Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

fsmo rolleri

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
487 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

bir 2008 dc var birde 2008 adc kurulu. bu makinlar belirli aralıklarla neyi replica ediyor. birde fsmo rolleri otomatik replica oluyormu su an ? ana dc down olduğunda yapılması gerekenler nelerdir.

saygılar

 
Gönderildi : 26/10/2011 13:02

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Merhaba,


Fsmo rolleri 5 adettir.


1-Schema Master : Schema’daki tüm güncellemeler ve değişiklikler bu rol tarafından kontrol edilir. Bir forest’ta yalnızca bir schema master yer alabilir.


 


2-Domain Nameing Master: Domainlerin isim babası. Bu role sahip olan domain controller, forest’a yeni domain’ler eklenmesi ya da domain’lerin çıkartılması işlemlerini kontrol eder. Bir forest’ta yalnızca bir domain naming master yer alabilir.


3-Pdc emulator: Domain’de Windows Server 2003 domain controller’ları ya da Windows NT backup domain controller’ları (BDC) varsa, PDC Emulator rolüne sahip olan domain controller, Windows NT PDC’si gibi görev yapar. Bunun dışında Client’ların password değişikliklerini işler ve güncellemeleri BDC’ye replike eder. Tüm domain controller’lar Windows Server 2003 ise, PDC emulator rolüne sahip olan DC diğer domain controller’lar tarafından yapılan password değişikliklerini kabul eder. Bir password değiştirildiğinde, tüm DC’ler arasında replike edilmesi zaman alır. Yanlış password nedeniyle gerçekleşen bir kimlik denetimi sorununda, DC’ler logon girişimini reddetmeden önce bu isteği PDC emulator’e gönderirler.  


4-Rıd Master: Nesnelere ID verir. Bu role sahip olan domain controller, o domain’de yer alan tüm domain controller’lara Relative ID değerlerini verir. Böylece bir domain controller yeni bir kullanıcı, grup ya da bilgisayar nesnesi yarattığında o nesneye benzersiz bir security ID atanır. Security ID, bir domain security ID’den ve relative ID’den oluşur. Bir nesneyi domain’ler arasında taşımak için RID master rolüne sahip domain controller’ın bu işlemi gerçekleştirmesi (çalışıyor olması) gerekir.


5-Infrastructure Master: Bu role sahip olan domain controller, kendi domaini içindeki nesnelerin diğer domainlerden başvurulmasını sağlayan referans bilgileri günceller. Nesnelerin domainler arasında işlem görmelerini sağlar (onaylar). Bir domain’de aynı anda yalnızca bir tane infrastructure master yer alabilir. 


Bu rollerin yaptıkları işlevler additional dc üzerine replika edilir. En basitinden dns üzerinde açtığınız bir kayıt eklediğiniz kullanıcı v.s. 180 dakika olması lazım yanılmıyorsam karşı tarafa bu süre zarfında kontrol edilerek replike edilir. Bunu manuel olarak elle ayarlayabilirsiniz ama tavsiye edikmez bu süre ile oynanması ayrıca Administrative Tools altında bulunan ,Domain and Trust kısmından elle replikasyonu tetikleyebilirsiniz.


Örnek olarak http://rizasahan.wordpress.com/2010/09/30/server-2008-additional-domain-kurulumu/  burayı inceleyebilirsiniz.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 26/10/2011 13:29

Paylaş: