Haberler

BotSight ile Twitter Botlarından Kurtulun

Twitter’da gezerken gözünüze takılan tweetler oluyor mu? Sanki biraz yapmacık, insani duygudan yoksun sözlere denk gelmiyor musunuz? Bu sözlerin bazen bir insan ağzından çıkmadığını fark ettiğiniz de olmuştur muhtemelen.

Yeni geliştirilen BotSight adlı bir browser uzantısı sayesinde hangi Twitter hesaplarının bot olduğu tespit edilebiliyor. Böylece atılan tweetlerin doğruluğu üzerine muhakeme yapmak kolaylaşıyor.

Özellikle salgın günlerinde, sosyal medya yanlış bilginin temel yayılma kaynağı haline geldi. Bunun temel sebeplerinden biri de soru olarak atılan tweetlerin çeşitli botlar tarafından rastgele cevaplanması. Bu botların bir kısmı özellikle politika, salgın ve ekonomi gibi konularda kasıtlı şekilde yanlış bilgi yayıyor. Tabii her bot için aynısı söylenemez. Sadece algoritması nedeniyle okuduklarından yanlış çıkarımlar yapan ve cevap veren botlar da bolca mevcut.

Norton LifeLock Research Group (eski adıyla Symantec) tarafından geliştirilen BotSight browser uzantısı, bize bu konuda yardımcı oluyor. Twitter hesaplarının yanında küçük bir ikon ve yüzde puanı gösteren uzantı, hangi hesabın bot olduğu konusunda bildirimler veriyor.

Örnek olarak, aşağıdaki hesap BleepingComputer’a ait ve BotSight’tan %98 puan almış. İnsan sembolü ise hesabın bir bot tarafından yönetilmediğinin göstergesi.

Botlar ise küçük bir robot ikonuyla temsil ediliyor. Aşağıdaki hesabın bot olduğu %93 skorla belirlenmiş.

Bu makine öğrenme algoritması bir hesabı tasnif etmek için 20 farklı karakteristik özelliğe bakıyor. Hesabın beğendiği gönderi sayısı, takipçi kazanma oranı ve hesap adının entropisi bunlardan sadece birkaçı. Norton LifeLock araştırmacılarından Daniel Kats’ın söylediğine göre, beta kullanıcıları tarafından şimdiye kadar 100.000’den fazla Twitter hesabı analiz edilmiş. Halihazırda kullanılan birçok verinin eski olduğunu söyleyen Kats, sırf algoritmalarını test etmek için ekibiyle beraber 4TB büyüklüğünde bir Twitter veri seti hazırlamış. Bu tarz algoritmaların yalan haber yayılmasını engellemek için gazeteciler tarafından kullanılabileceği de ayrıca vurgulanıyor.

Uzantıyı indirmek isteyenler bu sayfaya tıklayabilirler.

Kaynak

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu