Forum

win2008 server ente...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

win2008 server enterprice servere domain kurma ve kullnıcı ayarları.

9 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
431 Görüntüleme
(@ertansenyil)
Gönderiler: 10
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Sayın Hocam;


Bir müşterime Win2008 enterprice server kurdum.Bu server şu an sade çaışıyor. Üzerine domain kurmam gerekiyor. win2003 servere domain kurdum ama win2008 servere kurmadım. Çok farklı yapılar.Ayrıca domaini kuracağım servere şuan yok ama storage takacağım yakın zamanda. Domain kurarken storage'a göre farklı mı kurulması lazım? yoksa domain kurduktan sonra storage cluster ayarları sonradan storage taktığımda sonradan yapılabilir mi? pc sayısı 250 civarında. Bu domain yapısına en uygun kurulum makalesi sizce hangisi olabilir.Ya da bu konuda farklı birkurulum makalesi var mı? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 11/02/2010 19:25

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Çok farklı yapılar değil. Müşterinizde anladığım kadarıyla Windows Server 2003 bir sunucu domain controller olarak çalışıyor. Windows Server 2008 i öncelikle additional domain controller olarak dns rolü ile birlikte kurmalısınız. Dilerseniz bu işlemin ardından FSMO rollerini yeni kurduğunuz domain controller üzerine taşıyabilirsiniz.

Kullanıcı sayısı 250 civarında olduğuna göre bence iki domain controller nızında çalışması hem yedeklilik hem de performans açısından faydalı olur.

Bu işlemlerin nasıl yapıldığı ile ilgili makale arıyorsanız sitemizde arama yaparak konu hakkında yazılmış makalelere ulaşabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 11/02/2010 19:34

(@ertansenyil)
Gönderiler: 10
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Sayın Hocam;


win2008 domain şu ana kadar hiç kurmadım.Cluster yapısına uygun bir domain kurulumu ve kullanıcı ayarları hakkında bir makaleniz var mı acaba?


aradım ama win2008 üzerine domainin sadece kurulumu var. Bu makale uygun mudur?

 
Gönderildi : 11/02/2010 20:18

(@cemengin)
Gönderiler: 923
Noble Member
 

tamamda ertan sadece dc yi cluster yapacaksan gerek yokki dc ve addc yaparsan mükemmel olur derim bence

 
Gönderildi : 11/02/2010 20:21

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Ortamınızda Windows Server 2003 üzerinde çalışan bir Active Directory yapınız var. Siz bunun yanına Windows Server 2008 kurduğunuz sunucuyu additional domain controller olarak ekleyeceksiniz. Ardından da FSMO rollerini bu sunucu üzerine alacaksınız. Bu işlemlerin ardından ortamınızda iki adet domain controller olmuş oluyor ki bu da yedeklilik anlamına gelir.

Sisteminizin düzgün çalıştığından emin olduktan sonra Windows Server 2003 kurulu domain controller nızı dc likten düşürüp ortamdan kaldırıp aynı sunucu üzerine Windows Server 2008 kurulumunu yapıp bu sefer bu sunucuyu additional domain controller olarak yapılandırısınız. Böylece ortamınızda iki adet Windows Server 2008 domain controller nız olur ve bu da size hem yedeklilik hem de performans sağlar.

Aşağıda ki makaleleri okumanızı öneririm.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2008/06/29/windows-server-2003-domain-controller-n-windows-server-2008-e-upgrade-edilmesi-part-1.aspx

http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc731188%28WS.10%29.aspx

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 11/02/2010 20:26

(@ertansenyil)
Gönderiler: 10
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Sayın Hocam;


Yanlış anlaşılma oldu herhalde.Benim sizden asıl öğrenmek istediğim konu şu: 1 adet x64 bit enterprice 2008 serverimiz var.Bu servere 1 storage ekleyip oracle veri tabanı buradan çalışacak.Ayrıca başka bir odada sistem birbirine fiberle bağlı olmak üzere 2.bir server + storage olacak.


1 server ve storage aynı anda devreden çıkarsa müşterimin 2.serveri ve storage'i sisteme kaldığı yerden devam edecek.Yani server ve stotage'lere aynı anda aynı bilgiler kayıt edilecek bir takım devreden çıkarsa öteki takım devreye girecek.Bu 2 sistem üzerinde domain yapıları olacak ve domainlerden bir takım bozulursa kullanıcılar 2.yedek domain sistemden kaldıkları yerden veri kayıpları olmadan devam edecekler. Müşterim bunun mümkün olup olmadığını soruyor. Ayrıca bu yapının üzerine nasıl bir domain kurulması gerekir? İşin aslı bu.Kusura bakmayın sondan olaya girdim istemeyerek. bu konu ile ilgili bu yapıya ait bir domain kurulumu makaleniz var mı?


Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 11/02/2010 20:46

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Bir sn. siz Oracle içerisinde ki domain ortamından mı bahsediyorsunuz?

 

 
Gönderildi : 11/02/2010 21:21

(@ertansenyil)
Gönderiler: 10
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

oracle veri tabanı storage üzerinden çalışacak. server sadece işletim sistemi domain ve ticari yazılımı barındıracak.Clientlerin server üzerinden işlediği bilgiler storage üzerindeki oracle veri tabanına yazılacak.Yani veri tabanı datası storage'te olacak.

 
Gönderildi : 11/02/2010 21:27

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Şimdi her iki sunucu üzerine Active Directory ve DNS kurulumu yapıldığında birbirlerinin replikası olacağından bir sunucunuzun gitmesi clientlerınızı etkilemeyecektir. Tabi bir domain controller nız gittiğinde eğer varsa üzerinde ki rolleri de diğer domain controller üzerine aktarılması gerekecektir.

Ancak Oracle ın cluster kurulumu ayrı bir boyut. Bildiğim kadarıyla Oracle ı cluster olarak kurmak istiyorsanız aynı storage alanını göstermeniz gerekiyor. Ancak sizin talebiniz iki ayrı sunucu ve iki ayrı oracle veritabanı.

Bu durumda Oracle içerisinde ki verinin diğer sunucuya ve dolayısıyla storage a replika işi ortaya çıkıyor ki bunu dump dosyanızdan geri dönmeyi deneyerek yapabilirsiniz sanırım (Bu konuda tecrübem yok). Ya da var mıdır bilmiyorum ama oracle veritabanını diğer storage alanına replika eden sistemlere bakabilirsiniz. Ya da bazı storage ların kendi içlerinde bir enclosure ın yedeğini diğer enclosure a yazması (çalışırken yapabiliyor) şeklinde bir yedeklilik imkanı sunduğunu biliyorum. Belki de iki storage arasında bir bağlantı ile birbirlerine eşlemesi sağlanabilir. İkisi de aynı yapıda olursa belki müşterinizin istemiş olduğu yedeklilik sağlanabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Kolay gelsin...

 

 
Gönderildi : 12/02/2010 19:51

Paylaş: