Forum

Windows, Domain,Lin...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows, Domain,Linux, LDAP ilişkisi

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
727 Görüntüleme
(@salih)
Gönderiler: 18
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Windows domain yapısına aşina oldugum için, LDAP ı ilk orda duydum ve MS a özgü sanmıştım ama forumdan okuyrumki değilmiş öyle. Biraz kafam karıştı LDAP ağırlıklı sormak istiyorum, Aslında Linux tarafı da var sorumun ama buraya yazdım


Sorumun ilk kısmı...


Windows domainlerinde geçen LDAP server kavram olarak DC olan makinadır diye biliyorum.HER dc aynı zamnda LDAP server oluyor.(Yanlışsam düzeltin) Linux da gecen LDAP server teriminden kasıt Linux un kendi tabiri caizse DC simi oluyor. Yani Linux platformunda LDAP server ifadesine cok rastlar oldum kafam karıstı. Linux LDAP server tam olarak nedir neden kurulur, hangi ihtiyacı karsılar.?Windowsa entegre calıssın diye mi kurulur?


 


İkinci kısım.


Bir de kafam karısınca Windowsdaki LDAP hakkında da tam aklıma oturmayan şeyler varmış. Mesela LDAP bir protokol, Windowsda AD den user, computer vb aratınca arka planda LDAP calısyor diye biliyorum. Şimdi bu bir protokolse, mesela DC üzerinde AD users and Computer ı acıp AD de user araması yapsam arka planda LDAP protokolümü calısır. Yani aynı fiziksel makinada da çalışan birsey mi bu, yoksa bir AD client ı atıyorum domaindeki bir usera kendi klasoru icin hak verirken butun kullanıcıları listeletmesi esnasında calısan sey gercek LDAP mıdır? Yani Client DC ye LDAP ile mi soruyor?


 


 

 
Gönderildi : 05/03/2009 20:28

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Merhaba,


LDAP,Active Directory'nin kullandığı bir protokoldur.Port numarası 389'dur.Clientların AD'ye ulaşmaları,search yapmaları veya sizin komut satırında AD'ye ulaşıp objeleriniz ile ilgili işlem yapmanızı LDAP sağlamaktadır.Yani AD'ye gerçekleştirilen her türlü sorgu,LDAP'dır.

 
Gönderildi : 05/03/2009 23:37

Paylaş: