Forum

Storage Alımı
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Storage Alımı

5 Yazılar
2 Üyeler
0 Likes
532 Görüntüleme
(@AbdullahOmerTEMEL)
Gönderiler: 117
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Herkese Merhaba;

Şirkete alacağımız storage ürünleri için firmalarla görüşürken firmanın birinden şöyle bir teklif geldi.2 adet Netapp Fas2520 ürününü önerdiler.Fakat fiber switchleri teklife özellikle koymadıklarını bunun erine netappın kendi geliştirdiği NFS protokolüyle bağlayacaklarını ve bu sistemin aktif aktif çalışacağını bir storage çökerse hostların diğer storage'a bağlanıp sistemin çalışmaya devam edeceğini söylediler şimdi benim kafamı karıştıran şu 1.si nfs protokolü bildiğimiz dosya paylaşım protokolü değil mi? benim yapımda oracle database var bu protokolle çok sakat bir iş yapmış olmazmıyım 2.si fiber switch olmadan ben bu sistemde 0 veri kaybıyla ağaya kaldırabilirmiyim.Şimdiden teşekkürler.

 
Gönderildi : 18/08/2014 01:18

(@huseyinkartal)
Gönderiler: 651
Honorable Member
 

Merhaba,

Storage yatırımı yapacaksanız zaten böyle bir yapı kurmanız gerekiyor (yedekli).. Fakat NFS eski bir teknoloji kullanmanızı önermiyorum network tabanlı çalışacağından performans kaybı  yaşamanız muhtemel. 

Burada mantıksız olan bir noktayı belirtmek isterim neden 2 tane storage almanız  gerekiyor ? zaten storage üzerinde en az 2 controller olması gerekiyor buda 1 storage için yedekli bir yapıyı oluşturur.. Aynı site içerisinde 2 storage sizi kandırmaktan başka birşey değil şayet diğer storage farklı site'ta tutulup senkron veya asenkron bir yapıda kurulup disaster site oluşturulursa mantıklı olabilir, Yani 1 storage alacaksınız 2 controller'ı olacak ve çökecek !! çok saçma Storage öyle  kolay kolay çökecek bir şey değil çökecekse neden bukadar para verilir ? SAN yapısında en az iki adet SAN sw kullanmanızı kesinlikle öneririm . 

Netapp güzel ürünleri olan bir firma fakat şahsi fikrim NFS,ISCSI gibi teknolojileri kesinlikle kullanmamanız yönünde olacaktır SAN network'ünde çalışabilen bir storage almanızı öneririm, tabi buradaki I/O ihtiyacınız nedir buda  önemli..

Ürün konusunda önerim HP 3PAR ve Hitachi ürünlerini incelemenizi öneririm Oracle konusunda Oracle exadata kullanabilirsiniz performans değerleri bayağı yüksek bu konuda 3PAR'da çok iddalı,  I/O ihtiyacınıza göre ürünler konumlandırılabilir.  

Farklı vendor'lar ile I/O toolları ile analiz yaptırıp sonuçları karşılaştırmayı unutmayın.

 Selam ile,,  

 
Gönderildi : 18/08/2014 16:40

(@AbdullahOmerTEMEL)
Gönderiler: 117
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hüseyin Bey Merhaba;

 

Bir kaç konuyu açıklayım isterseniz bazı yerleri atlamışım.2 adet storage farklı lokasyonlarda konumlandırılacak bunsa sorun yok.Dediğiniz gibi aynı yerde olması çok sacma olurdu.Şimdi yapıyı size daha derin açıklıyayım bu firma bize bir storageyi 2 kontrol kartlı diğeri ise tek konrtol kartlı olarak önerdi.Main storage de ssd disk yapısı var oracle database için yedek olacak storagede sadece sas diskler önerdiler.San switch önermediler dediğim gibi niye önermediniz sorusuna NFS yapısı netapp'ın geliştirdiği bir sistemdir gerek yok dediler.Ayrı bir detayda şu storageleri konumlandıracağımız iki site arasında 8 core fiber hat var bunuda göz önüne alırsak netapp öneren firmanın teklifini nasıl yorumlarsınız.

 
Gönderildi : 18/08/2014 18:02

(@huseyinkartal)
Gönderiler: 651
Honorable Member
 

Merhaba Ömer Bey,

Yapı farklı site'lar  olarak kurulacaksa konumlandırma  mimarisi dogru, production storage 2 contorller disaster storage 1 controller  olması dogru değil sonuçta  disaster site'a aynı yük gelecek, belki fiyatlandırma açısından firma size  böyle  bir teklif sunmuş olabilir fakat kimse bunu kabul etmez, tabi burada  sizin bütçeniz'de önemli ürün konumlandırıken bütçenizi'de göz önüne  almış olabilirler. Fakat NFS teknolojisi artık eski bir teknoloji ve siz para verip yeni bir ürün alırken eski bir teknoloji almanız mantıklı değil !! Heleki Oracle kullanacaksanız kesinlikle SAN storage kullanın hem performans hemde güvenlik açısından öneririm, NFS protokolü bazı yerlerde avantajları olabilir, Mesela TV yapım şirketlerinde veya Arşivleme gibi büyük dataların saklanmasında NAS storage'lar iş kolaylaştırabilir, muhtemelen Storage alımını Oracle tarafındaki yavaşlıktan dolayı yapıyorsunuz bunun için SAN kullanın..

Yalnız yanlış anlaşılma  olmasın Netapp'ın storage'ları SAN'de destekliyor yani ürüne diyeceğim birşey yok lakin protokol doğru değil 🙁  Ayrıca NFS Netapp'ın teknolojisi değil linux'un dosya paylaşım sistemidir Windowsta CIFS Linux'ta NFS.

İki site arasındaki senkronizasyon için 50 mbit bir hat yeterli olacaktır, Bu yapıda  konumlandırılacak ürünler için detaylı bir inceleme yapılması gerekiyor, 

Yani al bir BMW olsun 5000 motor arkana  bakma gibi değil... Hem ileriyi düşünün hemde gerekli gereksiz  bir sürü  maliyeti lisanslamayı vs.. göz önünde bulundurun, Destek migration vs.. bu konuları iyice değerlendirip alım yapmalısınız.

Saygılarımla.. 

 
Gönderildi : 18/08/2014 19:53

(@AbdullahOmerTEMEL)
Gönderiler: 117
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hüseyin Bey bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim.Çok açıklayıcı oldu gerçekten.Açıkcası bir tarafta tek kontrol kartı diğer tarafta çift olması banada biraz ticari kaygı gibi gözüktü.Dediğiniz gibi netapp gerçekten konusunda iyi ama protokoller önemli ve evet sırf oracle hızlı olsun + bir disaster yapısı gerekli olduğu için bu işe giriştik.Verdiğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim Saygılarımla.

 
Gönderildi : 19/08/2014 01:50

Paylaş: