Forum

Server 2012 ve Sana...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Server 2012 ve Sanallaştırma Hakkında Yardım

5 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
812 Görüntüleme
(@mucahityilmaz)
Gönderiler: 498
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Öncelikle selamın aleyküm herkese. Aranıza yeni katıldım. Konuyu tam olarak nereye açacağımı bilmediğim için buraya açtım. Yanlış yere açtıysam affola. Yeni başladığım bir işyerine yeni server kurulumu yapılacak önce alınacak tabi ki. Fakat aklıma takılan bir kaç husus var. Siz değerli hocaların abilerin bilgilerinden faydalanmak umuduyla buraya yazıyorum. Biraz uzun olacak sabır edip okuyacak olanlara şimdiden teşekkür ediyorum. Şuan ki sistemi kısaca tarif edeyim. 35-40 kullanıcılı bir yapı var. 1 dc 1 terminal server var bunların üzerinde server 2008 standard kurulu. Alacağımız sunucuda server 2012r2 olacak ve ram olarak 32gb yeterli olacak. Benim yapmak istediğim bunun üzerine 2 adet sanal sistem kurup 1. olanı dc (16gb ram) olarak kullanıp 2. olanı terminal server (8gb ram) olarak kullanmak. Ve dc olan sanala dhcp dns hepsini buraya kurmak istiyorum (ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum). Fakat daha önce hiç sunucu sanallaştırması yapmadım. Vmware workstation üzerinde çokca sanal kurup denemeler yapmışlığım var tabi ki ama dediğim gibi sunucu sanallaştırması hiç yapmadım. Şimdi bu sanlları oluşturduktan sonra bunların lisanslaması nasıl oluyor. Serverın kendi lisans anahtarı mı kullanılıyor yoksa farklı bir lisans mı oluyor? Vmware vSphere lisansı da almayı düşünüyorum fakat bütçe olarak çok kısıyorlar. Bunu hyper-v ile yapabilir miyim hangisi daha iyi olur çok farkları var mı? Başka bir hususta ts cal lisansı şimdi elimizde 15 user cal var ben bu lisansı sanala kurduğum ts sunucusuna tanıtabilir miyim. Bilgim kadarıyla sistem değişince cal lisansı da değişiyor ama 2008 cal lisansı 2008r2 de kullanılabilinirmiş? Ben terminal olacak sanala 2008r2 kurup bu ts lisansını kullanabilir miyim? Ms den de şuanki ts olan pcde ki lisansı r2ye yükseltme talebinde bulunsam olur mu? Şimdilik aklıma takılanlar bunlar buraya kadar okuyanlara çok teşekkür ederim. Yardımcı olursanız sevinirim. Sağlıcakla kalın...

 
Gönderildi : 27/07/2016 11:57

(@okanozbey)
Gönderiler: 1308
Okan ÖZBEY
 

Merhaba, 

Windows Server 2012 R2 Standard edition fiziksel sunucu için işinizi görecektir. Active directory ve Terminal server içinde Windows Lisansı almanız gerekiyor , yani toplamda 3 tane windows lisansına ihtiyacınız var. Vmware lisansı almanız halinde 1 Vmware lisansı fiziksel sunucu için 2 tanede sanal sunucu için windows lisansı almanız gerekecek. Ancak yapı küçük olduğu için Vmware lisans tarafında Esx-i kullanırsanız fiziksel sunucu için lisans ödeme ihtiyacınız olmaz ve siz istediğiniz sanallaştırma yöntemini kullanmış olursunuz. 

RDP lisansınızı ise microsoft ile görüşebilirsiniz lisans yükseltme yoluna gidebilirsiniz. 

Bu arada DC sunucu çok aktif bir sunucu olmayacak bu sunucuya 16 gb ram vermek yerine ram limitini dahada düşürüp RDP sunucuya daha fazla kaynak ayırabilirsiniz. 

www.okanozbey.com

 
Gönderildi : 27/07/2016 12:06

(@m-oguzhanozkurt)
Gönderiler: 1323
Noble Member
 

Merhaba,

Aşağıdaki linkte Windows Server 2012 R2 'nin Sanallaştırma kullanımı için lisanslama kitapçığı var. İncelemenizi tavsiye ederim.

Fiziksel için aldığınız Windows Server 2012 R2 Standart Edition ile birlikte gelen 2 adet sanal sunucu kurma hakkını kullanarak istediğiniz senaryo yapılabilir. Yani sadece 1 adet Windows Server 2012 R2 Standart Edition alırsınız, aynı kurulum dosyaları ve key ile sanalları kurabilirsiniz. Ancak fiziksel sunucu üzerinde AD ve Hyper-V harici hiç bir rolü aktif etmemeniz gerekiyor. CAL ve TS CAL sayılarını da yapınızdaki kullanıcılar kadar almak veya yükseltmek işinizi görecektir.

 

https://www.microsoft.com/en-us/Licensing/learn-more/brief-windows-server-virtualization.aspx

 
Gönderildi : 27/07/2016 12:25

(@turancoskun)
Gönderiler: 4100
Üye
 

merhaba,

bu yapıda hyper-v işinizi görecektir

hyper-v üzerine Serhat hocanın makaleleri mevcut, inceleyebilirsiniz. / www.serhatakinci.com

dc için daha az kaynak ayırıp, rds üzerine fazla kalanı aktarabilirsiniz.

sunucu kurulum ve yapılandırma adımları için,  https://www.cozumpark.com/forums/494642/ShowThread.aspx

yeni alacağın lisans standard ise, bir fiziksel sistem üzerinde 2 vm hakkınız var.

2008 ts cal'ları, 2008 r2 üzerinde host cal olmamak kaydı ile kullanabiliyorsunuz diye biliyorum, ms müşteri destek hattını arayabilirsiniz.

 

 

****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 27/07/2016 12:27

(@mucahityilmaz)
Gönderiler: 498
Honorable Member
Konu başlatıcı
 

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Evet Server 2012R2 Standard lisansı alıcam. Hyper-V yeterli oluyorsa vmware almam o zaman çünkü bütçe olarak gerçekten çok kısıyorlar. Benimde bildiğim kadarıyla 1 2012r2 lisansı 2 işlemciye kadar ve 2 vm destekliyor bu şekilde 1 lisans ile 2 sanal kurup birini dc,dhcp,dns ileri de düzene giridkten sonra print server wsus gibi roller için diğerini rds olarak kullanmak istiyorum. 8gb ram dc olacak makineye bu roller de eklenince yeterli olur mu acaba. Rds olana 8gb diyorum çünkü şu anda 4gb ram ile çalışıyor rds sunucu 🙂 Tabi ki sizlerin tecrübe dolu bilgileriniz doğrultusunda hareket edeceğim. Tekrar teşekkür ederim zaman ayırdığınız için.

 
Gönderildi : 27/07/2016 13:15

Paylaş: