Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

wmware esx server hakkında

14 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
470 Görüntüleme
(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

mevcut yapımda bir dc ve bir file sever var . file server de fizksel problemler oluyor. bir makinaya esx kursam ve calışan file servere bu esx'w taşısam ve file serverı network den cıkartsam esx uzerindeki file server online devam edermi kullanıcı tarfında bie sorun olurmu yada buna benzer sanallaştırmalada izlenecek yol nedir öğrenebilirmiyim?


tesekkurler... 

 
Gönderildi : 29/07/2010 03:25

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

File server gibi yoğun kullanılan ve network trafiğini yüksek oranda kullanan sunucuları sanallaştırırken dikkat edilmesi gerekenlerden birisi de bu sanal makineye ayrı bir fiziksel network kartı atayabilecek durumda olunmasıdır. Böylece sanal makineniz diğer sanal makineler ile aynı network kartını kullanmayacağından daha performanslı çalışacaktır.

 Bu nedenle öncelikle VMware ESX kurulumu yapacağınız sunucunun desteklendiğini kontrol etmelisiniz (Eğer bilinen markalı bir sunucunuz var ise hp, ibm, vb. sorun çıkmayacaktır. Kontrol işlemini http://www.vmware.com/resources/compatibility/search.php?ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a adresinden yapabilirsiniz. Ya da VMware Go sistemine üye olursunuz ve giriş yaptıktan sonra sağ tarafta bulunan Compatibility Test linkine tıklayıp ilgili sunucunuzu VMware ESX/ESXi için test edebilirsiniz. Tabi bunun için ilgili sunucunuz üzerinde Windows işletim sistemi yüklü olmalı)

Bu kontrolün ardından sisteminizde en azından iki network kartı olmalıdır ki bu senaryoda tavsiyem 3 dür. Birisi file server nız için, birisi esx sunucunuzun yönetimi için ve diğeri de çalışacak olan diğer sanal makineler için.

NOT: VMware ESXi ücretsiz sürümünde sanal makinelerinizin çalışırken yedeklerinin alınamadığını unutmayalım.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 29/07/2010 11:44

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

ilginize çok tesekkur ederim ben şimdi esx'e sanal sunucumu gecirdiğim andan sonra sanal makinanın aktif hale getirilme işlemini tam anlıyamadım. cunku gercek fiziksel makinayı sistemden cıkartıcam ve sanala aldığım file serveri devreye almak istiyorum. yani sanala al ve fiziksel makinan fişini cek direk sistem devam eder diyebiliyormuyuz?


tesekkurler

 
Gönderildi : 29/07/2010 12:48

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

File Server sunucunuzu sanallaştırdıktan sonra açmayın ve var olan fiziksel sanal makinenizi kapatın. Ardından sanal makinenizi açın. Eğer ESX/ESXi yapılandırmanızı düzgün şekilde tamamladıysanız sanal makineniz eskisi gibi çalışmaya devam edecektir.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 29/07/2010 13:08

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

ad sunucusunu sanallaştırırken fizikseli kapadığımızda online sistem devam edermi. ad tarfında bir sıkıntı olurmu sadece ad kurulu bu serverda

 
Gönderildi : 05/08/2010 02:47

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Ortamınızda kaç dc niz var bilmiyorum. Ancak primary domain controller ın sanallaştırılması tavsiye edilmez (bu yapılmaz demek değildir ancak dikkatli olunmalıdır). Benim tavsiyem ise;

  • Eğer tek dc niz var ise Primary domain controller nızı fiziksel sunucu üzerinde çalışır durumda bırakıp sanal makine üzerinde kuracağınız bir windows server ı additional domain controller olarak yapılandırarak active directory ortamınızın yedekliliğini sağlamış olursunuz.
  • Eğer ortamınızda iki ayrı fiziksel sunucu üzerinde primary domain
    controller ve additional domain controller bulunuyorsa additional domain
    controller sunucunuzu VMware Converter uygulamasını kullanarak
    sanallaştırabilir ve ardından fiziksel sunucunuzu kapatıp sanal
    makinenizi açarak ortamınızın çalışmaya devam etmesini
    sağlayabilirsiniz. Böylece hem yedekliliğiniz devam etmiş olur hemde bir
    fiziksel sunucunuzu boşa çıkarmış olursunuz.

Kolay gelsin... 

 
Gönderildi : 05/08/2010 03:17

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

yapımda sbs 2003 ad ve uzerinde bir muhasebe paket program calışıyor. kullanıcı 40 user var direk sanallaştırıp fizikseli kapadımmı sistem devam edermi yada sunları yaparsan olur gibi bir yardım bekliyorum. ben ne yapmak istiyorum acronicle gunde bir defa yedek alıcam o imajıda wmwareye atıcam felaket anında yada servere kapatmak isticem sanal dan devam etsin dicem. bunu yapan vardır deneyimlerinizi alabilirmiyyim. fazla sordum sanırım 🙁

 
Gönderildi : 05/08/2010 13:24

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Acronis ile sisteminizin yedeğini alıp esx/esxi üzerinde ki bir sanal makineye dönme işleminde donanımlar nedeniyle sorun yaşayabilirsiniz. Acronis yedeğinizi alırken tüm donanım bilgileriniz ile birlikte alacaktır ancak bunu sanal ortama dönerken anakart, network kartı, ekran kartı gibi pek çok donanım bulunamayacak ve bu sisteminizin çalışmasını engelleyebilir. Acronis donanım bağımsız yedek alabiliyor (Universal restore sanırım) ancak bu tür bir aktarımın önceden test edilip sistemin çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır.

Tabi günlük sistem imajı olarak yedek alsanız da arada oluşacak bir sorunda o ana kadar ki verileriniz yedeklenmemiş olacağı için kaybedilmiş olacaktır. Bunu da dikkate almanızı öneririm.

Son olarak denememekle birlikte bir kaç yerde Vmware Converter ın acronis ile alınmış olan imajları sanal ortama aktarabildiğini okumuştum. Bu seçenek işinizi kolaylaştırabilir ancak çevirim sırasında tüm sisteminiz kapalı kalacaktır.

Kolay gelsin...

 

 
Gönderildi : 05/08/2010 14:42

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

asıl merak ettiğim uzerinde dc bulunan bir makina yı sanala cevirdiğimizde esx de. fizikseli kapatınca sanaldan devam edermiyim, testleri illa yapıcam ama olmucak sey için uğraşmıyım diyorum

 
Gönderildi : 05/08/2010 14:57

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Hocam dc de çalışır başka uygulama sunucuları da sanallaştırma teknolojileri üzerinde çalışır ancak bunların yapılması için uyulması gereken kurallar ve uygulanması gereken prosedürler vardır.

Acronis ile sanal bir makinanın imajını rahatlıkla geri dönebilirsin. Ama yapılacak olan fiziksel bir makinenin imajının sanal ortama alınma işlemi ki bu konuda oluşabilecek olumsuzluklardan biraz önce bahsettim. Universal restore seçeneği ile fiziksel sunucunun imajını oluşturup sonra da bunu VMware Converter yardımıyla esx/esxi sunucu üzerine taşınabilir. Bu teoride doğrudur ancak bunun test edilip çalışabilirliğinin test edilmesi gereklidir.

Sisteminizin sürekliliğinin sağlanması için yukarıdaki testi yapabilirsiniz. İmaj almada sorun çıkmayacaktır ancak bu imajın sanal ortama aktarılması sırasında VMware Converter acronis imajını tanımayabilir (bu konu ile ilgili forumlarda bilgi bulabilirsiniz) dolayısıyla bu test sırasında anlaşılacağından gerekli araştırmalar yapılıp sorun giderilebilir.

Ama ortamınızı bilmeden buradan kesin çalışır ya da çalışmaz şeklinde yorum yapamam.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 05/08/2010 15:13

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

acronics olmadan fiziksel makinayı sanala cektiğimizde ad kurulu makinada sorun olurmu gerekli ayarlamalar dediğiniz geniş kapsamlı bir olaymı. acnonics unutalım bu şekilde!

 
Gönderildi : 05/08/2010 15:33

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Çok kapsamlı değildir ancak tekrar belirtmek isterim primary domain controller ın sanallaştırılması tavsiye edilmez. Ancak aşağıda ki adımlar dikkate alındığında tavsiye edilmese dahi çalışacaktır.

Eğer domain controller nızı sanallaştıracaksanız;

  • Kesinlikle snapshot özelliğini kullanmamalısınız.
  • Sanallaştırma sunucunuzun saat ayarlarına dikkat etmelisiniz. Genelde saat kaynağı olarak primary domain controller kullanılır. Ancak sizin senaryoda primary domain controller nız sanal olacağından sunucunuzu sanallaştırdığınızda saatin düzgün çalıştığından emin olunmalıdır. Eğer sorun oluşursa kullanıcılarınız oturum açamazlar, paylaşımlara erişemeyebilirler vb.
  • http://technet.microsoft.com/en-us/library/virtual_active_directory_domain_controller_virtualization_hyperv%28WS.10%29.aspx adresinde ki belgeyi okumanınızı tavsiye ederim.
  • sanal makinenizin diskleri kesinlikle thick provisioning formatında olmalı.
  • ESXi sanallaştırma ortamında sanal makineniz çalışırken vmdk dosyalarınızın yedeklerini alamazsınız. Sanal makinenizi kapattıktan sonra sanallaştırma ortamı üzerinden tüm sanal makinenizin o anki yedeğini alabilirsiniz. Bunu dikkate almanızı öneririm. 
  • Yukarıda ki sebep nedeniyle sanal makinenize fiziksel sunucu gibi davranmanızı ve system state, kullanıyorsanız exchange information store yedeği, muhasebe programınızın çalıştığı sql server üzerinde ki veritabanlarının yedeklenmesi işlemlerinin aksatılmaması gereklidir.
  • Eğer sanal makineniz üzerinde acronis ile yedek almayı planlıyorsanız aldığınız yedekten geri dönebilmek için sanal makinenizin network kartı Flexible olmalıdır.

Yukarıda ki maddeleri dikkate alarak bu işlemi yapmanızı tavsiye ederim. Sunucunuz small business olduğunda üzerinde ki rolleri parçalama gibi bir şansınız yok maalesef en büyük handikapınız burada.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 05/08/2010 17:13

(@berkem)
Gönderiler: 68
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

bilgiler için cok tesekkur ederim. cok faydalı benim gibi bir cok kişi fikir sahibi olmuştur inanın.


 VMware Converter 3.0.1 Enterprise Edition bir turlu bulamadım deneme surumunu.???testlerimi yaptıkdan sonra gercek hayata geciricem.


Saygılar Hocam...

 
Gönderildi : 05/08/2010 17:59

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

Enterprise sürümü yerine VMware Converter Standalone ücretsiz sürümünü VMware sitesinden kayıt olduktan sonra indirip kullanabilirsiniz.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 05/08/2010 18:10

Paylaş: