Forum

3par lun
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

3par lun

4 Yazılar
4 Üyeler
0 Likes
1,117 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

soyle sorum olacak. Esx altyapısı için 3 par var ortamda . Thin , thick yapısını soracağım. 3parda lun thin yapılacak . Vm de ise sanal sunucular thick olacak bu mantığı anlamıyorum . Performan olayı nasıl olacak ? Vm thick daha iyi diyor ama lun thin ?

 
Gönderildi : 14/02/2016 02:06

(@yasinakilli)
Gönderiler: 384
Illustrious Member
 

Merhaba Dursun bey,

 

Kısaca Thick ve Thin kavramlarından bahsetmek gerekirse;

Thick:

Belirlemiş olduğunuz toplam disk boyutunun tamamı, ESXi Datastore üzerinde tam olarak rezerve edilmiş olur ve Storage üzerinde bu disk alanı tam olarak kullanılmış sayılır.

 

Thin:

Belirlemiş olduğunuz toplam disk boyutunun tamamı, ESXi Datastore üzerinde rezerve edilmez. Storage üzerinde bu disk alanının tamamı kullanılmış sayılmaz ve bu disk alanı üzerine veri yazıldıkça yeni yazılan verinin boyutu kadar sanal diskin kapladığı alan genişler.

 

Genel olarak yüksek IO değerleri ve performans gerektiren ortamlarda Thick önerilmektedir. 

 

Aşağıdaki makalelere de bir göz atmanızda fayda vardır.

 

https://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2010/05/15/sanal-makineler-onlari-olusturan-dosyalar-ve-gorevleri.aspx

https://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2013/05/11/vmware-esx-uzerine-yeni-sanal-makine-tanimlama.aspx

 

 
Gönderildi : 14/02/2016 15:03

(@burakvardar)
Gönderiler: 495
Honorable Member
 

Merhabalar, 3parda thin kullanın, zaten 3par gibi bir storage üzerinde thick kullanmanın manası yok ( zero detect olayı ve aynı zamandan diskleri sanallaştırdığından dolayı )

vmware tarafı ise thin yada thick size kalmış...

Hpe her zaman thick kullanın der dökümanlarında da böyle söyler ( vmware tarafı için )

Bunu kendini garanti altına almak için yapar çünkü müşterinin vmware bilgisini bilmez thin diskleri nasıl yönetir acaba riskine girmez... 🙂 bu sebeple başı ağrımasın ister 😉
3par tarafında 0 ları avladığı için vmware tarafında thick olması farketmeyecek çünkü 3par tarafına sadece veri yazılacak, sıfırlar allocate edilmeyecektir. Bu sebeple thick olsun der.

Ancak siz thin mantığını iyi bilen birisi iseniz yani disk tarafında over-provisioningi iyi yönetiyorsanız vmware tarafında da thin kullanmanızın hiç bir eksisi olmayacaktır. Ben vmware bilgimin iyi olduğunu düşünürüm bu sebeple hem 3par tarafını thin hem vmware vmlerimde virtual disklerimi thin kullanırım...

Kısaca size kalmış 3par tarafı thin olsunda vmware tarafı kendinize güveniyorsanız thinde olabilir...

selamlar.

 
Gönderildi : 14/02/2016 23:26

(@recepyuksel)
Gönderiler: 1893
Üye
 

Dursun bey merhaba,

Malum piyasada birden çok storage markası var ve bunlar en nihayetinde birden çok diski bir araya getirip bize yedekli büyük disk alanları olarak birden çok sunucuya kullandırarak datalarımızı hem korumaya hemde en hızlı şekilde erişmemizi sağlıyorlar.

Bu storage üreticileri donanımları üç aşağı beş yukarı aynı, aralarındaki en büyük fark ise bu diskleri birleştirip bize kullandıkları yazılım. Her üreticnin kendisine özel disk birleştirme ve paylaşma yazılımı var ve aralarındaki farkı performansı, güvenliği, kullanılabilirliğ bu yazılımlar belirliyor.

HP 3PAR üzerinde koşan yazılımı öyle bir şekilde dizayn etmişki, algoritmayı öyle bir kurmuşki size datstorları verirken storage tarafında Thin kullanın derken şunu diyor aslında, ben verileri işlerken size en iyi performansı Thin yapısında oluşturduğunuz diskler ile verebiliyorum. Thick yerine thin kullanırsanız daha çok performans alırsınız benden diyor.

HP 3PAR'da neden böyle diyor?

Bunun cevabını vermek için 3PAR çalışma yapısına bakmak lazım. 3PAR diskleri Chuklet dedigi 1 GB boyutunda bölümlere ayırarak siz storage üzerinde 100GB boyutunda bir disk istediğinizde size 100 adet 1GB Chuklet'i farklı diskler üzerinden istemiş olduğunuz Raid tipine göre alıp bir araya getirip buyrun bu 100GB diskniz diyerek size sunuyor. Siz Thick disk istiyorum derseniz bu 100 adet Chuklet'i ayırıp siz %100 kullanmasınızda bir kenarda boşta bekletiyor ve buna diyorki bu size performans kaybına sebep olur kullanmadığınız disk alnını neden ayırıyorsunuz. Bunu büyük bir depoyu 10 eşit parçaya ayırıp 10 farklı kişiye kullandırmak istiyormuşunuzu gibi düşünebilirsiniz. 10 alanın 10!uda aynı oradna dolmazsa deponun %70 boşu boşuna ayrılmış olabilir ve mevcut alanınız efektif kullanmamış olursunuz. Oysaki bu depoyu yine 10 eşit parçaya bölün ama depoya gelen malzemeyi düzgün bir dizayn ile başka kişilerin malzemesi ile karışmayacak şekilde depoyu doldurmaya başlayın gerçekte ne kadar boş alanınız olduğunu çok daha rahat görebilecek deponun dibinden doldura doldura geldiğiniz için depo içinde çok daha rahat hareket edebileceksiniz. Thick kullanın derken aslında bunu diyor. Siz disk alanını Thick seçin kullanmayacağınız alanı dedike etmeyin ben gelen veriyi yazılımın sayesinde öyle güzel bir şekilde dağıtcağımki diskler üzerine siz herhangi bir performans kaybı yaşamadan çok daha hızlı bir şekilde bu disk alanınızı kullanabileceksiniz. 

3PAR'da söylenmeye çalışan mantık budur.

Birde işin şu tarafı var biliyorsunuz artık günümüzde SDD diskler geldi ve yeni bir çağ başladı. SSD ler ile birlikte storage tiering daha çok konuşulur oldu ve moda oldu. Şimdi yarış tiering tarafını en iyi kimin yapabildiği tarafa doğru kaymaya başladı.

Nedir bu storage Tiering? 

Storage üzerinde SSD, SAS ve SATA disk alanlarının hepsini bir araya toplayıp büyük bir disk havuzu oluşturulur, Bu disk havuzunun içerisinden disk alanları verilirken storage'e şunu diyebililme şansımız var, ben 100GB disk alanı oluşturacağım bu disk alanı SQL server tarafından kullanılacak ve bu uygulamanın maksimum diks performansına ihtiyacı var dedikleri anda bu alanı sadece SDD diskler üzerinden oluşturulup verilmesini sağlayabilirsiniz, yada bu lana yedekleme sunucusu tarafından kullanılacak ise içine yedekler atılacak ise SATA lar içinden oluşturulup verilebilir diyebilirsiniz.

Tiering'in kullanım şekli yukarıdaki gibi sabit alanlar olarak verilmek üzere tasarlanmış değildir, burada disk alanını verirken derizki bu alan auto tiering olarak oluşturulsun ve sunucuya verilsin, sonrada bu alan sürekli izlenerek çok erişilen bölümler hızlı diskler üzerine alınsın, az erişilen çok iş görmeyen bölümler yavaş diskler içine gönderilsin, bu şekilde elinizdeki disk kaynağını gerçekten en performanslı şekilde kullanmaya başlamış olursunuz. 

3PAR'da Tiering yaparsanız bu 1GB boyutundaki Chuklet ları kullanım tipine göre en yüksek performans alabilecegi disk tipleri üzerine aktarak size en yüksek performansı sunmak için dizayn edilmiştir. Bu bölümleri diskler üzerinde yer değiştirmek ihtiyaç halinde hızlıdan yavaşa yavaştan hızlıya oynatmak gedirmek, onun yazılımı ile çok kolay olmaktadır onun için.

Sözün özü 3PAR kullanmayacağın alanı boşu boşuna benim üzerimde rezerve etme, HP beni kullanılan alanı en iyi şekilde size kullandırılmak üzere programlandı demektedir.

Eksik yanlış aktardığım bölümleri storage konusunda daha çok deneyimli arkadaşlarım düzeltecektir.

Saygılarımla.

 

     

************************************************************
Probleminiz çözüldüğünde sonucu burada paylaşırsanız,
sizin ile aynı problemi yaşayanlar için yardım etmiş olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise "çözüldü" olarak işaretlerseniz
diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
************************************************************

 
Gönderildi : 14/02/2016 23:43

Paylaş: