Blog

Vmware Üzerinde “System logs on host are stored on non-persistent storage” Uyarısı ve Çözümü

Merhaba, bu yazımda sizlere Vmware üzerinde Cluster içerisine bir node eklerken yaşayabileceğiniz “System logs on host are stored on non-persistent storage” uyarısının nasıl giderileceğinden bahsedeceğim. Vcenter içerisinde yeni bir fiziksel ESX server kurulumu yaptığınız zaman mevcut clusterınız içerisine node ekleme işlemi yaptığınızı varsayalım. Ancak bu node’u eklerken local disk, fiber ya da Vsan ile değil işletim sistemini SD kart ile okutarak kurduğunuzda hemen size bir log hatası olan “System logs on host are stored on non-persistent storage” çıkaracaktır. Hatanın ekran görüntüsünü aşağıda paylaşıyorum.

Vmware sanallaştırma platformu içerisindeki hostlarımız üzerinde ünlem işareti ya da farklı uyarı işaretlerini görmek istemeyiz. Bu sebeple bu log hatasından nasıl kurtulacağınızı anlatıyorum. Öncelikle uyarı almış olduğunuz hostunuz üzerinde Configure tabına gelmelisiniz. Ardından aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi Advanced System Settings sekmesine giriş yapmanız gerekmektedir.

Dilerseniz, bir usb diski hostunuz üzerine datastore olarak gösterebilirsiniz. Ama farklı bir şekilde de bu uyarıdan kurtulmanız mümkün olacaktır. Mevcut clusterınız içerisinde datastore bulunduğuna göre siz burada yeni bir klasör oluşturabilirsiniz. Ben ilgili datastore içerisinde Log adında bir klasör açtım. Şimdi sıra geldi bu datastore içerisindeki klasör path’inin host üzerinde belirtilmesi. Örnek aşağıdaki gibi olmalıdır.

[Datastore] /Klasörismi

Öncelikle bu hatayı neden verdiğini de küçük bir not olarak açıklamak isterim. Siz kurulumunuzu SD card ya da USB üzerine kurulum yaptığınız için, cihaz datastore’unun da olmaması sebebiyle logunu bir yere yazması gerektiğini söylüyor. Vmware üzerinde bulunan bir host, default ayarlarında log dosyalarını kendi datastore’u içerisinde tutmaktadır. Kısacası bize logları yazacağı yeri göstermemizi istemektedir.

Yukarıda host üzerinde configure > Advanced system settings altına giriş yapmıştık. Ardından yine yukarıdaki ekran görüntüsündeki gibi Edit seçeneği içerisine giriş yapılır. Burada arama yapmanız gereken değer Syslog.global.logDir olmalıdır.

Bu değeri bulduktan sonra üzerine gelerek, karşısındaki Value değeri içerisine [Datastore] /Klasörismi şeklinde açmış olduğunuz klasör yolunu berlitmelisiniz. Bu işlemi ok diyerek onayladıktan sonra sorununuz düzelecektir. Eğer hala düzelmemiş olursa ESX hostunuzu yeniden başlatmanız gerekecektir.

Bu yazımda sizlere Vmware üzerinde Cluster içerisine bir node eklerken yaşayabileceğiniz “System logs on host are stored on non-persistent storage” uyarısının nasıl giderileceğinden bahsetmeye çalıştım. Faydalı olması dileğiyle.

Dağcan Nural

1988 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar dünyasına olan hayranlığım çok küçük yaşlarda başladı. Bu sebeple sistem alanında kendimi geliştirmeye karar verdim. Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 2005 yılında Bilge Adam Sistem & Network Mühendisliği eğitimi aldım. Hemen ardından IT dünyasına giriş yaptım. Collezione şirketinde 2006 - 2018 yılları arasında Sistem Uzmanı olarak görev yaptım. 2018 Temmuz ayından beri LCWAIKIKI şirketinde System Engineer pozisyonunda çalışmaktayım. Sektörde 17 yıllık deneyime sahibim. Birçok önemli projede görev aldım. Linkedin üzerinden profilime ulaşabilirsiniz. Bilgi ve tecrübemi bu blog üzerinde paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu