Blog

Veeam Agent Genel Bakış ve Ürün Mimarisi

Merhaba,

Agent For Windows, Linux, maCOS ürünlerinin genel olarak yetenekleri çok fazla ve size iş süreçlerinizi yönetmenizde kolaylıklar sağlıyor. Veeam yazılımı, sadece yedekleme ve replikasyon yapmıyor. Ürün havuzu içerisindeki bir çok ürün ile size ortamınızı yönetme, izleme, planlama açısında fayda sağlıyor. Agent mimarisindeki temel mantıkta sadece bir depolama alanına yedek alalım, kullanıcılarımızın fiziksel makineleri üzerindeki dosyaları veya direkt makinelerinin yedekleri bulunsun mantığı genel olarak sektörde yer edinmiş durumda olabilir ancak bu durum öyle değil. Ürünün bir çok yeteneği var her çıkan yeni VBR versiyonu ile birlikte alt katmanda farklı ürünler karşımıza çıkıyor. Temel olarak Agent mimarisini çok kullanıyorum ve faydalı olabilecek özellikleri sizler ile paylaşmak istedim.

Microsoft Windows, Linux, macOS için Veeam Agent, fiziksel ve sanal makineler için bir veri koruma ve olağanüstü durum kurtarma çözümüdür. Veeam Agent, farklı bilgisayar ve cihaz türlerini korumak için kullanılabilir: masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler. Çözüm, tablet, iş istasyonlarına, fiziksel sunuculara ve sanal makinelere kurulabilir.

Microsoft Windows için Veeam Agent, tek servisli bir mimariye sahiptir. Ürünü kurduğunuzda, Veeam Agent aşağıdaki bileşenleri bilgisayara dağıtır:

  • Microsoft Windows Servis: için Veeam Agent, her tür yedekleme ve geri yükleme görevini gerçekleştirmekten sorumlu bir Microsoft Windows hizmetidir. Hizmet, bilgisayarı açtığınızda otomatik olarak başlatılır ve Yerel Sistem hesabı altında arka planda çalışır.
  • Veeam Agent Tray: yedekleme işleminin durumunu izlemenize ve Microsoft Windows için Veeam Agent’ın ana işlevlerine hızlı erişim sağlamanıza olanak tanıyan Microsoft Windows Hizmeti için Veeam Agent ile iletişim kuran bir araçtır. Yedekleme ve geri yükleme işlemlerini başlatma, oluşturulan yedeklemelerin istatistiklerini görüntüleme sağlar. Veeam Agent Tray, oturum açıldığı anda servis başlar ve arka planda çalışır.
  • Veeam Agent Database: yapılandırma verilerini depolamak için Microsoft SQL Server 2012 LocalDB Express’i kullanır. LocalDB, yüklemek için birkaç dosya gerektirir ve isteğe bağlı yerel bir Microsoft SQL Server çalıştırmak için çok az kaynak gerektirir. LocalDB, Microsoft Windows Hizmeti için Veeam Agent tarafından başlatılan bir alt işlem olarak yürütülür. 

Throttling Backup Activities Nedir?

Veeam Agent’a yedekleme sırasında yapmış olduğu yük’e kısıtlama getirebiliriz. Bu seçenek yedekleme görevlerinin başladığı anda almış olduğunuz disk üzerindeki disk kaynaklarını tükettiği ve diğer uygulamaların ve hizmetlerin çalışmasını engellediği durumlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Seçenek etkinleştirildiğinde yedekleme sürecine dahil olan Microsoft Windows bileşenleri için Veeam Agent için düşük öncelik belirler (özellikle VeeamAgent.exe işlemi) ve minimum disk kullanımını ayarlar.

Ajan Yönetimi Nasıl Sağlanır?

Standalone mode kullanılır ise: Windows veya Linux için Veeam Agent herhangi bir yönetim modunda çalışmaz, kendi başına bir ürün olarak çalışır. Kullanmak için Veeam’in Ajanını standalone modda kullanmak istediğiniz makine üzerine ürünü doğrudan yüklemelisiniz.

Standalone mod konfigürasyonunda çalışan Veeam Agent ile merkezi kontrol değil, tüm yönetimi kullanıcı bilgisayarı veya iş istasyonu üzerinden yapmalısınız. Örnek: Yedekleme Ayarları, Geri dönüş Operasyonları, Lisans ayarlarını yapılandırmanız gerekir. Standalone konfigürasyon içerisinde VBR üzerindeki Repository’leri gösteremezsiniz, Ajan üzerinden ilgili depolama alanını belirtmeniz gerekir.

Managed Server kullanılır ise: Ajan Veeam Backup & Replication’ın kontrolü altında çalışır . Kullanmak için Veeam Ajan yönetilen modunda çalışırken, tüm yönetim VBR sunucusu üzerinde olur ve tek arayüz üzerinden ajan’a yedekleme politikaları gönderilir.

Bu en çok kullanılan seçenekler arasında yer alıyor, bunun sebebi ise: kullanıcıları merkezi yönetim ile kontrol etmek, kullanıcıları belirlediğiniz gruplara göre ayırmak, kullanıcılara tek yerden ajan göndermek, görevleri (backup job vs.) yapılandırmak için VBR arayüz konsolunu kullanabiliyorsunuz.

Şimdi gelelim ürünün yeteneklerine bu ürün neler yapar, nerelerde fayda sağlar?

  • Kişisel bilgisayarlarınızı lokal veya harici bir diske yedeklemenizi sağlar, yedekleme bittikten sonra harici bir disk bağlı ise otomatik olarak eject eder.
  • Fiziksel veya Sanal iş yüklerinin yedeklenmesine yardımcı olur.
  • Public Cloud üzerinden (Azure, AWS) gibi servislerdeki makinelerinizin bir kopyasını dilerseniz lokal tarafta barındırdığınız bir depolama ünitesine yedek almanız için fayda sağlar.
  • Hyper – V üzerinde çalışan bir sanal makinenin VMware Converter’a gerek kalmadan P2V yaparak .vmdk disk türüne dönüştürülmesini tek seçenek ile sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde .vmdk üzerinde .vhd veya .vhdx formatına dönüştürülmesi mümkün.
  • Agent yüklü olan makinede SQL veya Exchange servisleri çalışıyor ise Transaction Log backup özelliğini çalıştırabilirsiniz.
  • Cloud Repository sayesinde dilerseniz yedeklerinizin bir kopyasını iş yeri dışına aktarabilirsiniz.
  • Dilerseniz belirlediğiniz ‘Tek Disk, Belirli Klasör içerisindeki Dosya’ gibi özel geri dönüşler yapabilir veya tamamen makinenin Veeam Recovery Media sayesinde geri dönüşünü gerçekleştirebilirsiniz.
  • Veeam Backup & Replication üzerinde Protected Group oluşturarak ortamınızdaki fiziksel makinelerin yedekleme politikalarını yönetebilir ve takip edebilirsiniz.
  • Agent aracılığıyla almış olduğunuz yedekleri farklı bir depolama alanına, tape kütüphanesine veya cloud repository’e fiziksel makine üzerinde hiçbir işlem yapmadan gönderir ve yönetebilirsiniz.
  • Agent üzerinde Veeam CBT servisinin kurulumunu gerçekleştirirseniz, yedekleme sırasındaki değişen blokların taranması için fayda sağlar.
  • Agent aracılığıyla dilerseniz Microsoft OneDrive hizmetine yedekleme yapabilirsiniz.

Genel olarak Veeam Agent Genel Bakış ve Ürün Mimarisi Hakkında kısaca bahsettik.

Umarım faydalı olmuştur. Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Gelecek makalemizde tekrar görüşmek üzere.

Veeam Agent versiyonları hakkında daha geniş bilgi ve kurulum için Veeam Help Center sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

URL: https://helpcenter.veeam.com/docs/agentforwindows/userguide/overview.html?ver=50

URL: https://helpcenter.veeam.com/docs/agentforlinux/userguide/overview.html?ver=50

URL: https://helpcenter.veeam.com/docs/agentformac/userguide/overview.html?ver=10

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu