Forum

Win 10 harddisk alg...

Bildirimler
Hepsini Temizle

Win 10 harddisk algılama sorunu.

6 Yazılar
2 Üyeler
0 Reactions
678 Görüntüleme
(@numanhaci)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı

[#550940]

Merhabalar,

Win 10 yüklü bilgisayarıma 2. bir disk taktım.Diski gördü ve format atarken elektriksel bi kesinti oldu ve Pc'yi sonradan başlattığımda 2 disk takılı iken açılışta windows ekrarnında açılıyor gibi oluyor fakat pc açılmıyor.2. diski çıkardığımda pc normal açılıyor.2.disk elektrik kesintisinden dolayı bozulmuşmudur?Sorunun çözümü için ne yapabilirim? 

Teşekkürler.

İyi çalışmalar.

Gönderildi : 14/04/2026 17:34
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Eski bir disk ise bozulma olasılığı da var ama muhtemelen değildir. Format yarım kaldığı için görmüyor ve sorun üretiyor. Ayrıca nasıl yapabilirsiniz bilmiyorum ama bios dan boot loader sırasını da düzeltmeniz lazım o disk takılıyken ön sırada olmamalı.
Şunu yapabilirsiniz bios daki sıra ile win açılışı düzelmiyorsa win açıkken diski bağlayın birşey olmaz. Disk management dan diskin önce bölümlerini silin, yeniden oluşturup kullanın. Artık sorun olmaz.
O pencerede görünmüyorsa diskpart kullanmayı ve onunla silmeyi ytube dan öğrenin. Sildikten sonra rahatlıkla disk management'dan görülebilir.
Diskin fiziksel durumu ve sağlığını öğrenmek için ise crystaldiskinfo isimli aracı indirin kırmızı sarı uyarılar varsa onların ne olduğunu aratın durumunu öğrenmiş olursunuz, ona göre kullanırsınız.
Diyelim ki diski bağladınız win ve ismini yazdığım smart tool da hiçbir şekilde görmüyorsa disk bozulmuş demektir. Windows load, ön yükleme aşamasında disklere tek tek bakar formatlı formatsız önemli değil okuma sorunu varsa boot takılır.   

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 15/04/2026 13:46
(@numanhaci)
Trusted Member
Konu başlatıcı

Boot loader sırasını zaten normaldi.Esas kurulu ana disk 1. sırada.Hdsentinel uygulaması ile format atmadan önce sağlık ve performansını kontrol ettim %100 idi.Dediğiniz gibi win açıkken de diski bağladım disk management ekranında disk gözükmedi.Disk part yapmak istediğimde de disk çıkmadı.Demekki disk çöp oldu.Teşekkür ederim yardımınız için.

İyi çalışmalar dilerim.

Gönderildi : 16/04/2026 12:46
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

Eyw ben teşekkür ederim. Nadir ama var bu güçlü olasılık, geçmişte bizde çok yaşadık genellikle şöyle oluyor. Kafalar yüzey üzerinde bazı noktalardayken enerji gidince kafa orada kalıyor (sunucu disklerinde enerji geciktiriciler var bunun için) park konumuna dönemiyor. Dolayısıyla da disk tekrar başlayamıyor kafaları kontrol edemediği için.
Geniş vakitlerde şöyle birşey deneyebilirsiniz win açılmadan power on konumunda diski sadece powerdan bağlayın 48-72 saat gibi sürelerde öylece kalsın. Arada birkaç kere sata kablosunu bağlayın kısa bir süre kalsın çıkarın beklemeye devam etsin. Bazen kafayı geri çekmeyi başarıyor.:) Yani nadir bir olay başka da yapılabilecek pek birşey yok.
ytube da var görülebilir diski açıp basit bir şekilde kafalar yerine çekilebiliyor çizdirmeden yapabilecek deneyim lazım ama yeni tür disklerde içindeki gaz kaçacağı toz da gireceği için düzeltilse de o disk eninde sonunda ölecek.  

Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 16/04/2026 17:43
(@numanhaci)
Trusted Member
Konu başlatıcı

Merhaba İbrahim bey,

dediğiniz gibi yaptım diski en sonunda gördü.Fakat hdsentinel ile kontrol ettim sağlık durumu %5 olmuş ve diske format atmak istediğimde hata verdi.Bundan sonra da yapılabilecek birşey yok herhalde.Çok değişik bir tecrübe oldu benim için.Teşekkür ederim yardımınız için.İyi çalışmalar.

Gönderildi : 28/04/2026 11:42
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Co-Helper

Bu durumda geçmiş olsun demek lazım. Bu durumda kesinti anında yada kafa geri toparlarken yüzeye sürtmüş olabilir bu durumda ömür gitmiş denebilir. Crystaldiskinfo ile de bakın.

Bence çok gerekli değil ama birşey daha var ümitsizce denenebilecek.:) Diskin tüm sektörlerini sıfırlama, aslen işaretlerini değiştirme türü bir yol var. Toollar için Ai'e sorun yada webde arayın Disk wipe yada Zero Fill araçları diye geçer. Bunu win. dan yapmaya kalkmayın usb'e yazdırıp açabileceğiniz bootable araçlar oluyor. Bununla açın ama diğer disklerinizi de sökün yanlışlıkla silmeyin 🙂 datayı bir daha geri alamazsınız.
Bu işlem disk plakalarındaki tüm sektörlerin işaretlerini değiştirir uzun sürer 3 ila 6 saat sürebilir uzun/extended olanı çalıştırın. Bu işlem ile bazen gerçekte bad sector olmayan ama bad olarak işaretlenmiş sektörler düzelebiliyor, bir ihtimal gerçekten fiziki hasar yoksa disk kullanılabilir hale dönebilir. İşlem tamamlanmıyorsa yada durum değişmiyorsa da geçmiş olsun. Bazı eski bilgisayarların bios'larında da bu tür disk sildirme işlemi var ona da bir bakın, birşey indirmenize gerek kalmaz, ama dikkat diğer diskleri sökün. İşlemi yarıda kesecek olursanız da yine kafa kilitlenir.:)

Ben teşekkür ederim, ben ince iş elimden geleni önerdim ölene çare yok.:)

Gönderildi : 28/04/2026 16:32
Paylaş: