Windows Server

Windows Server 2008 Event Forwarding

IT biriminde çalışanların herhangi bir sorunla karşılaştıklarında kontrol edeceği yerlerin başında hiç şüphe yokki event loglar geliyor. Fakat çeşitli warningler ya da error mesajları çoğu zaman sunucuda  hissedilebilir bir problem olmadan fark edilemiyor. Bu sebeple sunucular üzerindeki logları toplamak ve analiz etmek için şirketler çeşitli programlar kullanıyorlar. Microsoft da bu ihtiyaca binaen sunucular üzerindeki logların tek bir yerde toplanmasını sağlayacak bir geliştirmeyi Windows 2008 sistemlerinde kullanılabilir hale getirdi.

 

image001

Öncelikle “Event Forwarding Subscription” oluşturacağız. Sonrasında  “WinRM Group Policy” ayarını yapacağız. Son olarak  “Event Forward Group Policy” ayarını yaparak bitireceğiz.

 

image002

 

Create subscription seçeneği ile event forwarding işlemimize başlıyoruz.

 

image003

 

Burada iki seçeneğimiz var. Bunlardan birinde event forwardı collector yani bu senaryoda Windows 2008 sunucumuz yapacak. Ya da eventlerın kaynak tarafı yani client makineler yapacaklar. Şirketiniz domain yapısı olduğunu ve group policylerle ayarlarınızı gönderdiğinizi düşünerek Soruce comupter initiated seçeneğini seçip kaynak (client) makineleri seçiyoruz.

 

image004

 

Burada makine eklemek için iki seçenek mevcut. Biri domain computers diğeri ise non-domain computers. Bu da demek oluyorki gerekli credentiallarımız var ise domain haricinden bir bilgisayardan da eventları toplayabileceğimizdir.

Alt kısımda bulunan certificates ise biraz daha ileride göreceğimiz secure event forwarding işlemi oluyor. Şirket içinde olabilecek sniff ataklara karşı eventların iletiminde bir sertifika kullanabilirsiniz.

 

image003

 

 

Sunucularımızı ekledikten sonra Select Events… butonu ile gelen eventlerde filtre uygulayarak çok fazla event bilgisinden kurtulup sadece ilgili eventlerın analizine yoğunlaşabiliriz. 

 

image005

 

Açılan ekranda gördüğünüz üzere sadece error mesajlarının gelmesini son 7 gün veya çeşitli zaman aralıklarının belirlenmesi mümkün. By log ve by source kısmında ise eventların tipiyle ilgili sınıflandırma yapabileceğimiz gibi eventlerın kaynak kısmına göre filtre de uygulayabiliriz.

 

image003

 

Son olarak advanced kısmına giriyoruz.

 

image006

 

 

Event ulaştırma seçeneklerinde 3 farklı ayar var. Bunları priority olarak da düşünebiliriz. Minimize Latency seçeneği ile eventların bir an önce collector tarafında toplanmasını sağlamış oluyoruz.

Daha önce de belirttiğim gibi eventların iletimi sırasında HTTPS protokolünü kullanmamız mümkün.

 

image007

 

Subscriptionumuzu ekledikten sonra client makinelerdeki ayar için group policy kullanacağız. Kullanacağımız kısımlar üstteki resimde kare içine alınmıştır.

 

image008

 

WinRM Service altında Allow automatic configuration of listeners seçeneğinin özelliklerine girerek enable yapıyoruz. Bu ayarda ip bazlı kısıtlamayı daha çok internet üzerindeki makinelerde veya group policynin ulaşamadığı yerlerde kullanmanız öneriliyor.

Group policy ile ulaşılamayan makinelerde aşağıdaki komut ile ayarlamayı yapabilirsiniz.

 

winrm quickconfig” (bu komutla makinenizin uzaktan winrm servis yönetimine izin vermiş oluyorsunuz.)

 

image009

 

Son olarak group policy kısmında event forwardinge giriyoruz. Ve configure the server address ile başlayan –ki zaten tek ayar var – policymizin özelliklerine giriyoruz.

Subscription manager olarak hangi makinenin kullanılacağı bilgisini veriyoruz. Policymizi enable ederek add diyoruz ve Windows 2008 makinemizi giriyoruz.

Böylece Windows 2008 üzerinden Forwarded Events kısmında client makinelerimizden gelen ve filtremize uyan mesajları görebiliriz.

 

image010

 

Yaptığımız ayarların çalışıp çalışmadığını görebilmek için event gelmesini bekleyebilir veya denemek için kaynak yani client makine üzerinde denemek için bir event oluşturabiliriz.

Bunun için komut aşağıdaki gibidir.

 

eventcreate /id 1111 /t error /l application /d “Deneme”

 

Bu komutla sunucu üzerinde 1111 id ye sahip bir application error event oluşturabilir ve collector tarafına gelip gelmediğini kontrol edebiliriz.

WinRM ile client makineye ulaşamadığınız durumlarda bunu force etmenin yolu var. Bunun için collector üzerinde şunu çalıştırabilirsiniz.

winrm id /r:<Source Computer> /a:none

Makalenin başında dediğim gibi IT tarafında çalışan bizler için event logların önemi büyük. Eventları sunucunun kullanıcı ile konuştuğu yer olarak algılayabilirsiniz. Birkaç sunucu olan sistemlerde belki böyle merkezi bir ortam kurmak gereksiz gelebilir fakat sunucu sayısı arttıkça eğer 3rd party bir log manage yazılımı kullanmıyorsanız Windows 2008 ile gelen bu özelliği kullanmanız işinize yarayabilir. Umarım faydalı olmuştur. Sonraki makalemde görüşmek dileği ile…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu