Forum

Exchange 2003 üzeri...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Exchange 2003 üzerinde Smart Host ve Relay denemelerim

4 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
705 Görüntüleme
(@metinsurat)
Gönderiler: 65
Estimable Member
Konu başlatıcı

[#550911]

En uygun yer olarak bu forum alanını gördüm, zira Exchange versiyonum bayağı eski. Aşinalık gereği Exchange 2003 üzerinden anlamaya çalıştığım teknik konular var. Denemelerim smart host ve Relay üzerine.

3 adet Exchange 2003 kurdum, hepsi kendi domaininin Domain Controllerı ve Exchange 2003 çalıştırıyor.

Birinci sunucu  alan adı   adana.com    ,  IP adresi 192.168.10.10

İkinci sunucu  alan adı   bursa.com      ,  IP adresi 192.168.10.20

Üçüncü sunucu  alan adı   istanbul.com  ,  IP adresi 192.168.10.30

Her domainden birbirine başarılı bir şekilde mail atabiliyor Outlook clientlar.

Tam bu durumda iken Sunucuların SMTP özelliklerinde  Authentication sekmesi  ve Relay sekmesi aşağıdaki gibi

Access tab

relay ilmk durum

Ben istedim ki adana.com e-posta sunucusu smarthost olarak bursa.com e-posta sunucusunu kullansın ve istanbul.com e-posta sunucusuna e-posta gönderebilsin.

adana.com sunucusunda smart host tanım için aşağıdaki girişi yaptım, bursa.com sunucusunun ismini yazdım ( köşeli parantez içinde bursa.com sunucu IP adresini de yazdığımda başarılı oldu)

adana.com daki ayar

bursa.com sunucusunda aşağıdaki tanımı yaptım, yani adana.com sunucusunun IP adresini listeye aşağıdaki gibi ekledim.

bursa.com daki ayar

Bu şekilde adana.com client PC, istanbul.com client PC ye e-posta gönderirken bursa.com sunucusu üzerinden başarılı bir şekilde gönderebildi. E-posta header bilgisinden de smart host üzerinden e-posta gönderildiğini doğruladım. 

Sonrasında bir de user authentication devreye girsin istedim

adana.com sunucusunda Outbound Security den  aşağıdaki ayarı yaptım, Basic Authentication secimiyle adana.com da kayıtlı bir user name ve password  yazdım

adana com basic authentication

bursa.com e-posta  sunucusunda ise ilgili yer olduğunu düşündüğüm ve aşağıda görülen pencerede

image

Anonymous access i  iptal ettim. Burada 2 seçenek var, Basic Authentication için username ve password nereye yazacağım.

Aynı soru Integrated Windows Authentication seçeneği  için de geçerli.

Her 2 seçenek de düşünüldüğünde;

bursa.com domaini içinde, adana.com domaininde oluşturduğum aynı isim ve şifrede user mı oluşturmam gerekiyor. Burada takıldım. Çünkü farklı farklı domainler bunlar ,  username ve şifre aynı olsa da farklı userlar olarak algılanmaz mı?

Gönderildi : 22/01/2026 20:04
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33857
Illustrious Member Yönetici

Merhaba, neden 22 yıl önceki bir üründe kendini geliştirmeye çalışıyorsun? Bu işi güncel ürünler ile bizdeki makaleler ile 5dk da yaparsın.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 22/01/2026 23:30
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33857
Illustrious Member Yönetici

Yine de yorumlarımı yapıyorum;

Hesabı bursa.com üzerinde açacaksın, adana.com sunucusu da outbound da kimlik bilgisi yazacak, ama buraya bursa.com domaininde yetkili bir hesap tanımlaman lazım ki adana domaini bursa domainine gidince kendisini doğrulasın.

Integrated Windows Authentication' ın çalışması için domainlerin arasında trust olması gereklidir.

Exchange 2003 için en bilinen doğru yol ip bazlı izindir, yani kullanıcı şifre pek kullanılmaz, ip ye güven vardır. 

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 22/01/2026 23:35
(@metinsurat)
Gönderiler: 65
Estimable Member
Konu başlatıcı

Hocam geç olacak, ancak ilginize teşekkür ederim.

Bir süredir buralarda değildim.

Gönderildi : 26/04/2026 22:52
Paylaş: