Forum

Cluster hakkında
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Cluster hakkında

2 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
377 Görüntüleme
(@ridvan)
Gönderiler: 55
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

MS Cluster konusu ilgimi çeken konulardan şu sıralar fakat daha once hic yapmadıgım icin pratik olarak gormedim. Fiziksel yapıyla ilgili şunları sormak istiyorum:


 1.Server clusterda baktıgım zaman SQL server cluster, Exchange cluster gibi şeyler gördüm ama anlamadım. Bunları yapmak icin once windows u işletim sistemi bazında cluster yapmak sonra gidip Exchange ya da SQL uygulamasının icinden cluster ile ilgili ayar mı yapmak gerekiyor? Yoksa Windows u cluster yapmadan direkt uygulama icinden mi yapılıyor?


2.Server cluster yapısında kullanılan quorum diski  2 node lu bir sistem varsa, bu node lara baglamak icin ne A dan Z ye ne gerekiyor, aparat vb. baglantı noktası anlamında nasıl bir sistem var.


3.Quorum disk NAS serverdaki disklerden olusabilir mi? Ya da her node un ulasabilecegi bir paylasım alanı olabilir mi?


 


Tesekkurler

 
Gönderildi : 26/01/2010 16:00

(@alperozdemir)
Gönderiler: 703
Prominent Member
 

Merhaba sorularınıza bildiğim kadarıyla cevap vereyim. 1. SQL cluster tarafında uygulama yani SQL Windows cluster üzerinde çalışıyor bununda mantığı sunuculardan birisi down olduğunda arka planda diğer sunucunun görevi üstlenerek ortak database i üstüne alarak çalışmaya devam etmesi kullanıcıların çalışmaya devam etmesi oluyor. SQL tarafında windows cluster a ihtiyaç duymadan yapılan çözümler var mesela database mirroring gibi ama bu durumda sunucunuz MSSQL1 ise mirror yaptığınız sunucu MSSQL2 kullandığınız program üzerinde bir sunucu down olduğunda diğer sunucuyu göstermeniz gerekiyor arka planda olan otomatik bir failover yok ama Microsoft Failover yapısında SQL uygulaması için belirlediğiniz cluster ismi MSSQLCLS örnek sanal bir isim oluyor bir sunucu aktifken arka planda bu isme hizmet veren SQL sunucuyken down olduğunda diğeri bu isme hizmet vermeye başlıyor bu şekilde kullanıcıların herhangi bir ayar yapmadan çalışmaları aksamadan hizmet almaları sağlanıyor arka planda bu sunucu down oldu aktif oldu ayarlamalarınıda tabiki Windows Failover yapıyor.


2.Bu soruyu tam anlamadım ama QUORUM bir SAN üzerinde duruyorsa bu fiber veya scsi bağlıdır fiber bağlıysa sunucunuza bağlı hba kartlar yardımıyla haberleşme oluyor ve SAN lar üzerinde hba kartlarına ait wwn numaralarıyla izinler veriyorsunuz.


3. Quorum alanı SAN üzerinde raid yapısı üzerine oluşturulmuş bir alanda tutulur tabiki her iki sunucununda buraya ulaşması , okuma yazma hakkının olması gerekir.

 
Gönderildi : 26/01/2010 17:55

Paylaş: