Forum

Windows 2008 R2 EE ...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Windows 2008 R2 EE İçin backup Programı

7 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
528 Görüntüleme
(@huseyinsevin)
Gönderiler: 821
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Herkese merhabalar.

Aslında sorum klasik olacak ki bir çok kişi bu soruyu daha önce sormuştur bende konuyu açmadan önce forumu iyice araştırdım, hatta biraz öncede en son olarak Hakan beyinde yedekleme ile ilgili bir podcast ini dinledim.

 

Peki bu kadar başlık var iken yeni bir konu açma gerekliliğini neden hissettim?

Aslında sebebi basit, çünkü farklı olacak yada farklı olduğunu düşündüğüm bir kaç sorum ve farklı durumum var.

Yedeğini almayı düşündüğüm sistemim Windows 2008 R2 Enterprise server. Bir DC, her ne kadar istemsemde üzerinde bir çok bileşeni barındırmakta. Üzerinde Exchange 2010 ve MSSQL 2008 bulunmakta. Aynı zamanda web server, ftp server ve file server. Kısaca bir çok iş için bu sunucu kullanılmakta. Ve işin aslı bu beni tedirgin etmektedir, zira DC olan bir server a bu kadar rol biçilmesi istemediğim ve hoşlanmadığım bir şey. Ama bir şeyleri isteyip, istememek mevcut durumu değiştirmiyor.

 

Ben böylesi bir yapıda zamanla sorunların çıkacağını, ve bu sorunların bir çoğunun en iyi ve hızlı çözümü olarak yedeklerin kullanılabileceğini düşünmekteyim.

Bu aşamda sormak istediğim sorular şunlardır.

1) Böylesi bir yapı için Acronis ürünün kullanılması ve hangi sürümünün kullanılması önerilir? Forumda okuduğum yazılarda Acronis yedeklerinden geriye dönmelerde sıkıntılarla ilgili çok fazla şikayete denk geldim. Gerçi bu şikayetlerin bir çoğunun da ADC ile olan replikasyonlardan kaynaklandığını gördüm, benim ortamımda ADC olan bir server bulunmamakta, bu durumda Acronis ile alınacak bir yedeğin sorun çıkartmaması lazım.

Fakat Acronis ile ben sürekli tüm sistemi yedeklemek yerine MSSQL ve Exchange yedeklerini ayrıca alabilirmiyim, alınan yedekler sıkıntı çıkartır mı?

2) Yedekleme ünitesi olarak yani alınan yedeği (neyle alındığı önemli değil) nasıl bir ortamda tutmak, (ortamdan kastım yedeği nasıl bir yapıda tutmak, harici hdd, dahili hdd veya nas depolama aygıtları) en doğru seçim olacaktır? Tabiki bu seçimde maliyet girdilerinide göz önünde tutmak gerekiyor.

3) Acronis mi?, Symantec Backup Exec mi? diye sorduğumuzda hangisi daha doğru bir seçim olabilir ve hangi sebeplerden dolayı biri diğerinden üstün görülebilir?

4)  Yedekleme için software olarak System Center Data Protection Manager 2007 kullanmak hem yönetimsel hemde sağlıklı yedekleme için aslında yukarıda bahsettiğimiz tüm software lardan daha güvenilir, daha kullanışlı ve daha esnek bir yapıya sahiptir, diyebilirmiyiz? Ayrıca bu ürünü domaindeki herhangi bir bilgisayara (ihtiyacları karşılayan bir makinaya) kurabilirmiyiz? Çünkü bildiğim kadarıyla DC olan bir makinaya kuramıyoruz DPM ı.

5) Yukarıda saydığımız işlemler için (her ne kadar ümitsiz de olsam sorayım dedim) Windows Server 2008 R2 nin mevcut yedekleme sistemi kulllanılamaz mı? 

 

Bu sorulardaki amacım, yedekleme için doğru ürünü seçebilmek, yedekten dönme işlemleri en hızlı olan ürünü bilmek, yedekten dönmelerde en az sorun çıkartan ürünü tanıyabilmektir. 

Şimdilik soracağım sorular özetle bunlardır....

Konuyla ilgili geçmişte yedekleme ile ilgili sorunlar yaşayan arkadaşların yorumlarını özellikle bekliyorum. 

Knuya katkıları bulunacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederi.

Saygılarımla.

 

 

 

 

 
Gönderildi : 07/03/2010 01:45

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhabalar

Aslında dediğiniz gibi bu sorulara teker teker cevap verildi yine de toparlanması açısından kendi fikirlerimide aktarmak isterim

1. Acronis imaj olarak bana göre en güvenilir yazılım diyebilirim. Ancak benim de başıma gelen geri dönme problemleri olmuştu. Yine de güncel alınan ve aynı zamanda doğrulanan bir imajın hayat kurtarıcı olabileceğini söyleyebilirim. Ancak system state için windows server backup yada 3rd. yazılımlarla alınan system state backup ı ayrıca almanızı öneririm.

Acronis ile sql server backup ı alınabiliyor ancak exchange 2010 desteği gördüğüm kadarıyla henüz yok. Ayrıca her ürün için acronis den alacağınız lisans ücreti bir hayli pahalı olabilir. Bunun yerine Microsoft DPM öneririm. Enterprise lisans ile SQL Server ve Exchange server ve system state yedeğini güvenle alabilirsiniz. DPM 2010 ile birlikte Exchange 2010 desteğide geliyor. Hem daha güvenilir hem daha maliyeti az.

2.  Yedeklemek için en sağlam ortam bir library üzerinde teyp e alınan yedeklerdir. Tabi ki oldukça maliyetlidir. Bundan bir seviye düşüğü olarak internal tape lere de alınabilir. external hard disk e almaktan çok daha güvenilirdir.

3.  Acronis in imaj ve recovery for exchange ürünlerini kullandım. Exchange ürününden memnun kaldığım gibi imaj tarafında oldukça sıkıntılı dönemler geçirdik. Backup Exec çoklu ortamlarda ve yapılarda kendini kanıtlamış bir üründür. Şu ana kadar herhangi bir geri dönme sıkıntısı yaşamadım. Ama maliyetini düşünürseniz ikiside DPM e oranla oldukça yüksektir, artısı kendisini kanıtlamış ürünlerdir

4. Evet diyebiliriz, DC dışında herhangi bir sunucuya kurulabilir. Çok yüksek bir donanım gerektirmez

5. Eğer datanızda ki risk oranı yüksek ise windows server backup yapınız için profesyonel bir çözüm olmayacaktır. Bu kadar yeter sanırım 🙂

 

 

 

 
Gönderildi : 07/03/2010 02:59

(@huseyinsevin)
Gönderiler: 821
Prominent Member
Konu başlatıcı
 

Cevabınız için çok teşekkür ederim Buğra bey.

Evet dediğiniz gibi Acronis iyi bir yedekleme yazılımı, kişisel bilgisayarımda da kullandığım ve beni pek üzmeyen bir yazılım fakat yinede her yedekte mutlaka doğrulama yaptığım bir yazılım, çünkü bazen aldıkları yedeklerde sorunlar çıkmakta.

Peki sadece sunucuda kullanılacak ve yine sadece tam sistem yedekleri almak için kullanılacak olduğunu düşünürsek Acronis'in lisans ücretinin makul olması sebebiyele Home sürümünü kullanmakta bir sakınca varmıdır? Yani bu ürünün 2008 Server desteği mevcut mu? 

Windows backup'a gelince 2008 server ın backup sistemine bir türlü alışamadım ve 2003 server ın NTBackup ı daha kullanışlı gelmekte bana. Yada bilmiyorum ben kullanamıyorum tam olarak ama dediğim gibi 2003 ün NT Backup ını özlüyorum.

 

 
Gönderildi : 08/03/2010 01:20

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Malesef home sürümü herhangi bir server ürününü desteklemez yani kurulamaz

ntbackup daha kullanışlı demiyelim de gözümüz ona bayağı bir alışmıştı diyelim 🙂 zira ntbackup da özellikle schedule durumlarında sıkça sorunla karşılaşıyorduk. windows server backup ile bu durum çözülmüş gözüküyor.

 
Gönderildi : 08/03/2010 03:07

(@GurhanAksoy)
Gönderiler: 33
Trusted Member
 

acronis ailesinin hicbir sürümü (Echo server de dahil olmak üzere) Server 2008 R2 yi desteklemiyor 

Acronis True Image Echo Server supports the
following operating systems:

• Windows Professional 2000 SP4/ Professional XP
SP3

• Windows Server 2000 /Advanced Server 2000 /Server
2003

• Windows XP Professional x64 Edition, Windows
Server 2003 x64 Editions

• Windows Server 2008, Windows Server 2008 x64
Edition (except for the Acronis

Active Restore feature)

• Windows Vista all Editions (except for the
Acronis Active Restore feature)

 
Gönderildi : 04/07/2010 18:29

(@fatihkaraalioglu)
Gönderiler: 3040
Illustrious Member
 

Merhaba;


İhtiyaçlarınızın hepsini Sc DPM ürünü cevap verebilmektedir.


DPM yazılımı, Windows işletim sistemleri üzerinde barınan Microsoft uygulamalarını (Exc, SQL, HyperV vb..), Windows OS üzerinde barınan dosyaları/klasörleri koruyabilmektedir.


Sahip olduğumuz işletim sistemi Ws03' se System state


Sahip olduğumuz işletim sistemi Ws08 ve Ws08 R2' se eğer System state korumasına ek olarak BareMetalRecovery yedeğini alabilmektedir. BMR eşittir Acronis vb.. imaj programlarına karşılık gelmektedir.


Donanım bağımlı olmadan geri dönüş işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.


Aynı özellik WSB aracıylanda yapmamız mümkündür.

 
Gönderildi : 04/07/2010 19:47

(@mehmetsaityilmaz)
Gönderiler: 1458
Noble Member
 

Hocam merhaba benim merakttiğim bir yapıda yedekleme nasıl olmalı günlükmü haftalıkmı nasıl bir donanım kullanılmalı yedekleme için ayrı bir yedekleme donanımımı kullanılmalı bir liste oluşturursak profesyonel bir yapıda nasıl olmalı yardımcı olursanız sevinirim.

 
Gönderildi : 19/08/2010 16:47

Paylaş: