Windows Server

Service Manager 2012 R2 Self Service Portal Kurulumu – Bölüm 1

Service Manager kurumların it süreçlerinin sorun yönetimi (incident management), service request (hizmet isteği), problem yönetimi (problem management), değişiklik yönetimi (change management) şeklinde kategorilendirip kayıt altında tutulması ve raporlanabilmesi için kullanılan bir yazılımdır. Self-Service Portal ise bu süreçlerde kullanıcıların bir web sayfası üzerinden yukarıda ki kategorilerden kendilerine sunulanlar arasından seçim yaparak online kayıt açmalarını sağlayan bir yapıdır. Bu makale dizisinde sizlere Service Manager Self–Service Portal kurulumunu iki bölümde anlatmaya çalışacağım. İlk bölümde portalin alt yapısını oluşturacak olan Sharepoint Server kurulumunu, ikinci bölümde ise Service Manager Self Service Portal kurulumunu ve ilk ayarlamalarını anlatacağım.

Service Manager Self-Service Portal alt yapıda Sharepoint Server 2010 ya da Sharepoint Foundation 2010 sürümlerini desteklemektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken SQL Server 2008 R2 nin ve Windows Server 2008 R2 üzerinde desteklendiğinin akılda tutulmasıdır. Eğer elinizde SP2 gömülü bir Sharepoint iso nuz var ise işletim sistemi olarak Windows Server 2012 R2 desteği de bulunmaktadır. Sharepoint Foundation ı http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=24983 adresinden indirebilirsiniz. Ben kurulumda Sharepoint Server kullanacağım.

Sharepoint Server 2010 kurulumunu çalıştırdığımızda karşımıza gelen ekranda öncelikle Install Software Prerequisites seçeneğini seçerek sistemimizi kurulum için hazır hale getirmemiz gerekmekte.

clip_image002

Not: Kuruluma başlamadan önce sunucu üzerinde SQL Server 2008 R2 nin kurulu olması gerektiği unutulmamalıdır.

Kurulumu başlattığımızda ön gereksinimler için yapılacak olan ayarların ve kurulacak uygulamaların listesinin bulunduğu bir ekran karşımıza gelecektir.

clip_image004

Not: Burada bulunan bazı paketler internet üzerinden indirilip kurulacağı için sunucunun internete çıkabildiğinden emin olunmalıdır.

Next diyerek ilerlediğimizde sunucu üzerinde önce IIS yapılandırılacak ve ardından da gerekli olan paketler kurulacaktır. Kurulum tamamlandığında işlemin başarılı olduğunu belirten bir ekran karşımıza gelmelidir. Eğer kurulum sırasında herhangi bir paket kurulmamış ise bu işlemi tekrarlamanız gerekecektir.

clip_image006

Finish diyerek yukarıda ki ekranı kapatalım ve bu defa Sharepoint kurulum ekranında Install Sharepoint Server seçeneğine tıklayarak kurulumu başlatalım.

clip_image008

Karşımıza gelen kurulum seçeneklerinden ben Server Farm olanını seçtim. Eğer ilerde farm yapısına ihtiyacınız olmayacağından eminseniz Standalone seçeneğini de kullanabilirsiniz.

clip_image010

Server Farm seçeneğine tıkladığımızda karşımıza Server Type ekranı gelecektir. Burada eğer daha önceden SQL Server kurulumu yapmadıysanız SQL Server 2008 Express sürümünü kuracak olan Stand-alone seçebilirsiniz. Ben daha önceden kurmuş olduğum SQL Server ı kullanacağım için Complete seçeneğini seçerek Install Now e tıklıyorum.

clip_image012

Kurulumun tamamlanmasının ardından karşımıza gelen ekranda “Run the Sharepoint Products Configuration Wizard” seçeneğinde ki işareti kaldırıyoruz. Çünkü henüz Sharepoint Server uygulamamıza Language Pack ve Service Pack 2 yi geçmedik.

clip_image014

SharePoint için Language Pack ve Service Pack 2 yi aşağıda ki adreslerden indirebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/tr-tr/download/details.aspx?id=39672

http://www.microsoft.com/tr-TR/download/details.aspx?id=42082

Language Pack ve Service Pack 2 yi geçtikten sonra Startà Sharepoint Configuration Wizard yolunu takip ederek Sharepoint Configuration Wizard ı çalıştıralım.

clip_image016

Karşımıza gelen karşılama ekranını Next diyerek geçelim. Bize yapılandırma sırasında çeşitli hizmetlerin durabileceği ve yeniden başlatılabileceği uyarısı verilecektir. Yes diyerek bu bölümü de geçelim.

clip_image017

Connect to a server farm ekranında “Create a new server farm” seçeneğini seçelim ve Next diyerek ilerleyelim.

clip_image019

Karşımıza gelen database settings ekranında Database sunucumuzun adını ve bu database sunucusuna bağlanılacakken kullanılacak kullanıcı bilgilerini girelim ve Next diyerek ilerleyelim.

clip_image021

Karşımıza gelen Specify Farm Security Settings ekranında unutmayacağımız bir parola girelim ve Next diyerek bu ekranı da geçelim.

clip_image023

Karşımıza gelen Configure SharePoint Central Administration Web Application ekranında herhangi bir değişiklik yapmayalım ve Next diyerek ilerleyelim. Eğer burada Web Application için farklı bir port numarası belirlemek isterseniz Sepecify Port Number bölümünü seçerek belirleyebilirsiniz.

clip_image025

Yukarıda ki son ekranda Next diyerek ilerlediğimizde database lerimiz yaratılacak ve Sharepoint sunucumuzun ayarları tamamlanacaktır. Son olarak da yapılan işlemlerin özetini gösteren bir ekran karşımıza gelecektir.

clip_image027

clip_image029

Kurulumun tamamlandığını Sharepoint Central Administration sayfasını açarak kontrol edebiliriz.

clip_image031

 

İki bölümden oluşan Service Manager Self-Service Portal kurulumunun ilk bölümünde sizlere Sharepoint Server 2010 kurulumunu anlatmaya çalıştım.

Faydalı olması dileğimle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu