Forum
Win 11'e yüklü Hyper-V üzerine kurulu ve etherneti local switchde olan 2019 server üzerinde çalışan DHCP servisi, düzgün ayarlanmasına rağmen yine aynı switche bağlı client otomatik IP alamıyor. Manuel IP ile client-server birbirini pingleyebiliyor.
Mutlaka hyper-v virtual network nic ayarlarınız da eksiklik vardır youtube dan videolu tutorial'lar bulabilirsiniz.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Selamlar, İbrahim hocam' a katılıyorum, bunun için wireshark kurup paketleri dinleyebilirsiniz.
Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Wireshakta discovery ve offer paletleri var sadece.
Bunu nerede görüyorsunuz? discovery çünkü arama offer ise cevap paketi, örnek istemci makinede mi çalıştırıyorsuunz wireshark'ı?
Sıralama aşağıdaki gibi oluyor;
CLIENT -> DHCPDISCOVER
SERVER -> DHCPOFFER
CLIENT -> DHCPREQUEST
SERVER -> DHCPACK
Eğer siz önce dhcp kim diye soruyor, sonra size server cevap geliyor ise sonrasında client istekte bulunması gerekli.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
Bunu nerede görüyorsunuz? discovery çünkü arama offer ise cevap paketi, örnek istemci makinede mi çalıştırıyorsuunz wireshark'ı?
Sıralama aşağıdaki gibi oluyor;
CLIENT -> DHCPDISCOVER
SERVER -> DHCPOFFER
CLIENT -> DHCPREQUEST
SERVER -> DHCPACKEğer siz önce dhcp kim diye soruyor, sonra size server cevap geliyor ise sonrasında client istekte bulunması gerekli.
wireshark da dhcp filtresi ile;
CLIENT -> DHCPDISCOVER
SERVER -> DHCPOFFER
infoları var sadece. Dosya ekliyorum.
Ağ yapısını tam olarak bilmediğim için eğer firewall varsa DHCP sunucunun ip adresinin relay olarak verdiniz mi?
Kişisel bir olay
Ağ yapısını tam olarak bilmediğim için eğer firewall varsa DHCP sunucunun ip adresinin relay olarak verdiniz mi?
yapı hyper-v üzerinde ve server-client firewall kapalı.
@SebahattinKOSE ortamda farklı vlanlar varsa, ip trafiği L3 switch veya firewall üzerinden route ediliyorsa, arkadaşın da dediği gibi, dhcp relay kurmak gerekecektir.
ortamda vlan ve firewall yok. hyper-v internal switch kullanarak oluşturduğum sanal ağda, DHCP sunucuna discovery paketi geliyor ve sunucudan offer paketleri gidiyor. Client olan diğer sanal makinadan DHCP sunucuya gelmesi gereken request paketi bir türlü gelmiyor.
Sizin detay sağlama düzeyiniz ile inanın bu konuda ilerleme kaydetmeniz çok zor. Mesela şuana kadar ss, eventlog hiçbirşey paylaşmadınız bilinmeyen bir sistemde insanlar yardımcı olabilmek için döngüye giriyor. İnanın kızarak yazmıyorum faydalı kurallar itibariyle soru nasıl sorulmalıdır gibi konulara bakarsanız anlayacaksınız. Lab üzerinde deneyim kazanmaya çalışan birinin çözüp kendini geliştirebilmesini isterim ancak burada kaynak sizsiniz.
Bence şöyle ilerleyin, makinede ki internal sw, yani nic'leri komple silin, baştan yapılandırın, gerekirse hyper-v rolünü temizleyin herşeyi baştan yapılandırın, sunucularınızı baştan kurun, dhcp'nizi makalelere bakıp baştan kurgulayın.
Hak veririz sizin doğru yapıp yapmama şüpheniz olur ancak makinenin doğru olup olmadığı şüpheniz de olmalı.
Şu dahi olabilir ki paket eksikleri benim aklıma bunları getiriyor. İnsanlar lab'larını desktop, laptop'lar üzerinde yapmaya çalışıyor bunlar da ucuz realtek nic chipleri olur işte detay bir aşamada sanallaştırma da düzgün çalışmadığı oluyor yaşadık böyle şeyleri nw trafiği var gibi görünüyor ama bişeyler eksik kalıyor çünkü zaten bu tür cihazların ve üzerlerinde ki nic'lerin virtualization desteği yok. Şu da olabilir bir şekilde hyper-v rolü ve vmware workstation'ı birlikte makine de çalıştırıyorsunuz özellikle nic tarafında gariplikler başlayabiliyor.
Herşeyi tekrar yaptınız ve benzer sonuçlar alıyorsunuz diyelim şunu uygulamayı da düşünün.
Bağımsız bir makine ayarlayın, hyper-v core yükleyip sanallarınızı baştan oluşturun, roll kurgularınızı deneyin.
youtube dan görüntülü eng makaleler çok fazla işinize yarar.
Yeni deneyim kazanmaya çalışan kişi ss sağlamazsa dışardaki kişiler doğru yapılıp yapılmadığını anlayamazlar.
'balık vermez, nasıl tutulabildiğine yönlendirir'
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız. Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz. Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
İbrahim güzel özetlemiş, illaki sorunu çözmek istiyorsanız öncelikle topoloji çizmeniz gerekli, ortamda fiziksel bir istemci, fiziksel bir switch var ise eğer zaten dhcp paketleri broadcast olduğu için switch üzerinde iphelper bilgisi var mı? eğer swtich i config yapan broadcast trafiğini kesiyor ise zaten çalışmaması normal. Yani DHCP son derece basit çalışan bir servis olup böyle basit bir senaryoda sistemin çalışmaması için İbrahim hocam' ın söylediği noktalara dikkat etmenizi öneririm.