Forum

ML 350 G6 sunucu di...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] ML 350 G6 sunucu diskleri başka Makineye aktarma

17 Yazılar
4 Üyeler
1 Reactions
940 Görüntüleme
(@By_ToDD)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı

[#550890]

Merhabalar,

elimde kullanmakta olduğum HP ML350 G6 bir server var ve dün elektrik kaynaklı anakartı çalışmayı durdurdu. bu bilgisayar üzerinde 5 adet disk var ve bunların ilk ikisi SSD raid 1 ile diğer 3 adet disk raid 5 ile yedekleme için kullanılıyordu. Bu bilgisayar üzerinde server 2019 standart ve üzerinde SQL ile çalışan bir uygulama var. (müşteri datasını tutan bir uygulama). 

Sorum şu; ben bu 5 diski yine aynı HP GL350 G6 server a aktarsam ve açılışta raid yapısını aynı şekilde yapsam sorunsuz çalıştırabilirmiyim. Bu konuda tecrübesi olan yada benzer bir işlem yapmış olan biri yardımcı olabilir mi. Disk yapısı resimde eklediğim gibi

WhatsApp Image 2025 12 05 at 08.20.23

Gönderildi : 05/12/2025 08:21
(@eroldursun)
Gönderiler: 2243
Famed Member

Merhaba ,

Hem diskte hem raid kart üzerinde tutuyor raid bilgilerini.

Daha önce benim başıma gelmişti .

HP Servis işlem yapmıştı.

Aklımda şu kalmış farklı bir cihaza bağlayacaksın ya orada disk üzerindeki konfigten mi Yoksa cihaz üzerindeki konfigten mi diye soruyor disk seçceksiniz. ve disk sıralaması aynı olmalı

@Türker Ata hoca görürse nokta atışı yapar sana .

Gönderildi : 05/12/2025 13:59
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

Gönderen: @eroldursun
↑

Merhaba ,

Hem diskte hem raid kart üzerinde tutuyor raid bilgilerini.

Daha önce benim başıma gelmişti .

HP Servis işlem yapmıştı.

Aklımda şu kalmış farklı bir cihaza bağlayacaksın ya orada disk üzerindeki konfigten mi Yoksa cihaz üzerindeki konfigten mi diye soruyor disk seçceksiniz. ve disk sıralaması aynı olmalı

@Türker Ata hoca görürse nokta atışı yapar sana .

teşekkür ederim, bu bilgi çok faydalı olabilir. 

Gönderildi : 05/12/2025 14:28
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Sanırım harf hatası yapılmış aynı sunucu ve önemli olan aynı raid controller olacağı için dediği gibi disklerden config okunur ve array oluşur dikkat edilirse kayıp oluşmaz.

Benim önerim sunucuyu daha sonra ki nesillere güncellemek olur aslında elektrik kaynaklı değil ömür kaynaklı elde kalıyorlar kapasitörlerin bir ömrü var. Benzerini yaşamıştım herşeyini bitirip hazırladığım sunucu elde kalmıştı. Daha güncel nesle çevrilirse daha uzun vadeli bir çalışma olur. Orada da dikkat edilmesi gereken cihazda ki raid controller'ın ne olduğudur. Aynı marka ve üst model de kalınırsa smart array ayrık controller'lar önceki metadayı genellikle okur. 
Bunun için tanım isimlerini kısaca paylaşayım.

1) Disk Roaming
Disklerin fiziksel olarak sökülüp başka bir sunucuya veya slota takıldığında RAID konfigürasyonunun disk üzerindeki metadata’dan otomatik olarak okunabilmesi.

2) Controller Roaming
Aynı model RAID controller’ın başka bir sunucuda takıldığında yine konfigürasyonu diskteki metadatalardan okuyabilmesi.

3) Foreign Configuration / Import Foreign
HP/LSI tabanlı denetleyiciler, yeni takılan disklerde RAID yapısının zaten var olduğunu “foreign” olarak algılar ve Import seçeneği sunar. 

Burada dikkat edilmesi gerekenler, aynı marka kart, chipsetlerde kalmak mesela önceki LSI ise yeni controllar'da aynı base üretici olması önerilir (smart array Pxx controller'lar farkı üreticilerden gelebiliyor).
Hakeza aynı controllar yeni sunucuya bağlanabilir. Tabi controller yükseltme ile perf. artışı da mümkündür. 
Ek olarak yine de firmware'ler arasında uçurum olması kaynaklı metadata bir şekilde düzgün okunmayabilir. Burada aynı sırada ki disklerle ilk denemede okumazsa tekrar tekrar denememek, uygun controller arayışına geçmektir. 

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 05/12/2025 17:52
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

cevaplarınız için çok teşekkür ederim, eksiğim olan bir konu idi güzel bilgiler geldi.

çözüm olarak şunu yaptım, aynı suncudan nette uygun fiyata buldum, sorunlu power araüyüzüne değiştirdim ve diskleri aynı sıra ile takıp sunucuyu ayağı kaldırdım. her hangi bir kayıp olmadı şükür.

tekrar çok teşekkürler

Gönderildi : 07/12/2025 01:47
(@eroldursun)
Famed Member

Geçmiş olsun

Gönderildi : 07/12/2025 06:33
(@oktayerdemm)
Gönderiler: 50
Trusted Member

@By_ToDD Merhaba,

Konuyla ilgili detay verir misin.

* HP ML350 G6 sunucunuzda Power Suplay problemi mi yoksa Anakart problemi mi olmuştu?

* Yeni sunucuda hangi bileşenleri değiştirdiniz. Örnek önceki sunucunun RAID Kartını kullandınız mı ?

* Yeni sunucuda BIOS - RAID işlemleri yaptığınızda veri boyutuna bağlı Rebuild süresi ort 8-12 saat gerçekleşti mi ? veya Rebuilde gerek kalmadan Diskler sisteme otomatik entegre oldular mı ?

* @Erol DURSUN beyin bahsettiği 

"cihaza bağlayacaksın ya orada disk üzerindeki konfigten mi Yoksa cihaz üzerindeki konfigten mi diye soruyor disk seçceksiniz"   gibi işlem oldu mu ?

* @İbrahim YILDIZ  beyin bahsettiği,

"dikkat edilmesi gereken cihazda ki raid controller'ın ne olduğudur. Aynı marka ve üst model de kalınırsa smart array ayrık controller'lar önceki metadayı genellikle okur."  bunu mu referans aldınız ?

Olur ya benzer durumla karşılaşırsak bizlere referans olması açısından deneyimlerinizi ayrıntılı paylaşmanızı rica ederim.

Gönderildi : 07/12/2025 13:28
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

Merhabalar, konuyu kapatmak ve başına gelmesin kimsenin ama olurda gelirse benim çözümüm bir yöntem olabilir.

ML350 G6 sunucu elektrik dalgalanmasından (bir girip ups üzerinden geliyor, bir güç de şebekeden) kapandı ve hiçbir şekilde anakart yada powerlar tepki vermedil. 

Power supleyleri çıkarıp yerine farklı bir tane taktım yine aynı

aşağıdaki power supley ile anakart arasındaki parça zarar gördüğü için hiçbir şekilde anakarta enerji gitmiyordu. internetten aynı sunucudan bulup aldım. (parça olarak alsam çok daha fazla maliyetli oluyordu)

Resimdeki parçayı değiştirip cihazı ayağı kaldırdım. Hiçbir raid kart yada disk sırası değişmediği için bilgisayar sorunsuz şekilde çalışmaya başladı.

image

Gönderildi : 08/12/2025 14:16
(@eroldursun)
Famed Member

Merhaba ,

Bu parça anakart ile power supply arasında

Üst mesajlarınız dan yeni server kasasına taktınız olarak anladim.

Bozuk sisteme aldiginiz malzemeyi takip elektrik alrisaniz disk veya Raid yapilamdirmasi zaten gereksiz olur.

4 yıl önce yaptim aynı işlemden 😁

Lazım olana veririm o parçadan.

Gönderildi : 08/12/2025 14:23
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

@eroldursun valla varsa elinzde o parça çalışır durumda alabilirm. tahminim bu kadar enerji dalgalanmasına yine lazım olacak bana. teşekkürler

Gönderildi : 08/12/2025 15:53
(@eroldursun)
Famed Member

Merhaba,

O Cihazlar 15 yıllık vardır .

Artık kaldırın onları test yapmak için felan belki ama ... Aktif ortamdan çıkartılmalı.

Bozulursa bu posttan dönersin 🙂

Gönderildi : 08/12/2025 16:23
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

@eroldursun bu post unutulur gider, ben elimdeki diğer donör makineyide canlandırayım. bir müddet daha götürsün zaten donanım değiştirmek zorunlu hale geldi. bu cihazın güzelliği üzerinde iki cpu yuvası olması ve ram desteği. takılabilecek en üst cpu (6 çekirdek 6 izlek toplam 12 çekirdek 12 izlek) taktım iki tane, 48gb ram yaptım güzel bir şekilde çalışıyor. donör makine içinde bunu yaparım.

Gönderildi : 08/12/2025 16:35
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Detaylı geri dönüş için teşekkürler.
Bu parçanın adı power backplane board, ps'lerin bağlanmasını sağlıyor normal de pek aktif bir parça değil ama üzerinde kondansatörler var onlar yanmıştır.
Bu cihazlar 2013 de çıktı 2018 de EOSL oldu o yüzden parçaları da pek az bulunuyor artık işte bizde, çin de felan oluyor uzun süre çalıştıklarından.
Yani iki cpu da taksanız birkaç nesil önceki celeronlardan yavaş bunlar pek bir işe yaramıyorlar artık o cpu'lar bugünün browserlarını bile support etmiyor.:)

"bir girip ups üzerinden geliyor, bir güç de şebekeden" bu arada bu yapılan şey yanlış sadece bundan parçalar yanabilir ikisi de aynı hattan olmalı.

Kolay gelsin.

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 08/12/2025 19:26
By_ToDD reacted
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

Gönderen: @eroldursun
↑

Merhaba,

O Cihazlar 15 yıllık vardır .

Artık kaldırın onları test yapmak için felan belki ama ... Aktif ortamdan çıkartılmalı.

Bozulursa bu posttan dönersin 🙂

elinizde varsa almak isterim, aynı sunucudan bir tane daha var onuda ayağı kaldırıp bir müddet daha kullanmak amacım.

Gönderildi : 11/12/2025 16:14
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

@eroldursun elimde var dediniz 3 defa bu posttan dönüş yaptım fakat hiçbirine cevap vermediniz. forumda da aktif görünüyorsunuz. Yardımcı olmaycaksanız söylemeniz yeterli

Gönderildi : 19/12/2025 08:27
(@eroldursun)
Famed Member

Merhabalar,

Blok yedim giremedim site .

okuyamadim mesajları 🙁

Forum okuyan bi tanidik parça konusunda talep var diye.

Aynı sunucudan test olarak elimde var kullanıyorum.

Tamammen devre dışı birakmadigim için parçayı verirsem başka zaman lazım olur ben kalirim.

Kusura bakma.

Gönderildi : 19/12/2025 11:27
(@By_ToDD)
Eminent Member
Konu başlatıcı

@eroldursun teşekkürler, yazdığınız mesaj için böyle yazmıştım. iyi günler

Gönderildi : 19/12/2025 11:35
Paylaş: