Forum

Office dosyalarında...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Office dosyalarından yazar bilgisini kaldırmak

11 Yazılar
3 Üyeler
0 Reactions
1,122 Görüntüleme
(@tuncaypolat)
Gönderiler: 185
Reputable Member
Konu başlatıcı

[#550817]

Merhaba, Office uygulamalarında (excel, word, PP gibi) kişisel bilgiler kayıt edilmesin istiyoruz. Yazar bilgisi gibi. Ama bunu kullanıcının dikkatine bırakmak istemiyoruz. Kalıcı olarak yazar gibi bilgilerin oluşturulan dosyada tutulmaması lazım. bir kullanıcı örneğin yeni bir excel tablosu açtığında ya da kişiye gelen excel tablosunda değişiklik yaptığında bilgisini çekmemeli. Bir çok ayar denedim ama olmadı. Microsoft destek ile görüştüm sonrasında ve bunun yapılabilmesi için tek yolun sadece şablon üzerinden olduğu yönünde. Bunun başka bir yolu yok mu? hatta domain ortamında gpo ile bu ayarı dağıta bilsem çok daha iyi olur. Dosyaya sağtık özellikler details kısmına gelindiğinde yazar kısmı görünmemeli ve bu kalıcı olarak ayarlanmalı.

Gönderildi : 21/07/2025 11:59
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33857
Illustrious Member Yönetici

Ben tam olarak ne istediğinizi anlamadım, tutsun mu diyorsunuz tutmasın mı? Çok karışık yazdınız veya ben yorgunum herhalde anlamadım.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 21/07/2025 16:20
(@tuncaypolat)
Reputable Member
Konu başlatıcı

Gönderen: @hakanuzuner
↑

Ben tam olarak ne istediğinizi anlamadım, tutsun mu diyorsunuz tutmasın mı? Çok karışık yazdınız veya ben yorgunum herhalde anlamadım.

🙂 Özetle; kişisel hiç bir bilgiyi tutsun istemiyoruz. Bunu da default olarak ayarlansın istiyoruz.

Gönderildi : 22/07/2025 10:41
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Anladım bunu GPO ile yapamazsınız, şablon kullanmanız şart. GPO ile aşağıdaki gibi bir ayar yaparsınız ama bu kullanıcı tarafından değiştirilebilir. 

User Configuration > Policies > Administrative Templates > Microsoft Office <version> > Miscellaneous >
“Default User Information” = boş bırakın

Kolaylıklar.

Birde neden böyle bir talebiniz var merak ettim, 25 yılda ilk defa böyle bir istek duyuyorum.

Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 22/07/2025 11:19
(@tuncaypolat)
Reputable Member
Konu başlatıcı

↑

Anladım bunu GPO ile yapamazsınız, şablon kullanmanız şart. GPO ile aşağıdaki gibi bir ayar yaparsınız ama bu kullanıcı tarafından değiştirilebilir. 

User Configuration > Policies > Administrative Templates > Microsoft Office <version> > Miscellaneous >
“Default User Information” = boş bırakın

Kolaylıklar.

Birde neden böyle bir talebiniz var merak ettim, 25 yılda ilk defa böyle bir istek duyuyorum.

İhalelerde teklifler sunuluyor ve bu tekliflerin kimin kişisel hesabından hazırlandığını görmelerini istemiyoruz aslında.

Destek için teşekkürler

Gönderildi : 22/07/2025 11:49
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Harika, bilgi için teşekkürler. Bu aslında pek çok kişi için temel bir istek ancak bunu elle yapmanız daha doğru olur. Yukarıda da yazdığım gibi milyonlarca ofis kullanıcısından sadece binde belki onbinde belki milyarlarca dersek milyonda biri bunu ister. Örnek bende ticaret yapıyorum bu durum bizde de oluyor, elle siliyorum. Ama 10.000 dosya açıyorsam 10 tanesinde bu durum oluyor olmuyor, bu nedenle kolay bir yolu yok. Eğer böyle bir ihtiyaç var ise o arkadaşları uyaracaksınız, yok uyarıyorsunuz yine unutuyorlar ise DLP ürünü alacaksınız ve DLP ürününe kural yazacaksınız, bu metadata bölümü dolu ise maili dosyayı dışarı çıkarma diye. Ya da dediğim gibi bu kullanıcılara şablon vereceksiniz ama sorun dışarıdan gelen exceller olur yine patlar.

Gönderildi : 22/07/2025 12:18
(@tuncaypolat)
Reputable Member
Konu başlatıcı

↑

Harika, bilgi için teşekkürler. Bu aslında pek çok kişi için temel bir istek ancak bunu elle yapmanız daha doğru olur. Yukarıda da yazdığım gibi milyonlarca ofis kullanıcısından sadece binde belki onbinde belki milyarlarca dersek milyonda biri bunu ister. Örnek bende ticaret yapıyorum bu durum bizde de oluyor, elle siliyorum. Ama 10.000 dosya açıyorsam 10 tanesinde bu durum oluyor olmuyor, bu nedenle kolay bir yolu yok. Eğer böyle bir ihtiyaç var ise o arkadaşları uyaracaksınız, yok uyarıyorsunuz yine unutuyorlar ise DLP ürünü alacaksınız ve DLP ürününe kural yazacaksınız, bu metadata bölümü dolu ise maili dosyayı dışarı çıkarma diye. Ya da dediğim gibi bu kullanıcılara şablon vereceksiniz ama sorun dışarıdan gelen exceller olur yine patlar.

Aslında bu işin temeli bilinç oluşturmak kesinlikle. Dışardan gelse bile kullanıcı bu bilgiyi dosya bazlı kaldırmaya alışmalı/dikkat etmeli.

Gönderildi : 22/07/2025 12:59
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Tuncay işte temel sorunumuz bilişim personeli olarak insanların yapması gereken işleri yapmadığı için bunu kontrol etmek, sisteme oturtmak vs, ama bazı işleri üzerimize almak doğru değil.

Örnek ben burada senin yerinde olsam, bu şirketiniz için önemli bir şey mi? Ver kardeşim parasını DLP al konu kapansın, diğer senin çözümlerindeki sorun ne olacak biliyor musun? GPO ile, şablon ile yaptım, yaparım diyeceksin, sonra dışarıdan gelen bir excel den sebep veya gpo bir çalışır bir çalışmaz çat dosya da isim çıktı, patladın, emin ol sorumlu sen olursun.

Gönderildi : 22/07/2025 14:35
(@tuncaypolat)
Reputable Member
Konu başlatıcı

↑

Tuncay işte temel sorunumuz bilişim personeli olarak insanların yapması gereken işleri yapmadığı için bunu kontrol etmek, sisteme oturtmak vs, ama bazı işleri üzerimize almak doğru değil.

Örnek ben burada senin yerinde olsam, bu şirketiniz için önemli bir şey mi? Ver kardeşim parasını DLP al konu kapansın, diğer senin çözümlerindeki sorun ne olacak biliyor musun? GPO ile, şablon ile yaptım, yaparım diyeceksin, sonra dışarıdan gelen bir excel den sebep veya gpo bir çalışır bir çalışmaz çat dosya da isim çıktı, patladın, emin ol sorumlu sen olursun.

Kesinlikle öyle. İlk etapta maliyetten kaçılır, başa geldi mi sen bize böyle anlatmadın denir. Bu işin kabul gören kısmı da bu maalesef. 

Gönderildi : 22/07/2025 17:03
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)

Benim yaşım 45, kobi dahil çok yerde çalıştım, son 10 yıldır aktif danışmanım ondan adım gibi biliyorum neler olacağını. Bizim bilişim sektöründeki insanlar iyi niyetli ma iyi niyet bu sektörde başa bela, endüstri standartı ne ise onu yapıp geçeceksin.

Gönderildi : 22/07/2025 17:05
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Genel olarak Hakan abinin anlattığı gibi, bunu manuel metadata temizleme dışında standartta kaldıracak bir yöntem yok çünkü mimari olarak dosyalar detaylı takip edilebilsin isteniyor. Bu ihtiyaç ise sözleşme hazırlayan firmalarda çok olur ör hukuk büroları gibi, bu sürece metadata cleanup yada edit deniyor şirketin org.na bağlı, Litera gibi bir çok firmanın bu konuda ürünleri var tekil yada dms sürecine entegre organize edilebiliyor. Bu süreci kullanıcı insiyatifine bağlarsanız deneyimle söyleyelim kesinlikle patlar, çünkü dış kaynaktan gelen bazı metadatası bozuk dosyaları elle bile düzeltilemeyebiliyor, yani editorleri kaldırılamayabiliyor, tool'ların da çaresiz kaldığı dosyalar mutlaka oluşuyor bilgi işleme gidiyor az sayda da olsa o dosyalar.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 23/07/2025 02:41
Paylaş: