Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

ESX 3.5 Üzerinde Disk Alanı Genişletme

22 Yazılar
8 Üyeler
0 Reactions
708 Görüntüleme
(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Diskpart İşletim sisteminin kurulu olduğu partitionu ( system or boot partition ) extend edemiyordu. ?

 

evet yapamadım zaten. forumdaki bütün senaryoları denedim nerdeyse ama başarılı olamadım.

 en son winpe iso su oluşturdum. ancak winpe.iso dan boot yapamadım. diskleri silince ancak winpe.iso boot yapıyor. tabi o zamanda diskleri göremediği için bir işlem yapamıyorum...

Merhabalar;

Sanal makinenizin boot seçeneklerinin önce cd-rom sonra disk olacak şekilde ayarlı olduğundan emin olalım. Bahsettiğiniz hata (diskleri silince iso dan boot etmesi) bu şekilde bir sorun olduğunu gösteriyor. Bunun için ilgili sanal makinemizi kapatalım ve sağ tıklayarak Edit Settings bölümünü açalım. Karşımıza gelen ekranda Options sekmesine geçelim ve Boot Options seçeneğine gelelim. Sağ tarafta Force Bios Setup bölümünde ki kutuyu işaretleyelim ve OK diyerek iletişim kutusunu kapatalım. Bu sayede sanal makinemiz ilk açıldığında bios ekranı karşımıza gelecektir. Bios ekranında Cd-rom seçeneğini en üste alalım ve çıkmadan önce Winpe.iso dosyasını sanal makinenizin cd-rom na yine sanal
makinenizin Edit Settings bölümünden eklemeyi unutmayalım. Ardından bios ayarlarını kayıt edip çıkalım. . Sistemimiz yeniden başladığında WinPe imajından boot edebilirsiniz.

Sanal makinenizin diskini büyütmek için öncelikle sanal makineniz üzerinde snapshot olmamaldır. İkinci olarak sanal makinenizin ayarlarından ilgili diskin boyutunu büyüttükten sonra diskpart ile ilgili diski extend etmeniz yeterli olacaktır.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 29/07/2010 15:48

(@AkinAkdeniz)
Gönderiler: 163
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkürler.


Değerli yardımlarınızla konuyu çözdüm.


Öncelikle http://www.cozumpark.com/blogs/windows_server/archive/2010/01/17/windows-preboot-pe-environment-cd-si-haz-rlamak.aspx  buradaki makale ile Winpe ISO mu oluşturdum.


Yalnız makalenin aşağıdaki paragrafındaki komutta hata var çalışmıyor.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Artık bir WinPE image dosyamız var. Ama bu WinPE ortamı nasıl boot olacak? WinPE’nin boot edilebilmesi için oscdimg adlı bir araç kullanıyoruz. Tabii ki bu uygulamada AIK ile birlikte gelen bir uygulamadır.


Oscdimg –n –h –bc:\winpe\etfsboot.com c:\winpe\iso c:\winpe\winpe.iso komutuyla c:\winpe klasöründe winpe.iso adında bir iso dosyası oluşturulur. Yukarıdaki komutta –b parametresiyle c:\winpe.... yolunun bitişik olması dikkatinizi çekmiştir. Yukarıdaki komutta bir hata yoktur.  Komut yukarıdaki gibi çalıştırılmaldır (Şekil 7) 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bunun yerine Şekil-7 deki dos ekranında bulunan komutu yazarsanız sorun çıkmıyor.


Copy Paste için komutu buraya yazıyorum:


C:\Program Files\Windows AIK\Tools\Petools\x86>oscdimg -n -h -bc:\winpe\etfsboot.com c:\winpe\iso c:\winpe\winpe.iso


"Yukarıdaki komutta –b parametresiyle c:\winpe.... yolunun bitişik olması dikkatinizi çekmiştir. Yukarıdaki komutta bir hata yoktur. " aynen doğru.


Daha sonra ilgili sanal makinemin veeam ile full backup ını aldım. Ne olur ne olmaz kenarda sağlam halde dursun diye. Bu çok önemli. Hatta denemesini de yaptım. İlgili sunucuyu tamamen diskten sildim. veeam ile almış olduğum backup ı restore ettim ve makine sorunsuz çalıştı. Burda önemli olan veeam içindeki VMCOPY ile full backup almak. Tabii bunu sunucu kapalı iken yapmak gerekiyor. Benim kullandığım sunucuda daha önce hiç snapshot olmadığından dolayı sorun çıkmadı. Bütün üstadlar bu konuda uyarıda bulunduğuna göre bu snapshot konusu önemli....


Bir diğer adım olarak oluşturmuş olduğum WINPE.ISO imajını datastore attım.


Extend etmek istediğim cd rom una WINPE.ISO sunu bağladım.


Bu arada M.Hakan Bey'in aşağıdaki uyarılarını da göz önünde bulundurarak ilgili adımları uyguladım.


"Sanal makinenizin boot seçeneklerinin önce cd-rom sonra disk olacak şekilde ayarlı olduğundan emin olalım. Bahsettiğiniz hata (diskleri silince iso dan boot etmesi) bu şekilde bir sorun olduğunu gösteriyor. Bunun için ilgili sanal makinemizi kapatalım ve sağ tıklayarak Edit Settings bölümünü açalım. Karşımıza gelen ekranda Options sekmesine geçelim ve Boot Options seçeneğine gelelim. Sağ tarafta Force Bios Setup bölümünde ki kutuyu işaretleyelim ve OK diyerek iletişim kutusunu kapatalım. Bu sayede sanal makinemiz ilk açıldığında bios ekranı karşımıza gelecektir. Bios ekranında Cd-rom seçeneğini en üste alalım ve çıkmadan önce Winpe.iso dosyasını sanal makinenizin cd-rom na yine sanal makinenizin Edit Settings bölümünden eklemeyi unutmayalım. Ardından bios ayarlarını kayıt edip çıkalım. . Sistemimiz yeniden başladığında WinPe imajından boot edebilirsiniz."


Daha sonra sanal makinemin disk kapasitesini 8 GB iken ordaki kapasiteyi 20 GB ye çıkarttım. Tabi burda 20 GB yaptım demekle iş bitmiyor. İşin asıl eğlenceli kısmı bundan sonra başlıyor. Arkadaşlar burda gördüğünüz gibi yeni disk ekleme yerine hali hazırda bulunan diskimin kapasitesini 8 gb den 20 gb ye çıkardım. Yeni bir disk eklesem nasıl olurdu onu denemedim. Bir sonraki denemede belki onu yapabilirim.


Bir sonraki adım olarak makinemi start ettim. Ve makinem daha önce bağlamış olduğum WINPE ile açıldı.


Unutmadan winpe açıldıktan sonra bir komut satırı geliyor siz açılsın diye bekliyorsunuz ama makine orda öylede suruyor. O yüzden orda basit bir enter dokunuşu ile komut satırına komut yazabilecek duruma geliyorsunuz.


Bu komut satırında DISKPART yazıyoruz.


Ben herhangi bir yeni disk eklemediğimden list disk komutunu kullanmadım.


Direkt list volume dedim ve volumlar listelendi.


Burdan select volume = 1 Yaptım. ( bu benim sunucumun c sürücüsü idi.)


ve


extend yaparak işlemi tamamladım.


Makineyi kapatıp açtığımda 2003 sunucum yeni bir donanım bulundu dedi ve yükledi.


Ve makine yeniden restart ettikten sonra yeni disk kapasitesi ile karşıladı beni.


Buradan yardımlarını esirgemeyen siz değerli forum üyelerine, makalelerinden faydalandığım üstadlarıma teşekkürü borç bilirim.


 


 

 
Gönderildi : 29/07/2010 17:26

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Sorunu halletmenize sevindim.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 29/07/2010 21:35

Sayfa 2 / 2
Paylaş: