Blog

Yazılım Geliştirmenlerinin Ölümcül İkilemi : Küçük Bir Girişim Firmasında mı Çalışmak Yoksa Kurumsal bir Firmada mı ?

Herkese Selamlar ! Bu yazımız içerisinde bana çok fazla sorulan bir soruyu cevaplamaya karar verdim. Sektöre yeni giren kişi ya da uzun yıllar emek vermiş biri olun ya da olmayın fark etmez bu sorunun cevabı aslında tam olarak ne kimse tarafında bilinmiyor fakat özetle sizlere durumu açıklamaya çalışacağım.

İlk aşamada şunu belirtmek isterim ki mesleki gelişiminiz , çalışma koşullarınız , hayat standardınız ve iş dengesi ve en önemlisi de kariyer gelişiminiz için bu seçim ya da soru ciddi anlamda önemli . İkisi arasında ki farklara sizler ile beraber bir bakış atalım .

Düzen X Kaos

Sizler de tahmin edersiniz ki bu başlık içerisinde yer alan düzen kelimesi kurumsal firmayı kaos ise girişim firmasını temsil eder.

Kurumsal bir firmada eğer ki çok lakayit bir firma değil ise hemen hemen her şey düzenlidir.  Proje içerisinde yer alan görevler ekip üyelerini hemen hemen eşit düzeyde paylaştırılır. Sonra sprintler içerisinde sırası ile yerleştirilir tahmini zamanlar geliştirmenler tarafından verilir ve en önemlisi projeyi yöneten ve müşteri ile geliştirmen arasında ki iletişimi sağlayan analist tarafından düzenli bir şekilde proje geliştirilir.

Girişim firmasında ise senaryo bambaşka bir hal alır . Tam olarak belli olmayan müşteri talepleri ve yakın gelecek dışında pek bir şey tanımlanmaz. Bir kişinin görevi yapılması gereken en acil iş olacaktır her zaman. Bazen ise aynı proje içerisinde yapılması gereken her iş aciliyet kazanabiliyor. Tabi bu durum kurumsal firmalarda olmuyor mu ? Tabi ki de evet fakat daha az. Proje gereksinimleri ya da müşteri talepleri siz ve müşteri ile konuşmuş kişi arasında tanımlanır ve bir yere yazılmaz. Müşteri ile yakın kalırsanız bu taleplerinde sürekli değiştiğini sizlerde fark edersiniz.  Sürekli toplantılar düzenlenir ve üzerinizde olan her bir görevin yetişmesi gereken tarih hatırlatılır.  Bir yerden sonra gerçekten çalışma isteğinizi kaybetmenize sebep olan bir duruma dönüşebilir .

Sizden tam olarak ne bekleniyor ?

Kurumsal firma içerisinde , genellikle bir ekip içerisinde çalışacak ve yeteneklerinize görev alacaksınız . Bu durum kulağa hoş gelse de risk almayı sevmeyen biri iseniz kısıtlanabilirsiniz. Sebebi ise hep benzer işler üzerinden ilerlemenizdir fakat bazen risk alıp kendi çapınızın dışına çıkmak isteyebilirsiniz.

Girişim firmasında çalışmak ise pek öyle değildir. İşe girerken Back-End geliştirici olarak pozisyonunuz belirlenmiştir. Bazen ise sizden DevOps görevlerini ya da işiniz yoksa QA tarafına bakmanızı zaman zaman Front-End geliştirmenizi belki de bir gün bir gün proje yöneticisi gibi toplantıya girmenizi istenebilir.  Bu tarz bir günde kendinizi yönetmeyi hangi işlerinize öncelik vermeniz gerektigini kesinlikle unutmayın !

Profosyonel Geliştirme

Bu nokta da özellikle hatırlatmak istediğim bir söz ver sizlere: “İş işte iş yaparak öğrenilir.” Demek istediğim küçük ya da büyük , kurumsal ya da girişim firması farketmez size bir çok tecrübe kazandıracaktır.

Girişim firmasının sundukları ise ;

  • En yeni teknlolojiler ile çalışabilirsiniz
  • Eş zamanlı olarak bir çok teknoloji ile uygulamalı şekilde çalışabilirsiniz.
  • Bir proje ya da farklı projelerde farklı rollere bürünüp farklı katmanlarda görev alabilirsiniz.
  • Akıllı insanlar ile tanışma imkanınız çok yüksektir fakat sizlere bir şeyler öğretmek için pek vakitleri olmayabilir.
  • İşiniz çok fazla olacağı için kendinizi yönetmek adına iç disiplininizi sağlamanız gerekecektir.
  • Başkalarının yardımına güvenmeden kod yazmayı öğrenirsiniz ki bu bence en önemlisidir . Sadece internet üzerinden yaptığınız araştırma ile bir problemı nasıl çözebileceğinizi öğrenirsiniz.
  • Nadir de olsa proje içerisinde ki mimari üzerinde değişiklik yapma kararını siz almak zorunda kalabilirsiniz ki bu bence riskli de olsa güzel bir durum gibi duruyor.

Kurumsal firmanın sundukları ise ;

  • Büyük bir kuruluş nasıl çalışıyor ya da nasıl çallışması gerekiyor bunu öğrenirsiniz.
  • Yazılım geliştirmeni sayısı çok fazla olacağından çay aralarında bile bir çok kişiden kolayca yeni şeyler öğrenebilirsiniz.
  • Bu yazacağım ne kadar iyi tartışılır fakat firma içerisinde ki diğer ekip arkadaşlarınız ile kendinizi kıyaslayarak yeteneklerinizin ne olduğunu fark edebilirsiniz.
  • Olgunlaşmış projelerde yer alırsınız.
  • Büyük proje içerisinde hata ayıklama işlemini görürsünüz
  • Büyük proje içerisinde ki mimari nasıl kurgulanmış onu görürsünüz.
  • DevOps ortamı ile tanışabilirsiniz.
  • Takımlar arasında entegrasyonu ve kod işleyişini görürsünüz
  • Deployment ortamında çalışabilrsiniz.
  • Proje güvenliği tam olarak nasıl sağlanıyor onu görme imkanına sahip olursunuz.

Kariyer Gelişimi

Hangi şirkette ve hangi pozisyonda ne işi yaparsanız yapın şirketiniz doğrultusunda gerçekleşiyor gelişiminiz.

Girişim şirketinde işler ne kadar hızlı ilerler ise siz de o kadar gelişir ya da gelişime ayak uydurursunuz. İlk kuruldugu yılda şirket 3 kişi ise ve 3. Kişi iseniz 5. Yılın sonunda birden 50 kişi olduysanız bu şirket içerisinde

Üst düzey yönetici olma şansınız çok yüksektir.

Kurumsal firmalar ise girişim firmaları kadar hızlı büyümezler çünkü onlar o evreleri zaten yaşamıştır. Siz sonrada dahil olursunuz o firmaya fakat şirket içerisinde terfi almak adına çok fazla pozisyon olabilir. Bu da şirket içerisinde ki personellerin arasında bir rekabet ortamı hatta bazen ise taht kavgalarına dönüşebilir.

Maaş ve Hayat-İş Dengesi

İstisnalar haricinde büyük bir firmada çalışıyorsanız genellikle maaşlar tatmin edici düzeydedir. Ek olarak ise özel günler için pahalı hediyeler , zaman zaman bonuslar , şirket etkinlikleri ya da ona benzer bir çok motive edici şeylerle karşılaşabilirsiniz. Basit gibi görünse de bazen ihtiyaç duyarsınız böyle şeylere.

Tabi ki de girişim şirketleri bu tarz şeyler genelde sunamazlar. Eğer ki işler iyiye gitmez ise maaşınızı bile alamadığınız durumlar olabilir ya da zam alamayacağınız dersek de yanılmış olmayız.

Çalışma saatleri ise kurumsal firmalarda biraz daha iyidir. Bir kriz durumu söz konusu değil ise giriş çıkış saatiniz bellidir ve genelde de bu aksamaz. Girişim şirketlerinde ise iş gün içerisinde ne zaman biterse o zaman çıkarsınız. O yüzden mesai yapma olasılığınız çok yüksektir.

İş Memnuniyeti

Muhtemelen bu yazının en önemli başlığı budur diye düşünüyorum. Genel anlamda gerçekten kişisel gelişiminizi önemseyen biri iseniz yukarıda yer alan çoğu başlığı es geçiyorsunuz demektir. Yazılı geliştirmeni için yeni teknolojiler içerisinde inovatif bir projede yer almak gerçekten çok önemli . Esas olarak sizi tatmin edecek duygu tam olarak bu çünkü.

         Girişim şirketlerinde yeni teknolojiler üzerinde ve adı üzerinde bir girişim şirketi olduğu için inovatif bir proje de yer alma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bu tarz bir projede iseniz kod yazmaktan çok problem çözme odaklı çalışabilirsiniz. Bu problemı çözerken çok fazla zaman ve çaba harcabilirsiniz. Çalışanların genelde şikayetci oldukları nokta ise tam olarak burası.

         Kurumsal firmalarda ise bu durum ciddi anlamda farklıdır. Genellikle siz işe girmeden önce büyük bir proje ortaya çıkmış ve halihazırda müşteri tarafından kullanılan ürünleri vardır. Siz genelde o projeye sonradan dahil olduğunuz için bakım ya da aynı proje içerisinde eklenilmesi gereken yeni özellikleri eklersiniz. Bu da demektir ki projenin kodlama standartlarına uymak için daha fazla kod okumak anlamına gelir.

Gün içerisinde ise bazen ekibiniz ile bazen ise müşteri ile toplantılara katılrsınız ve gerçekten vakit alır bunlar. Yeni bir özellik eklemek ya da proje içerisinde ki bir noktanın ileri taşınması şirketler arası sözleşmeleri , faturaları ya da ona benzer bürokratik işleri ilgilendirdiğinden işler biraz bu nokta da yavaş ilerleyebilir.

Özet olarak

Burada görmüş olduğunuz sadece bir kaç kriter. Size sunulan farklı teklifler ve koşullar olabilir. İşinize karar verme süreciniz de onlarıda düşünmeyi unutmayın.

Şahsi fikrim ise bir yazılım geliştirmeni en az bir girişim firmasında çalışmalı , en az bir kurumsal firmada çalışmalı. Bu sayede ikisininde havasını solumuş olacaktır. Her çalıştığınız firma sizlere çok şey katacaktır. Edindiğiniz tecrübeler sayesinde sizin için doğru olan firmaya karar verebilirsiniz. Kim bilir belkide edindiğiniz tüm bu tecrübelerden sonra kendi şirketinizi açmak isteyebilirsiniz. Bu yazımı burada sonlandırıyorum. Okuduğunuz için çok teşekkür ederimç Sonra ki yazılarımız da görüşmek üzere….

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu