Blog

Hyper-V Üzerinde Snapshot İşlemleri

Herkese merhaba, bu yazımızda sizlere Hyper-V üzerinde bulunan Snapshot kavramının ne anlama geldiğinden, kullanımı ve tüm ayrıntılarını anlatıyor olacağım. Özellikle fiziksel ve kritiklik derecesi yüksek olan sunucularımız üzerine hotfix ya da service pack gibi yüklemeler yapmadan önce imaj alma işlemini gerçekleştirmeliyiz. İşte bu imaj alma işlemini, sanal sunucularımız üzerinde gerçekleştirme metoduna snapshot adı verilmektedir. Bu yöntemi kullanmamızın amacı; yüklemiş olduğumuz güncelleştirmeler içerisinde bir sorun varsa oluşturduğumuz snapshot üzerinden geri dönebilmektir. Hyper-V sanallaştırma platformu üzerinde Snapshot kavramının diğer adı Checkpoint olarak geçmektedir. Bu işlem sunucunun o anki fotoğrafını çekmek yani anlık görüntüsünü alma işlemidir. Dilerseniz Snapshot kavramını, tüm ayrıntıları ile incelemeye geçelim.

Öncelikle en önemli sorunun cevabını verelim. Sanal sunucularımızın anlık görüntüsünü alma yani Snapshot işlemini ne zaman kullanmalıyız?

Snapshot kullanımının sanal sunucular üzerindeki ilk kullanım sebebini, sunucu üzerinde yapılacak update veya upgrade işlemleri öncesinde sorun olması durumunda geriye dönmek amacı ile,

İkinci olarak test ortamı ya da POC ortamı kullanılacaksa, çalışmanın sonrasında yeniden başlangıç noktasına kolay bir şekilde dönebilmek için,

Son olarak ta şirketlerde sıkça kullanılan uygulama testi ortamları için snapshot özelliği kesinlikle uygulanmalıdır.

Not: Okumuş olduğunuz maddeler kesinlikle Backup amacı ile kullanılmamalıdır. Snapshot yöntem bir Backup değildir. Microsoft tarafında da kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Peki sanal sunucularımız üzerinde uygulamış olduğumuz Snapshot dosyaları nerede tutulmaktadır?

Hyper-V üzerinde herhangi bir ayar değiştirmediğiniz sürece snapshot dosyalarınız, sanal sunucunuzun dosyaları ile birlikte tutulmaktadır. Dosyaların nerede tutulacağını Hyper-V konsolu üzerinden sunucunun Checkpoint menüsüne gelerek değiştirebilirsiniz.

Peki alınan snapshot dosyaları nelerdir?

Sanal sunucularınız üzerinde almış olduğunuz Snapshot sonrasında dört adet farklı dosya göreceksiniz. İlk olarak sanal sunucunuzun disk yapısına bağlı olarak .avhdx ya da .avhd uzantılı dosyalar dataların tutulmuş olduğu disk dosyaları olacak. Snapshot sonrasında sanal sunucunuzun donanım configlerinin tutulmuş olduğu .xml uzantılı dosya oluşacaktır. Snapshot alımı sonrasında .bin uzantılı dosyada, sunucu çalışır durumda ise Ram üzerindeki bilgiler tutulmaktadır. Son olarak .vsv uzantılı dosyada da Save State dosyası tutulmaktadır.

Evet, buraya kadar Snapshot kavramının ne olduğunu ve ne amaçla kullanıldığından bahsettik. Snapshot dosyalarının nerede tutulduğunu ve hangi dosyaların oluştuğundan bahsettik. Şimdi geldik en önemli kısma; Hyper-V üzerinde Snapshot özelliğini kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

·         Her şeyden önce şunu söylemeliyim ki; Snapshot alınacaksa belli ki gerekli olduğu içindir. Ancak önemli konular da göz ardı edilmemelidir.

·         Snapshot işlemi sırasında sunucunun performansı olumsuz etkilenir. Snapshot alınan bir sunucu üzerinde bulunan diskin yazma ve okuma hızlarında artış olmaktadır.

·         Snapshot aldığınız sunucu için ayırmış olduğunuzdan ekstra bir storage alanına ihtiyacı bulunmaktadır. Eğer dynamic disk kullanılıyorsa buna özellikle dikkat edilmelidir. Aksi durumda sunucunuz snapshot işlemi sırasında hizmet veremeyebilir.

·         Bunun dışında çok yüksek transaction oranına sahip olan sunucularınızda Snapshot dosyaları oluşurken anlık kesinti alabilirsiniz. Bu sebeple Exchange, SQL barındıran sunucularınızda Snapshot işlemi uygulamamalısınız.

·         Windows Server 2012 öncesi bir Active Directory sanal sunucunuz var ise; Snapshot işlemi önerilmemektedir.

·         Eğer önceki tarihli bir Snapshot alıp geri dönecekseniz, domain ortamında oturum açamama gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu sorunu giderebilmek için sunucuyu yenden domaine katabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise command prompt üzerinden; “netdom resetpwd/server: SnapshotSunucu/userd:domainadı\administrator/passwordd: *****” komutu çalıştırılmalıdır. Bu tür sorunları yaşamamak için bir sunucunuzun Snapshot’ını maximum 2 gün içerisinde silmelisiniz.

·         Son olarak bir sanal sunucu üzerinde maximum 50 adet Snapshot alınabilmektedir.

Bu yazımızda Hyper-V üzerindeki Snapshot kavramından detaylı bir şekilde bahsettik. Bir sonraki makalemde görüşmek dileğiyle.

Dağcan Nural

1988 İstanbul doğumluyum. Bilgisayar dünyasına olan hayranlığım çok küçük yaşlarda başladı. Bu sebeple sistem alanında kendimi geliştirmeye karar verdim. Celal Bayar Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme mezunuyum. 2005 yılında Bilge Adam Sistem & Network Mühendisliği eğitimi aldım. Hemen ardından IT dünyasına giriş yaptım. Collezione şirketinde 2006 - 2018 yılları arasında Sistem Uzmanı olarak görev yaptım. 2018 Temmuz ayından beri LCWAIKIKI şirketinde System Engineer pozisyonunda çalışmaktayım. Sektörde 17 yıllık deneyime sahibim. Birçok önemli projede görev aldım. Linkedin üzerinden profilime ulaşabilirsiniz. Bilgi ve tecrübemi bu blog üzerinde paylaşıyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu