Forum
Merhaba ,
"Broadcom tarafından 29 Eylül 2025 tarihinde yayımlanan, VMware Tools bileşeni ile ilgili kritik bir güvenlik açığı duyurulmuştur. Bu açık, sistemlerinizde yetkisiz erişim veya hizmet kesintisi gibi risklere yol açabilecek niteliktedir.
Söz konusu güvenlik açığının giderilmesi amacıyla, üretici firma tarafından bir güncelleme yayınlanmış olup, ilgili sistemlerinizde en kısa sürede bu güncellemenin uygulanması önemle tavsiye edilmektedir."
Duyuruya istinaden, Centos 7 versiyonunda çalışması gereken sunucularımızda yum install open-vm-tools komutu çalıştırıp paketleri güncelledim.
Kontrol ettiğimde "open-vm-tools-11.0.5-3.el7_9.9.x86_64 already installed and latest version" sonucunu alıyorum.
Broadcom makalesinde open-vm-tools-13.0.5-24915695 son versiyon oldugu belirtilmiş.
open-vm-tools-13.0.5-24915695.tar.gz dosyasını sunucuya kopyalıyorum ve tar ile açıyoru. Fakat kurulumu gerçekleştirmedim. ./vmware-install.pl komutu çalışmıyor.
Bu konuda beni aydınlatacak centos admin arkadaşların desteğini rica ederim.
Not: CentOS 7.7 kullanmak zorundayız.
Broadcom'un resmi RPM'leri Centos 7 için çıktı mı? Support' un var mı? kontrol ettin mi? EOL olduğu için sanmıyorum.
Aşağıdaki komutları deneyebilirsin;
yum install epel-release -y
yum clean all && yum makecache
yum list --showduplicates open-vm-tools
Burada 12.x veya 13.x görünüyor ise aşağıdaki komut ile güncelleyebilirsin
yum update open-vm-tools
Ama Centos 7 EOL olduğu için büyük ihtimal 11 üstü göremeyeceksin
Bu durumda aşağıdakini deneyebilirsin ama mutlaka yedek almanı öneririm
yum groupinstall "Development Tools" -y
yum install cmake glib2-devel gtk2-devel gtkmm24-devel fuse-devel procps-ng-devel -y
Bunlar gerekli derleme araçları içindi, şimdi dosyayı açalım
tar -xvzf open-vm-tools-13.0.5-24915695.tar.gz
cd open-vm-tools-13.0.5-24915695
mkdir build && cd build
cmake .. -DCMAKE_BUILD_TYPE=Release -DCMAKE_INSTALL_PREFIX=/usr
make -j$(nproc)
make install
Kurulum sonrası sunucu restart veya aşağıdaki gibi sadece servisleri yeniden başlatabilirsin
systemctl restart vmtoolsd
Kontrol 🙂
vmtoolsd --version
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
mkdir build && cd build bu komuttan sonrası çalışmadı malesef.
desteğiniz için teşekkür ederim, online sorgular ile belirttiğiniz gibi güncel versiyonlar yüklenmiyor.
yum list --showduplicates open-vm-tools komutu ile ekteki sonucu aldım.
Tahmin ettiğim gibi, EOL 🙁
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Evet EOL ama manuel olarak dosyayı sunucuya kopyaladıgım halde yine kurulumu yapamıyorum.
open-vm-tools-12.5.4-24964629.tar.gz
open-vm-tools-13.0.5-24915695.tar.gz
Bu iki dosyayı da denedim. tar ile açıp yüklemeyi deniyorum ama başarısız oluyor, ekte paylaştım.
Dosyayı açıktan sonra vmware-tools-distrib isminde klasor oluaşacagı belirtilmiş ve cd ile içerisine girip ./vmware-install.pl komutunun çalıştırılması gerekiyor. Ben her iki dosyayı da açtım ama vmware-tools-distrib bu klasoru göremedim.
Sanırım konuyu yanlış anlamışsın.
Görseldeki open-vm-tools-12.5.4-24964629 dizin içeriğine bakınca “vmware-tools-distrib” klasörü bulunmaması normal çünkü bu paket artık “open-vm-tools” (yani açık kaynak sürüm) — klasik VMware Tools paketi değil.
Senin elindeki open-vm-tool yani broadcom'un linux dağıtımları için açık kaynaklı versiyonu. vmware install ile çalışmaz, doğrudan kurulamaz. kurulum için derleme lazım.
Ne yapman lazım? Kaynak koddan derleme yapman lazım, uzmanlığın var ise yapabilirsin.
Ya da ESXi host üzerinde guest OS - install vmware tools ile yüklemeyi deneyebilirsin
mount /dev/cdrom /mnt
cd /mnt
tar -xvzf VMwareTools-*.tar.gz -C /tmp
cd /tmp/vmware-tools-distrib
./vmware-install.pl
Ben zaten ilk sorundan anladım, yani senin esxi erişimin olsa hiç böyle komut ile vs uğraşmazsın. Son mesajından da bunu doğruladım. Aslında evet bir erişimin var ama bu sınırlı. Bunun için öncelikle zaten ilgili host' un a güncel olması lazım. Bence Turkcell ile görüşebilirsin ancak onların bu kadar hızlı güncelleme geçeceğini sanmıyorum.
Mount edilen versiyonun eski oldugu ve yeni versiyon ile güncellemeleri gerektiğini kendilerine ilettim.
Çok teşekkür ederim desteğiniz için , SVM portalinde sınırlı bir kullanım hakkı veriyorlar dogru.
Rica ederim, geçmiş olsun.
Kendi göbegimizi kendimiz kesicez anlaşıldı,
open-vm-tools-12.5.4-24964629.tar.gz dosyasını ve bu dosyasın iso halini SVM library ekledim.
Media/Insert olarak sunucuya ekliyorum.
Fakat ./mnt altında göremiyorum. Tam bu noktada insert ettiğim dosyalara erişmenin yöntemini biliyorsanız paylaşırmısınız?
Otomatik mount olmadığını düşünüyorum (Turkcell ortamları bildiğim ortamlar değil)
aşağıdaki komutlar ile bir kontrol et istersen
lsblk
fdisk -l | grep sr
CD-DVD gnelde dr0 olur
eğer sr0 sonrasında 1024m rom vs görüyorsan mount edilmiştir.
yok değil ise elle edebilirsin
mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
yine ürün çok eski tam bilemiyorum ama eğer cdrom olmaz ise bu komutu dene
mount /dev/sr0 /mnt/cdrom
sonra içerisinde disti klasörünü görmen lazım
Merhaba, Centos artık desteği olmayan bir sistem. Size tavsiyem Rhel yada farklı bir linux dağılımına geçiş yapmanız olacaktır.
Kişisel bir olay
Bundan sonrası için bence bir danışman ile görüşün derim, çok eski bir ürün.
@zulfumehmetozcifci Malesef geçemiyoruz, servisler sadece 7.x versiyonlarında çalışıyor.
@hakanuzuner çok teşekkür ederim.
Ben buarada centos 7 versiyonlarının CVE-2025-41244 açıgı için not affected oldugunu ögrendim.
Güncel linux O/S versiyonları etkileniyormuş.