Blog

PowerShell Script’lerini Task Scheduler Üzerine Tanımlama

Microsoft Windows Task Scheduler, bir programı veya PowerShell scriptini belirli bir zamanda veya belirli koşullar karşılandığında otomatik olarak başlatmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca e-posta göndermeyi ve hatta belirli mesajları görüntülemeyi planlayabilirsiniz.

“Windows + R” tuşlarına basıp açılan pencereye “taskschd.msc” yazarak Task Scheduler’ konsolunu açıyoruz.

Resim 01

“Create Task” seçeneğini tıklayıp ve yeni görev için bir ad ve açıklama giriyoruz. Programı yönetici ayrıcalıklarıyla çalıştırmak için “Run whether user is logged on or not” kutusunu işaretliyoruz. Örneğimizde, görevi çalıştırmak ve kullanıcının oturum açmış olmasına bakılmaksızın görevi çalıştırmak için bir hizmet hesabı atayacağız.

Resim 02

Ardından Triggers sekmesine geçip  “New…” butonuna tıklıyoruz. Burada yürütülecek görevi tetikleyen koşulları belirleyebiliyoruz. Örneğin, programda, oturum açmada, boşta, başlangıçta veya belirli bir olay gerçekleştiğinde yürütülmesini sağlayabiliyoruz. Bu makalede görevimizin Azure aboneliğimizde yer alan VM’lere ait günlük rapor iletmesini istiyoruz.

Resim 03

“On a schedule” seçeneğini seçip, sol taraftan “Daily” seçeneğini seçtikten sonra görevin çalışmasını istediğimiz saati giriyoruz ve oluşturacağımız Trigger’ın “Enable” seçeneğinin seçili olmasını sağlıyoruz.

Resim 04

Action sekmesine gelip, “New…” butonuna tıklıyoruz.

Resim 05

Açılan pencerede “Browse…” butonuna tıklayıp, “C:\Windows\System32\WindowsPowerShell\v1.0\ powershell.exe” uygulmasını gösteriyoruz. Ardından “Add argument” bölümüne ise Powershell scriptimizin bulunduğu dosya yolunu “C:\script\ AzureVMReports.ps1” yazıyoruz.

Resim 06

Artık scriptimiz istediğimiz zaman içerisinde çalışması için “OK” butonuna tıklıyoruz.

Resim 07

Bilgisayar üzerinde oturum açılmasa bile görevimizin çalışabilmesi için kullanıcı adı ve parolamınızı giriyoruz.

Resim 08

Artık tamamen hazırız. 😊

Resim 09

Bu makalemizde PowerShell script dosyalarının Microsoft Windows Task Scheduler üzerinde nasıl çalıştıracağımız göstermiş olduk. Umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu