Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

VMware üzerind vista ve 2 ubuntu

5 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
397 Görüntüleme
(@EmreOZDEMiR)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba, bilgisayarım Vista Business. Etki alanı olan bir ağda DHCP'den ip alıyor. Aynı bilgisayar ile evde kullandığım zamanlarda modem üzerinden ip alıyorum.


Bu bilgisayarın üzerine Ubuntu Server 8.04 kurarak, ubuntu server'ı tecrübe etmek istiyorum. Ubuntu server'ın güncellemelerini yapabilmek yada üzerine program kurabilmek için internet bağlantısı olması gerek.


Ubuntu Server'ı DHCP, DNS ve Proxy olarak yapılandırarak, yine VMware üzerinde çalışan ubuntu desktop ve XP clientlar ile internete çıkamayı denemek istiyorum. Ancak bir türlü çözüm yolunu bulamadım.


Sorunlarım şu şekilde:


1) Ubuntu server dhcp olarak görev yapacak, kendi ağımın ubuntu'dan ip almaması için VM üzerinde etherneti nat olarak mı tanımlamalıyım. Peki sanal makinayı nasıl tanımlamalıyım ki sadece ubuntu server ile iletişimde olsun


2) Ubuntu server üzerinde iki adet ethernet mi olması gerekiyor?


3) Örnek olarak daha önceden yapılmış bir diyagram var mı kaynak gösterebileceğiniz?


4) İlişkilerin şu şekilde olmasına uğraşıyorum:


 


Vista yani gerçek bilgisayarım ve bağlı bulunduğu ağ, hiç bir şekilde ubuntu server ve desktop ile iletişimde olmasın.


Ubuntu server vista'nın bulunduğu ağ üzerinden internete çıkabilsin. Aynı şekilde kendisine gelen web istekleri için proxy görevi görsün.


Ubuntu Desktop sadece ubunutu server ile ,letişimde olsun, vista ve bağlı bulunduğu ağ ile iletişimi olmasın.


 


Soruyu açık olarak sorabildim mi bilmiyorum ancak, dediğim gibi zaten analiz edebilsem, çözmüş sayılacağım.


Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.


 

 
Gönderildi : 08/06/2008 22:29

(@harunsahiner)
Gönderiler: 12
Active Member
 

Vmware de bridge ethernet i seçin. ve wmware de kurulu sistemlerin eth ları DHCP den ip almak için ayarlı olsun.

Modeminizin DHCP  ayarlarını disable yapın.

1 adet ethernet proxy için yeterli olur.

 

 

 
Gönderildi : 09/06/2008 00:31

(@onurvatandas)
Gönderiler: 175
Estimable Member
 

Merhaba,

Tam olarak ne yapmak istediginiz anlamasam da fikir vermesi acisindan bir seyler yazman istedim.

Benim  bildigim kadariyla Workstatin kullanarak VM ve host arasindaki iletisimi kesmek mumkun degil. Yani hangi network tipini secerseniz secin (bridged, nat, host only) her birinde de sanal makineler vista ile iletisim halinda olacaktir.

Fakat Ubuntu Server i dhcp server olarak kullanmak icin yukarda da yazildigi gibi oncelikle modem uzerinde dhcp servisini disable etmeniz gerekir. Bu sayede ubunu desktop ubuntu server dan ip alabilecek.

Burada size tavsiyem soyle bir sey olabilir: Ubuntu Server ve Desktop in network tipleri NAT olarak secilsin, desktop ip adikan sonra internet uzerinde update yapabilsin. Vista ile haberlesmemsi gibi bir seyi neden  istiyorsunuz? 

 
Gönderildi : 09/06/2008 01:32

(@EmreOZDEMiR)
Gönderiler: 33
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

Cevaplarınız için teşekkürler...


bu çalışmayı evde veya iş yerimde yapabilmek istiyorum. malum günümüzün büyük bir kısmı iş yerinde geçiyor. İş yerindeyken ubuntu'nun ip dağıtmasını ve iş yerindeki bilgisayarların ubuntu'dan ip almalarını istemediğim için bunu istedim. Benim tam olarak istediğim vista ile haberleşmemesi değil, vista'nın bağlı bulunduğu network ile haberleşmemesi aslında.


İş yerinde iken DHCP'yi durduramam.


ubuntu server NAT la bağlanacak ancak ubuntu desktop'u nasıl bağlayacağımı bir türlü canlandıramadım. İki ubuntu kendi aralarında konuşsunlar, Server DHCP olsun, ancak sistemde mevcut DHCP sunucusu ve ip dağıttıkları clientlar etkilenmesin. Ubuntu server sadece bu ağ üzerinden internete erişsin istiyorum.

 
Gönderildi : 09/06/2008 04:21

(@onurvatandas)
Gönderiler: 175
Estimable Member
 

Bu durumda her iki Ubuntu nun da network yapisi Host Only secilirse dediginiz olacak gibi gorunuyor. Host only network te sanal makineler kesinlikle dis network ile haberlesmezler ve Vista onlar icin (eger isterseniz tabi) ayri bir network blogundan DHCP ile IP dagitir. Sizdeki durumda ise IP vermesin istiyorsunuz, o zaman host only nework IP blogunu bilmeniz gerekir ki bunu da network ayarlari kisminda gorebilirsiniz, hatta Host Only network un Ip dagitmasini da engelleyebilirsiniz ki acilan Ubuntu Desktop VMware den degil de Ubuntu server dan IP alsin.

Emin degilim ama olabilecegi dusuncesindeyim. Denemekte fayda var. 

 
Gönderildi : 15/06/2008 18:37

Paylaş: