Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyperv Planlama

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
294 Görüntüleme
(@osmantemel)
Gönderiler: 177
Reputable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba  50 kullanıcılı bir sisteme yeni bir sistem oturtmaya çalışıyorum. Bu konu hakkında sizden fikir almak istiyorum. İstenen iş şöyle. Bir server alınacak üzerine sanal olarak dc,exchange,sql(muhasebe programı),fileserverver terminal server olmak üzere 5 adet uygulama olacaktır. Yaklaşık 50 kullanıcı terminal server a bağlanarak standart işlerini yapacaktır. Sorularım şunlar.


 


1- Dc yi fiziksel olarak kurulan işletim sistemine kurmakmı yoksa sanal bir makine oluşturarak dc yapmakmı mantıklı.


2- Bir server da ethernet kartı sayısının önemi varmıdır. Yani 5 sanal makine kuracaksan 5 tane ethernet olacak veya en az şu kadar ethernet olacak gibi.


3- Böyle bir yapıda server da kaç işlemci olmasını tavsiye edersiniz.


 


Ayrıca sizlerin fikirleri benim için önemli. İyi bir iş çıkarabilmem için değerli fikirlerinize ihtiyacım var.

 
Gönderildi : 15/03/2011 02:44

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

  1. Eğer imkanınız var ise farklı bir sunucu üzerinde dc oluşturmanızı tavsiye ederim. Ancak imkanınız yok ise (Hyper-V sunucusunun başka bir rolü çalıştırması tavsiye edilmese de) Hyper-V sunucusunu dc olarak da yapılandırabilirsiniz.
  2. Eğer bir sunucu üzerinde bahsettiğiniz tüm rolleri koşturacak ayrı ayrı sanal makineler kullanacak iseniz oldukça performanslı bir sunucuya ihtiyacınız olacaktır. Ağır işler yapacak sanal makineler için en az bir fiziksel ağ kartı ayırmak mantıklı olacaktır. Örneğin Terminal Server görevi üstlenecek olan sunucu ağı oldukça yoğun kullanacağından diğer sanal makinelerden ayrı bir ağ kartı üzerinden sistemi çalıştırmanız olumlu etki yapacaktır. Aynı işlemi file server için de düşünebilirsiniz. Eğer switch yapınız teaming destekliyor ise birden fazla fiziksel kartı tek bir kart olarak yapılandırıp sanal makinelerinizin ağ band genişliğini arttırabilirsiniz. Sizin yapınızda Hyper-V sunucunuz için bir ağ kartı, terminal server ve file server için de birer ağ kartı düşünürseniz en az dört ağ kartına ihtiyacınız olacaktır. Günümüzde sunucular iki ağ kartı ile gelmekte. Bazı sunucular ise dört ağ kartı ile gelebilmekte. Ancak bu bir zorunluluk değil tavsiye tabiki. Kısaca 5 sanal makineyi 1 ağ kartı üzerinden de çalıştırabilirsiniz ancak performans düşecektir.
  3. Bu yapıda sunucu üzerinde ki işlemcinin önemi kadar ram miktarı ve disk sayısı ile raid yapısının da büyük önemi olacaktır. Yeni nesil Xeon işlemciler artık 6 core ile gelmekte. Siz iki işlemcili bir sunucu aldığınızda 12 işlemciniz olacaktır. Herbir işlemci bir seferde 2 işlem yapabildiğine göre mantıksal olarak 24 işlemciniz olacaktır ki bu kadar sayı size fazlasıyla yetecektir. Hyper-V üzerinde bir sanal makineye en fazla 4 adet mantıksal işlemci atayabiliyorsunuz. Bellek kısmına gelirsek, min 24 Gb lı bir sunucu gerekecektir. Ayrıca kapasite ihtiyacınıza göre Raid 10 destekli bir yapı kuracak şekilde disk sayınızı belirlemenizde performansı olumlu etkileyecektir.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 15/03/2011 03:27

(@serkanpeksaglam)
Gönderiler: 121
Estimable Member
 

çok fazla tecrübem olmasada (sürekli lab yapıyorum bu aralar) çok okuyup çok araştırıyorum,


verilebilecek en iyi tavsiyeler verilmiş 🙂


birde şunuda hesaplamak gerekli, ya fiziksel sunucuma birşey olursa !! tüm servisleri kaybedersiniz.


alacağınız önlem ne kadar acil ve önemli iş yaptığınıza bağlı olarak değişir.


bunuda planlamanızda fayda var.

 
Gönderildi : 17/03/2011 02:30

Paylaş: