Forum

Madem okuluz ni...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Madem okuluz niçin Microsoft'un ürünlerini üstüne para verip öğretiyoruz?

6 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
379 Görüntüleme
(@OrhanAslan)
Gönderiler: 278
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Başlık yeterince açık.Okul olarak sahibi olduğumuz 240 bilgisayar için Microsofta inanılmaz meblağlar ödüyoruz. Bunu zaten network temelli olan arkadaşlar gayet iyi biliyorlar. Lisanslama ücretlerinden kaçış yok. Geçen hafta okul yönetim kuruluna "madem eğitim kurmuyuz niçin Microsoft ürünlerini öğretiyoruz?, diğer alternatifleride kuralım onlarıda öğretelim" şeklinde bir öneride bulundum. Teknik olarak bilgisayarların 2 işletim sistemini kolayca çalıştıracağını ve ders veren öğretmenin talebiyle bilgisayarların Linux veya Windows ile başlayacağını izah ettim. Öyle ya hem adamların ürününü gelecek nesillere tek alternatifmiş gibi öğretip müşterilerini harıl harıl alıştırıyoruz hemde üstüne para veriyoruz. Buna bir dur denmeli ve öte yandan var gücüyle emek sarfeden Linuxa destek çıkılmalı sanırım.

Bu konuda daha detaylı bilgi istediler ve bende danışmak için buraya bu konuyu açtım.

1-Bilgisayarlara kuracağımız 2. işletim sistemini hangi Linux türevinden seçmeliyiz ki eğitim aşamalarında işimizi görsün?

2-Serverlarımız (3 tanesi)şu an Win2003 Enterprise ile çalışıyor. (Interneti filtre eden server Ubuntu Server ile çalışıyor) Domain konusunda 2 işletim sistemli bilgisayarlar bir sorun yaşar mı?

Ve son olarak bu konuda duyduğunuz veya başınızdan geçen tecrübeler varmı? Aklınıza gelen daha ne gibi fikirler var?

Umrım konuya gereken alakayı gösterir ve ufakta olsa fikirlerinizi esirgemezsiniz.

 

Teşekkürler

 
Gönderildi : 06/03/2009 14:46

(@bugrakeskin)
Gönderiler: 5088
Illustrious Member
 

Merhaba

benim bildiğim bu tür kurumlar için yüksek ökçekli ürünlerin lisanslamasında %50 den yukarı indirim var.

Buna M.E.B e bağlı bütün kurumlar dahil.

 
Gönderildi : 06/03/2009 16:00

(@efesulukcu)
Gönderiler: 1425
Noble Member
 

Buğra Bey'in söylediği gibi Microsoft'un akademik lisanslama ürünleri büyük oranda indirim sağlıyor. bundan 3-4 yıl önce 6$ gibi bir rakama (yanlış hatılamıyorsam) server cal alınabiliyordu. ama bunlar belli sürelerle yenilenecek şeyler değil neden büyük miktarlarda paralar ödüyorsunuz anlayamadım.


ama ben de farklı işletim sistemlerinin öğrenilmesinden yanayım. fakat windowsun tıklamalarla yapılabilecek işlemleri küçük yaştakilere uygun gelirken, linuxun bu konuda sizi ve ilgilileri zorlayacağını düşünüyorum. pardus gibi türkçe türevlerin yerine suse gibi uygulamaları denemenizi öneririm, daha kullanıcı dostu bir alternatif için ubuntu tercih edebilirsiniz.


domain yapınızı da samba ile desteklemeniz gerekebilir ihtiyaçlarınıza bağlı olarak.


bence herhangi bir yükleme yapmadan linux live cdlerle bir test ortamı oluşturun. orda denemelerinizi yapıp sisteminizi tamamen buna göre düzenleyin.

 
Gönderildi : 06/03/2009 16:52

(@OrhanAslan)
Gönderiler: 278
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Şimdi Türkiye'de ki uygulamayı bilmiyorum ama burda Avustralya'da mevzu anlattığım şekilde. Tamam ödediniz bitti ama mevzu sadece o değil. Okuluz ve sonuçta gelecek nesillere bir eğitim veriliyor. Microsoftun ürünlerine çocukları alıştırmak, Microsoft ürünü bağımlısı kısıtlanmış bilgisayar kullancıları yetiştirmek demek. Ben Lİnuxçu falan değilim kullanmayıda bilmem ama bir eğitim kurumu olarak bizden 240 bilgisayarın 3 serveri, 240 xp lisansı ve office için 100.000 dolara yakın hesap istiyorlarsa (akademik fiyat bu) buna soygun derim ben.

Linux live cd'lerle test ortamını düşündük ancak bu sefer çocuklar windows'un canına okurlar diye endişe ettik çünkü live cd ile windowsun hiç bir kısıtlaması işe yaramıyor. O yüzden laboratuvarlardaki makineleri çift işletim sistemli yapmak istiyoruz. 

Yani sonuçta öğrenciler müfredatlarda yer alan ve ihtiyaç duyacakları bilgilere ilave olarak Linux ve Open Office, Gimp gibi yazılımlarıda kullanacaklar. Microsoft 6 dolar gibi ucuz bir miktar bile istese bu iş yapılmalı çünkü tekel haline gelmiş bir firmanın neler yapabielceğini gördük..

 
Gönderildi : 07/03/2009 00:57

Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 33014
Illustrious Member Yönetici
 

Merhaba

bence fiyatlarda bir yanlışlık var , akademik lisans ücretleri gerçekten çok ucuz  100.000 dolar demek makine başına 420 dolar gibi bir rakam demektir ki bu çok fazla.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 09/03/2009 19:46

(@sinankahraman)
Gönderiler: 5225
Illustrious Member
 

MICROSOFT OFFICE 2007 HOME&STUDENT TÜRKÇE KUTU 64 USD

MICROSOFT OFFICE 2007 PROFESSIONAL INGILZICE AKADEMIK KUTU   169 USD

olması lazım.

 

MICROSOFT OFFICE 2007 PROFESSIONAL INGILZICE AKADEMIK KUTU

 
Gönderildi : 09/03/2009 20:34

Paylaş: