Forum

Bad Sector'lü ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Bad Sector'lü ve RAW'a dönüşmüş diskten veri kurtarma?

11 Yazılar
5 Üyeler
8 Likes
7,035 Görüntüleme
(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar iyi günler. 

 Elimde 1TB 5400rpm'lik 2.5" bir disk var ve 2 adet bad sector'ü mevcut. Disk 2 ye bölünmüş durumda ve sistemin kurulu olduğu bölüm RAW'a dönüşmüş olduğundan hdd nin takılı olduğu notebook açılmadığından diski, hdd docking station ile usb üzerinden masaüstü bilgisayarıma bağlayarak işlem yaptım. Ayrıca sata ile kasanın direkt içine de takıp aynı işlemleri denediğimi belirteyim. Diğer bölümde bir sorun yok. Bu 2 sorun üst üste gelince başta ne yapacağımı şaşırdıysam da sonradan DiskInternals Partition Recovery programı ile RAW a dönüşmüş sistem dosyasının içine girip dosyaları görüntüleyebildim. Ardından da Users klasörüne girip 2 adet kullanıcı için 30GB'yi geçik Masaüstü, Belgelerim, Downloads gibi klasörleri başka bir diske recovery yapmayı denedim. Başta ilk 25-30dk ilerlese de sonrasında disk her 1dk da bir durup tekrar çalışıyordu. 5 saat bekledikten sonra %1 bile ilerleme kaydedemeyince sinirlenip kapattım. Ama bu durumda bile ilk başta 9GB veriyi kurtarmayı başardım. Ardından toplu seçmek yerine, klasör klasör kurtarmaya çalıştım ama program bu seferde sürekli kilitlendi. 

 

 

  

  

 

Ardından R-Studio programı ile bu RAW a dönüşmüş bölümü tarattım ve 12 saat bekledim ancak %21'den yukarı gitmedi ve her seferinde "Read disk J: at position 19931438.. failed after 1 attempts. Veri hatası (döngüsel artıklık denetimi) (23)" şeklinde hata dönüp duruyordu. Ama buna rağmen bir kaç dosya buldu lakin users dosyaları olmadığı için hiç bir önemleri yoktu. Yani sanırım bu bad sector yazılımsal değil, donanımsal ve optik kafa %21'den sonraki bölüme bu bad sector den dolayı gidemediği için hata veriyor. Bazı programlar bad sectorlü alanı kullanıma kapatıp, kafanın o çukurun etrafından dolanmasını sağlıyordu ama bu disk için böyle bir şey yapabilecek bir program var mı bulamadım.

  

 

 

 SeaTools for DOS programını CD'ye boot edip bozuk diski, üzerindeki verilere dokunmadan RAW'dan NTFS'ye çevireyim dedim ama program bu diski görmediğinden onunla da bir şey yapamadım. 

 Windows ortamında Dos üzerinden chkdsk J:/f komutu ile diski onarmayı denedim ama %60 a kadar 5dk da gelen disk 3 saat geçmesine rağmen şu anda %61 de. O yüzden sanırım buda 10 gün beklesem %100 olmayacağı için kapatacağım. 

 

 

 Active Partition Recovery ile de deneyeceğim ama bununda çare olmayacağına eminim zira sorun donanımsal gibi gözüküyor. 

 Ayrıca diskin PC'ye ilk taktığımda RAW olarak gözüktüğüne eminim ama yukarıdaki ekran görüntülerini alırken programlarda NTFS olarak gözüküyor. Acaba başta ben mi yanlış görmüştüm yoksa şu anda hala devam eden chkdsk testi nedeni ile mi NTFS ye dönüştü anlamış değilim. Zira eğer öyle ise, bu NTFS'yi, ilerlemiyor diyerek kapatmak yerine, zamandan feragat ederek 3,4 gün bitene kadar açık bırakabilirim. Yeter ki düzelsin ama yok ondan sonra da dosyaları alamaz isem o kadar günüm boşuna gideceğinden tereddütteyim.  

 Bu bölümü Linux üzerinden de açmaya çalıştığımda onda da açamadığımı belirtmek isterim. 

 Aklınıza başka bir çözüm yolu geliyorsa lütfen paylaşın zira neredeyse 3 gündür bu diskteki verileri kurtarmak için uğraşıyorum. Keşke sorun sadece RAW'a dönüşen disk bölümü olsaydı, o vakit verilere dokunmadan RAW'ı NTFS'ye çevirmem muhtemeldi lakin üzerinde bad sector de çıkınca iş sarpa sardı. Yardımcı olursanız minnettar kalırım. 

 

 

 
Gönderildi : 22/08/2015 20:43

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

MS-DOS üzerinden gerçekleştirdiğim chkdsk testi de 2 günün ardından bu sabah aşağıdaki şekilde bitti ve diske hala erişemiyorum. Uğraşmaya devam ediyorum. Ve ısrarla aklına bir çözüm önerisi gelenden cevap bekliyor, iyi günler diliyorum.

 
Gönderildi : 23/08/2015 16:43

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Tüm verilerimi 90 saati geçik uğraş sonucu gerek recovery partition programları yardımı ile gerekse linux işletim sistemi yardımı ile gıdım gıdım da olsa 130GB (22.000 dosya)'yi kurtarmayı başardım. Konu hakkında herhangi bir önerisi olmayan arkadaşlara benim bir önerim var; olur ki aynı sorundan bir gün muzdarip olursanız, biraz uğraşacaksınız.

 
Gönderildi : 29/08/2015 15:46

(@m-oguzhanozkurt)
Gönderiler: 1323
Noble Member
 

Geri dönüşünüz için teşekkür ederiz. İzlediğiniz yolu kısaca bahsederseniz benzer sorunu yaşayanlar için yol gösterici olabilirsiniz.

Kolay Gelsin.

 
Gönderildi : 31/08/2015 12:12

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Aşağıda, kategorilere ayırdığım neredeyse bütün programları tek tek deneye deneye, bad sector'lü ve okuyucu kafası hasarlı diskten gıdım gıdım veri kurtarmaya çalıştım. Başta diski, Max Blast 5 ve HDD Regenerator ile onarmayı deneyip fiziksel bad sectorden dolayı başarısız olunca partition düzenleme programları ile disk içinde ki gizlenen dosyaları ve uzantıları gözlemledim ardından recovery programlarından Diskinternals partition recovery programı ile arşivin bulunduğu, RAW a dönüşmüş (ama aslında windows ortamında NTFS gözüküyor, bazen de uzantısız boş gözüküyor) diske girip gördüğüm verileri başka diske almaya çalıştım. Son olarak diğer diskimde kurulu Linux Mint 17.1 "Rebecca" Cinnamon işletim sistemine diski, HDD Docking Stations üzerinden bağlayıp kalan verileri başka bir diske eksiksiz kopyalamayı başardım. Bunun nedeni belki hata verse de en azından %20,25 ilerleyen HDD Regenerator ve chkdsk testidir yani bir nebze olsun diskin bozuk sektorlerini aşabilmeme vesile oldukları için gerisi çorap söküğü gibi yavaşça geldi.

Beni bu kadar uğraştıran, diskte bad sector ve okuyucu kafasının arızalı olması (kafa atma)'nın yanında bir de arşivin bulunduğu bölümün RAW'a dönüşmüş olmadı oldu. 3 sorun üst üste gelince de profesyonel veri kurtarma işi ile bir kaç binTL'ye hallolacak gibi duran bu sorunu biraz uğraş biraz da sabır ile sorun yaşaya yaşaya gıdım gıdım da olsa çözmeyi başardım. Kimsenin benim kadar talihsiz olacağını düşünmüyorum ki bu kadar sorun üst üste gelsin.

 

 
Gönderildi : 01/09/2015 14:24

(@ensarterzi)
Gönderiler: 8
Active Member
 

Öncelikle geçmiş olsun, benzer bir duruma seagate disklerimden birinde yaşamış garantiye vermeden önce 6 saat uğraşla içindeki kıymeti 4gb anca alabilmiştim. Benzer şekilde biraz çalışıp duran işlem döngüsünde satanın faydalarından biri olan güç kablosunu tak çıkar yaparak sabit diski her takıldığında tekrar başlata başlata kopyalama işlemini total commander ile sürdürebilmiştim. En sonda garantiye gitmişti...

Malesef mekanik disklerde bu kadar uğraşa rağmen sonuç alınabiliyorken, gelecek ssd lerde neler yaşanacak bakalım.

 
Gönderildi : 08/09/2015 00:36

(@volkankarakus)
Gönderiler: 89
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Sorununuzu bu yolla çözdüğünüze sevindim. Benim sorunum da uğraşa uğraşa çözüldü.

Kullandığınız recovery programları ve partition programları var mı hocam? Zira ben bilgisayara yükleyip sürekli kullanmak için partition düzenleme yazılımı olarak MiniTool Partition Wizard Free kullanmaya karar verdim lakin iş recovery programlarına gelince kafam çok karışıyor zira misal benim bu hdd'de ki verilerimi kurtarmamda en çok bana yardımı olan program, hdd bozuk olduğu için kopyalama bir yerden sonra dursa da; en azından RAW a dönüşmüş diskin içine girip verilerimi gösteren DiskInternals Partition Recovery programıydı. Diğer tüm recovery yazılımları diskin içini gösterse de bu program kadar etkili değildi.

 

Sizce sürekli hangi recovery programı her ihtiyacıma cevap verecektir?

Acronis Disk Director

Active Partition Recovery Enterprise

DiskInternals Partition Recovery 

Recovery My Files Pro 

Restorer Ultimate Pro Network

R-Studio

MiniTool Partition Wizard Server Edition

 
Gönderildi : 09/09/2015 13:15

(@vysltnk)
Gönderiler: 2
New Member
 

Merhaba bu konu hakkında bende sizden destek almak istiyorum. Bize izleyeceğimiz yolu madde madde iletmeniz mümkün mü

 
Gönderildi : 13/07/2021 20:26

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4287
Co-Helper
 

O arkadaş epeydir buralarda yok. Bu işin standart bir yöntemi yok arkadaşlar elektronik kart tamiri gibidir olaya ve duruma göre hareket edilerek hasar fiziksel değilse ev yordamıyla çözülebilir o da basit tool'larla aksi halde hw ekipman ve ileri deneyim istiyor. Bunu algılayabiliyorsanız basit bir raw dönüşümü değilse ve verileriniz para ödemeye değerse uğraşmayın geri dönülmez hale getirirsiniz gidin bir firmaya verin kurtarın. Yoksa bu günlerde yanlış bir müdahaleyle geri getirilemez hale dönen diski bizim gibi anlatmak zorunda kalırsınız.:)
Web de bu işin basit yollarıyla ilgili forum, blog ve youtube da çok fazla bilgi var tekrar etmeye gerek yok bence çünkü tek bir yöntem de yok. Dediğim gibi soft tabanında dahi partition ve boot recovery duruma göre uygulama gerektiriyor kimse yüzlerce satırı yazamaz tek kalemde. Basit bir raw'a dönüşüm ise minitool pw düzeltir daha fazla uğraşmak isteyenler diskpart, partition editor'ler ile uğraşabilir webden bulunuyor ama deneyim lazım yoksa daha fazla uçurursunuz.
Olay bad sector, partition bozulmasıysa üzerine yazılmayan kısımlardan DMDE ve getdataback kullanarak analiz ettirebilirsiniz duruma göre uzun sürer dediğim gibi yine deneyim lazım. Anormal sesler var yani fiziksel ise veri kıymetliyse uğraşmayın, diski çalıştırdıkça geri dönülmez hale doğru ilerletirsiniz. Olmasa da olur diyorsanız ayrı bir pc'e doğru yöntemle bağlayarak bir önceki dediğim uygulamalarla full scan yaptırın.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 14/07/2021 05:23

(@vysltnk)
Gönderiler: 2
New Member
 

Önerebileceğiniz kurtarma merkezleri var mı?

 
Gönderildi : 14/07/2021 12:19

ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4287
Co-Helper
 

Reklam gibi oluyor bunu sevmiyoruz ama ben yıllardır verikurtarma.com ile çalışıyorum ölçeklerini, başarımlarını bilirim.

Bu arada şunu da ekleyeyim kurtarılacak ortam ve veri kurumsal ise mutlaka bu ve bu düzey firmalarla çalışın. ki olasılığı yükseltin. Bu düzeyde 5-8 civarı firma var ülkede. Tararsanız web sitelerinden sertifika, ref ve partner'liklerinden düzeylerini zaten anlarsınız. Yani deneyimlerine göre fiyatları da yüksektir ancak bu firmada ekseriyetle analiz ücreti çıkmıyor.

Şahıslar için ise şuan tanıdığım bir kişi, firma yok maalesef. Geçmişte mecidiyeköy de ömer abimiz vardı amasya bilgisayar buradan ve özelden çok insan gönderdim 500 TL'a fiziksel hasarlı disklerden kurtarırdı ama emekli oldu 🙂 piyasa açığını kapatacak biriyle tanışamadım. Yerine bakan arkadaşların deneyim düzeyini bilmiyorum denemek lazım. Bu tip biri önerisi olanlar olursa paylaşmak iyi olur tabi.
Dediğim gibi bu konu bireysel deneyim, ekipmanla ilgili de.
Pahalı olmasalar ve son yıllarda sık karşılaşsam ben birkaç defa ekipmanı, yazılımları almayı düşündüm aslında da eskisi kadar sık karşılaşmıyorum.:)

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 14/07/2021 12:23

Paylaş: