Forum

MBR hakkında
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

MBR hakkında

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
737 Görüntüleme
(@sacit)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Bircok yazı okudum ama aşağıdaki sorularıma tam cevap bulamadım, bilgisi arkadaslardan yardım alabilir miyim? 


 


1.Mesela Windows XP acılısından bahsedilirken, MBR de bir önyükleme programından bahsediliyor. MBR kaydı denen şey bu önyükleme programı mıdır? Yoksa kastedilen sadece diskin kac bolum oldugu vb bilgisi midir?


 


.MBR bölümü hiçbir şekilde format, bölüm silme ve yeniden kurma gibi yollarla değiştirilemez. Harddsik ilk alındığında işletim sistemi kurulduğu sırada MBR ile ilgili komutlar buraya yüklenir ve öylece kalır.”  deniyor makalelerde


 


 Yani ilk defa formatlanınca MBR olusuyor, ondan sonra hic degismiyor diye algılıyorum.. Peki aynı diski sonradan formatlanıp daha fazla sayıda partition olusturulsa bile, bunun bilgisi MBR nin bulundugu yere yazılması gerekmezmi, peki nasıl oluyorda degişmez deniyor bunu anlamıyorum. Low level format bile atılsa MBR gitmez mi yani?


 


3.Önce Windows ile formatlanan disk sonradan bu disk bu sefer Linux ile formatlansa MBR yeniden olusturulmazmı?


 


3. Eğer ilk alınan disk Linux ile formatlansaydı MBR yine Windows ile formatlanmıs gibi mi olusuturulurdu, yani MBR nin olusturulması işletim sisteminden bagımsız mı?Birebir aynı mı olurdu MBR ve ona yazılan bilgiler?

 
Gönderildi : 28/07/2008 11:16

(@MuratDEMiR)
Gönderiler: 69
Trusted Member
 

Merhaba,

Aşağıdaki linkten MBR ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sorularınızın cevabını bulabilirsiniz...

http://www.yakuter.com/mbr-nedir-neden-onemlidir/

Sorunuzda yazdığınız "değiştirilemez" bilgisini hangi kaynaktan aldığınızı öğrenebilir miyim ?

 

 
Gönderildi : 28/07/2008 13:53

(@sacit)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Merhabalar, bu linki biliyorum ve okudum zaten ama tam anlamıyla ilaç değil acıkcası.


Ayrıca sordugunuz kaynak asagıda, bu da zaten benzer sekilde bir suru sitede yazan bir yazı, fakat dedigim gibi degistirilemez meselesi ilginc geldi. Ve tabiki sordugum soruların cevabını hala merak ediyorum


http://cozumpark.com/forums/thread/6602.aspx


 

 
Gönderildi : 28/07/2008 21:15

(@GokhanDOGAN)
Gönderiler: 780
Prominent Member
 

MBR nedir?



loadTOCNode(2, 'moreinformation');
ROM BIOS önyükleme yordamının sonunda, BIOS, sistemdeki ilk disket veya sabit diskin ilk fiziksel kesimini okur ve yürütür. Sabit diskin ilk kesimine ana önyükleme kaydı (veya bazı durumlarda bölüm tablosu ya da ana önyükleme bloğu) adı verilir. Sabit diskin bu kesiminin başında küçük bir program vardır. Bölüm bilgileri veya bölüm tablosu, bu sektörün sonunda saklanır. Bu program, bölüm bilgilerini kullanarak hangi bölümün önyükleme yapılabildiğini belirler (genelde ilk birincil DOS bölümüdür) ve bu bölümü önyüklemeye çalışır.

Bu program, fdisk /mbr komutuyla diske yazılır ve programa genelde ana önyükleme kaydı adı verilir. Tipik çalışma sırasında, Fdisk bu programı yalnızca ana önyükleme kaydı yoksa diske yazar.


Kaynak http://support.microsoft.com/kb/69013/tr
NOT: Fdisk /mbr komutu, MBR'yi yalnızca BIOS çağrılarını kullanarak sistem sürücüsüne (DISK-0) yeniden yazar. Fdisk /mbr komutunda, DISK-0 dışında bir diskte çalışmak için başka bir sürücü belirleyemezsiniz.

 
Gönderildi : 29/07/2008 00:11

(@sacit)
Gönderiler: 20
Eminent Member
Konu başlatıcı
 

Aslında bir yere kadar tamam anlaşılıyor. fakat anlayamadığım nokta şurada ortaya çıkıyor. Windows un farklı sürümlerini kursak da ya da fdisk /mbr komutunu kullansak da diskin mbr sine yazılan bu program  birebir aynı program mıdır?


Linux kurulumu yapılırken MBR ye yazılan programla Windows un MBR ye yazdıgı program aynı mıdır, farklı mıdır? Yani MBR ye yazılan program işletim sisteminden bağımsız bir şey midir?

 
Gönderildi : 17/08/2008 18:19

Paylaş: