Blog

Erp Geçiş Süreçleri ve Yaşam Döngüsü

Teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte, ERP yazılımları dijital dönüşümün bir parçası haline gelmektedir. ERP (Enterprise Resource Planning) işletmelerin faaliyet gösterdiği alanlar doğrultusunda şekillenen ve her sektörün kendi alanlarına göre reçetelendirilip, bu reçeteler ile mal ve hizmet üretiminde kullandıkları enstrümanları daha verimli ve etkin bir biçimde kullanılmasını hedefleyen web tabanlı bütünleşik yönetim sistemidir.

ERP süreçlerinde geçişler iyi analiz edilmeyen ve doğru planlanmayan senaryolar ile oluşturulan reçete, şirketlere ciddi anlamda sorun yaratır. ERP sistemlerinde eksik ya da hatalı planlanan bir reçete ile uygulamaya geçildikten sonra geri dönüş imkansıza yakın zorlu ve sıkıntılı bir süreçtir. Bu neden ile ERP sisteminizdeki hatalı ve eksik yapılandırmalar, ERP modüllerine ve destek paketlerine ödediğiniz maddi bedelin yanı sıra manevi olarak kurum kültürüne ve departmanlarındaki çalışanlarınıza işlerini, doğru planlı bir şekilde yönetememe sipariş ve hizmetlerini yetiştirmede yaşanan eksiklikler ve hatalar sebebi ile psikolojik yorgunluk kaygı bozukluğu ve performans düşüşüne neden olur. Aynı zamanda ERP kullanan şirketler ön yargıları nedeni ile ya da bir üst sürümdeki reçeteyi doğru kurgulamakta yaşadıkları teknik aksaklıklar, zaman, süreç takibi, eğitim eksikliği ve çeşitli sıkıntılardan sebep  mevcut ERP uygulamalarını bir üst sürüme geçirmeye sıcak bakmazlar fakat şunu unutmamakta fayda vardır. ERP uygulamalarında teknolojinin gelişimi ve dönüşümü ile birlikte şirketinizin ihtiyaçları doğrultusunda mevcut yazılımı doğru bir şekilde planlayarak ve geliştirerek, ERP uygulamanızı güncellemeniz gerekecektir. İyi analiz edilen ve doğru hazırlanan bir reçete ile  üretimden, tedarik zincirine, stok yönetiminden, bütçe, finans ve mali kaynakların yönetimine, proje yönetimi, IK, IT, müşteri ilişkileri, dış ticaret, kalite yönetimi, B2B,  E- ticaret ve diğer, değişkenlik gösteren iş süreçlerini içeren birbirinden bağımsız ve farklı enstrümanların verilerinin bir arada tutulduğu, bu verilerin ise ERP tarafından tıpkı bir orkestra şefi gibi tek bir veri tabanında, bağımsız bir şekilde planlayıp yönetimini sağlayan ERP uygulamaları iş yükünüzü verimli bir şekilde disipline eder, şirketinizi istenilen ve belirlenen hedefe taşır.

Doğru kurgulanan bir reçete ile ERP uygulamasının yaşam döngüsü belirttiğim şemadaki gibidir.

Şirketinizin hizmet verdiği sektör ve bu sektördeki pazar payında üstünlüğü sağlamak, iş yükü süreçlerinizi doğru hızlı bir şekilde yönetmek adına ERP uygulamaları şirketinizin vizyonuna, size ve çalışanlarınıza artı değer katan bir yazılımdır.

İlgili Makaleler

14 Yorum

  1. Elinize sağlık. Hele bir de şirket yeni bir ERP sistemine geçmeye çalışıyorsa iyi planlanmayan süreç tam bir kabusa dönüşebiliyor.

  2. bizce en büyük hata en başta oluyor , işletmenin ERP mantığı ve uygulama için nitelikli personelinin olmaması…

  3. Merhaba, bu başarılı çalışmayı üç gazetemin internet sayfasında izniniz olursa okurlarımızla buluşturmak isterim.

  4. Arzu Hanım’ ın izin vermesi gerekli, kendisi izin verdikten sonra yazar ve kaynak paylaşmanız durumunda bizim için sorun teşkil etmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu