Forum

Farklı Ağlarda Tek ...

Bildirimler
Hepsini Temizle

[Çözüldü] Farklı Ağlarda Tek Yazıcı Kullanımı

4 Yazılar
2 Üyeler
2 Reactions
1,629 Görüntüleme
İsa YILMAZ
(@isylmz)
Gönderiler: 10
Active Member
Konu başlatıcı

[#550848]

Merhabalar. Tek modem kullanıyorum fakat Repeater bağlı olduğu için iki farklı ağ gibi düşünülebilir. Tek bir yazıcıyı 2 ağa da ortak paylaştırmak mümkün mü?

Aklıma gelen fikir var fakat henüz denemediğim için biraz teoride kalıyor.

Örneğin:

Ana modem "a" olsun Repeater ise "b" diyelim.

-A'daki ip 192.168.1.1 olsun

-B'deki ip 192.168.1.254 olarak atayabilir miyim? 

Yani Repeater'ı (b'yi) bir aracı olarak değil de bilgisayarmış gibi tanıtmak sorun yaratır mı? Eğer sorun olmazsa bu durumda Repeater'ın DHCP dağıtımını kapatmam gerekir mi? Kapatılırsa eğer ona bağlı PC'lere el ile mi ip atamam gerekecek? 

Not: Eğer olursa elle ip atamadan sonra DNS kısmına google DNS yazmamı mı önerirsiniz yoksa oranında bir olayı var mı?

Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkürler.

Gönderildi : 29/08/2025 17:28
ibrahim yildiz
(@ibrahimyildiz)
Gönderiler: 4920
Co-Helper

Merhaba,
Biraz kafa karışmış daha sadeleştirerek gidelim. Sanırım yazıcınız Wifi?
Aslen kablolu yada kablosuz olması aşağıda anlatacaklarım için fark etmez.

Repeater AP cihazı bağımsız çalıştırmanıza gerek yok repeater’ı router/modem gibi değil, bridge/AP gibi kullanabilirsin, “b” ağı olmadan da olur, “a” ağının devamı olur.

Yani hem “a” hem “b” üzerinden bağlanan cihazların IP aralığı aynı "subnet" içinde olur.

Örn: Hepsi 192.168.1.x alır.

Böyle olunca yazıcıyı bir defa ağa tanıtırsın, iki taraftan da sorunsuz görülür.

Bunun için; Repeater'ın dokümantasyonuna da bakın bridge yada repeat mode gibi yazar (her markada başka isimle modlar yazabiliyorlar). Repeater’ın DHCP’sini kapat ve DHCP yönlendirme gibi bir ayar olur. Oraya 1. cihaz modemin IP'sini yazdığında ağda tek bir IP dağıtan DHCP olur, böyle de olmalıdır. Repeater’ın statik bir IP'si olur 192.168.1.254 veya 1.10 vs verebilirsiniz.

Böylece repeater’a bağlı cihazlar IP’yi ana modemden (192.168.1.1 DHCP’si) alır.
Hayır, cihazlara manuel IP vermenize gerek olmaz. Modem ve repeater da ilgili DNS bölümlere 1.'e 192.168.1.1 modem IP'si, 2.'e de Google DNS 8.8.8.8 yazabilirsin bu durumda bağlanan tüm cihazların DNS sıralaması da bu şekilde olur, yapı yürür.
Basic herhalde en yalın bu kadar anlatabilirim umarım anlaşılır. 🙂

'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gönderildi : 30/08/2025 01:53
İsa YILMAZ reacted
İsa YILMAZ
(@isylmz)
Active Member
Konu başlatıcı

@ibrahimyildiz Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum. En kısa zamanda bunları deneyip çözüm olursa çözüldü olarak işaretlerim. Sade anlatımınız gerçekten değerliydi 🙂

Gönderildi : 01/09/2025 08:36
İsa YILMAZ
(@isylmz)
Active Member
Konu başlatıcı

Kullanmış olduğum repeater Mercusys AX1800 (MR70X) modeli. Bunda "router" veya "bridge" gibi bir yol izlemek yerine "Sistem" sekmesinin altında "Operasyon Modu" kısmını "Access Point Modu" olarak değiştirmeniz gerekiyor. 

Konu İbrahim hocamızın dediği gibi gayet sade ve basittir. Ben sadece bu marka modeli kullanan arkadaşlar için hızlı sonuç almaları adına detay verdim. Konu çözülmüştür. İyi forumlar.

Gönderildi : 01/09/2025 09:48
Hakan Uzuner reacted
Paylaş: