Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

sanal sunucu üzerinde alarm ve disk ekleme

6 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
1,137 Görüntüleme
(@canbolat)
Gönderiler: 1253
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba danışmak istediğim 2 konu var ;


1)vmware esxi 4.1 üzerinde 80 tane sanal sunucumuz var.Ben bu sunucularda disk miktarı belli bir değere ulaştığında alarm vermesini istiyorum.örneğim exh2010 isimli sunucuda kalan hdd miktari %10 'dur.


2)disk miktarı azaldığında bu sanal disk üzerine alan nasıl ekleyebilirim ?

 
Gönderildi : 08/12/2011 17:54

(@kamerkoseoglu)
Gönderiler: 199
Estimable Member
 

Merhaba,

alarm ile ilgili vmware sitesinden bir kb var videosuda mevcut inceleye bilirsiniz.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1018029

 

 
Gönderildi : 08/12/2011 18:42

(@canbolat)
Gönderiler: 1253
Noble Member
Konu başlatıcı
 

http://www.cozumpark.com/forums/thread/146759.aspx

 
Gönderildi : 09/12/2011 12:40

(@canbolat)
Gönderiler: 1253
Noble Member
Konu başlatıcı
 

2 soruma uyguladığım çözümleri paylaşmak isterim.Forumda arama yapan arkadaşların işine yarayabilir .


1)Sanal makinanıza extradan online olarak disk eklemek istiyorsanız , Vsphere client üzerinde disk eklemek istediğiniz sanal makinanın özelliklerine gelin >"  edit settings " > hardware  başlığı altında > "add" butonuna basın çıkan pencereden eklemek istediğiniz donanım türü olarak hard diski i seçin. Eklemek istediğiniz miktarı belirtin(100 gb),Lokasyon kısmında eğer datastore kullanıyorsanız ortamdaki datastore seçimini yapın.Ekleme işlemi bittikten sonra disk yönetiminde eklenen alan tahsis edilmemiş olarak görünücektir.Sağ tıklayıp yeni bölüm oluşturup,sürücü adı belirtin.Disk kullanıma hazırdır.


2)Vsphere üzerinde alarm oluşturmak istiyorsanız alarmlar kısmına gelip,tanımlamalar bölümünden yeni alarm diyebilir ya da sanal makinanın üzerine sağ tıklayıp yeni alarm diyebilirsiniz.Yeni alarm dedikten sonra General tabında alarm name olarak bi isim girin  örn. Sunucu Kapandı ve ya disk kullanımı %70 i geçti , aşağıda alarm tipi olarak 2 seçenek mevcut.Eğer disk,ram ve cpu kullanımı miktarı gibi eylemleri görmek istersiniz üstteki seçeneği,sanal makinanın durumunu açılıp kapanması gibi olayları görmek isterseniz 2.seçeneği seçin. Daha sonra Triggers kısmında add trigger diyerek görmek istediğiniz eylemi seçin.Diskde alan azaldığında uyarı versin istiyorsak  "VM Total Size on Disc" i seçiyoruz.Condition bölümde is above u seçiyoruz.Belli bi yüzdeyi geçtiğinde uyarı vermisini istediğim için bunu seçiyorum.Warning ve Alert kısmına uyaracağı miktarı yazıyoruz 80(yüzde 80).Actions kısmında add action diyip "send  a notification mail "i seçiyoruz.Configuration kısmında bildirimde bulunacağı mail adresini yazıyoruz.Warning ve alert kısmında aksiyonu sürekli olarak tekrarlayacağını mı yoksa bir kez  bildirimde bulunup bulunmayacağını belirliyoruz.Ok diyip işlemi bitiyoruz.


Mail bildirimini kullanmak istiyorsak vsphere client üzerinde administration a gelip vcenter ayarlarına gelip mail tabında smtp sunucusunu ve gönderen hesabını belirtmemiz gerek. önr.mailserver.cozumpark.com  ,  @cozumpark.com">vcenter@cozumpark.com


Ayrıca vcenter sunucunuzun ip adresi için relay tanımlaması yapmanız gerekiyor.Exchange kullanıyorsanız ve güvenlik içinde relay a kapalı konumdaysa yeni bir receive connector oluşturup bu ip yi mail gönderebilmesi için anonymous kullanıcı olarak yetkilendirmeniz gerekir.Ek olarak mcafee ve benzeri antivirüsler bu gibi yazılımların mail gönderimini engelliyor.O yüzden yazılıma ait olan mail programını güvenli listeye eklemeniz gerek.

 
Gönderildi : 29/12/2011 23:57

(@cetinkarli)
Gönderiler: 77
Estimable Member
 

Merhaba Can Bey,

Çok güzel anlatmışsınız. Fakat ben esxi 5.0 var bahsettikleriniz orada ya ben bulamadım yada bizim lisansımızın gücü yetmiyor.

Birde sanal makinaya USB bir disk taktım bu diski de sizin söylediğiniz gibi yapmaya çalıştım ama beceremedim.

Vaktiniz olur da bir kaç satır yazabilirseniz çok memnun olurum.

 

Saygılar

Çetin KARLI 

 
Gönderildi : 12/02/2013 19:30

(@canbolat)
Gönderiler: 1253
Noble Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba Çetin Bey ,

Ortamda vcenter kullanıyorsanız bu özelliklere erişebilirsiniz.Direk host üzerinden alarm oluşturamazsınız.Usb ekleme işlemlerini adım adım yaptıysanız vsphere client üzerinde usb disk eklemek istediğiniz vm üzerinde connect usb kısmından usb aygıtını eklemeniz gerekmektedir.

saygılarımla

 
Gönderildi : 14/02/2013 03:15

Paylaş: