gönderildi : 21/01/2011 17:07

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
 

merhabalar

farklı lokasyonlara kurulamamasının nedeni bence farklı firma olmasıdır. çünkü vmware de kendi ürünlerinin ne kadar kullanıldığını bilmek istemesidir. 

lisans almanız konusuna gelince ; 

esxi ile bildiğiniz gibi sadece temel anlamda sanallaştırma yapabilirsiniz. ancak HA, vMotion gibi özellikleri kullanamazsınız. yada ESXi kaynaklar açısından da limitlidir. RAM limiti vs... çok büyük bir datacenterda ESXi kullanamazsınız kaynak açısından.

CPU durumunda da kısıtlamalar var, yanlış hatırlamıyorsam 4 çekirdekten (6 da olabilir) fazla atama yapamıyorsunuz bir guest OS'a.

işte bütün bu özellikleri tam anlamıyla kullanabilmek için lisans satın almalısınız. kaldı ki benim saydıklarım devede kulak gibi bişi.

kolay gelsin

 
Gönderildi : 21/01/2011 17:08

Paylaş: