Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-V Dynamic Memory Desteği Hakkında

11 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
515 Görüntüleme
(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Bugün gezinirken şu şekilde bir yazı dikkatimi çekti:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hyper-V Dynamic memory desteği açıklandı…



hyper-v-dynamic-memoryEn sonunda! Memory overcommitment dediğimiz özelliğin Hyper-V’de olmaması hep elimizdeki memory kadar guest  açabilme sorununu ortaya çıkartıyordu. Artık bu soruna çözüm geldi. Ya da daha doğrusu geliyor. Windows 2008 R2 Sp1 ile Dynamic memory özelliği sayesinden guest sistemlerde kullanılmayan memory transparan olarak diğer sistemlere aktarılıyor!!!


 


 


 


 


 


 


 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 


Bu yazıda geçen özelliğin tam olarak ne zaman yürürlüğe gireceği ile ilgili bilgisi olan (yani SP1 ne zaman çıkacak) var mı?


Bir de; diyelim ki şöyle bir durum oluştu. Ben dedim ki "abi madem istediğimiz gibi sömürebiliyoz; 1 GB'lık sisteme 20 tane sanal kurayım; hepsini aynı anda çalıştırayım." Bu durumda performans düşüklüğünden başka problem doğar mı (disk alanı yeterli diyelim) ?

 
Gönderildi : 23/04/2010 23:24

(@www-rizasahan-com)
Gönderiler: 18028
_
 

Bilgilendirme için teşekkürler çok güzel özellik bu.Adamlar gerçekten bu işin dibine vurdu yazıyorlar takır takır.

1984 doğumluyum. 4 yaşından bu yana İstanbul’da yaşıyorum. Sırası ile aşağıdaki okullarda eğitim gördüm. Paşaköy ilkokulu (1990-1995) Kartal Zekeriyya Güçer İlköğretim Okulu(1995-1998) Ümraniye Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar Bölümü(1998-2001) Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı(2002-2004) Anadolu Ünv. İşletme Fakültesi(2006-2009) Lise yıllarından sonra bir bilgisayar firmasının teknik servisinde mesleğe merhaba dedim. Outsource olarak Citibank ytl ve bina taşınma projesinde yer alarak 8 ay görev yaptım. Bu görevden sonra şu an çalışmakta olduğum yerde bilgi işlem sorumlusu olarak göreve başladım ve 18 yıldır görevimin başındayım.

 
Gönderildi : 24/04/2010 01:45

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Bahsettiğiniz olaya memory overcommit denir ve VMware firması bu işlemi yapmaktadır. Dynamic Memory ile tamamen farklı teknolojilerdir. VMware sanal makineleri çalıştırdığınızda sanal makineye atanmış ram kadar bir swap dosyası oluşturur ve bu dosyayı hazırda bekletir. Ne zaman ESX sunucunuz, üzerinde ki ram den daha fazlasına ihtiyaç duyar o zaman bu swap dosyaları kullanılmaya başlanır ve bu da performansı inanılmaz oranda kötü etkiler ki bu nedenle kullanılması tavsiye edilmez.

Hyper-V üzerinde duyurulan Dynamic Memory ise sanal makinelere atanan belleğin tamamının kullanılıp kullanılmadığını sürekli olarak kontrol ederek kullanılmayan bölümünü diğer sanal makinelere aktarmaktadır. Böylece Hyper-V sunucunuz üzerindeki ram i arttırmadan daha fazla sayıda sanal makineyi çalıştırmanız amaçlanmaktadır.

SP1 in çıkış tarihi oldukça gizli tutuluyor. Sanırım çıkmadan da haberimiz olmayacak (Tabi Microsoft çalışanı değilsek[:)])

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/04/2010 00:18

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Benim asıl öğrenmek istediğim "daha fazla"nın sınırı nedir? Örneğin "bir sanal makinaya düşen RAM payı en az 256MB olmalı" tarzı -ya da başka tarzda- bir zorunluluk mevcut olacak mı?


4GB RAM var diyelim; 6 tane de 1GB ramle çalışan sanal var. Sanalların hepsi aynı anda tam RAM isteğiyle çalışırsa disk belleği mi devreye girecek yoksa ne olacak?

 
Gönderildi : 26/04/2010 15:38

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Sanal makinenin bellek miktarı en az şu kadar olacak şeklinde bir durum yok. Ancak bir sanal makineye en fazla 64 Gb ram ve 4 sanal işlemci atayabilirsiniz şeklinde bir üst sınır mevcut.

Bir Hyper-V sunucusu üzerinde çalıştıracağınız sanal makine sayısı sizin sunucunuzun kapasitesi ve performansı ile alakalıdır. Sanal makinelerinize atadığınız toplam bellek miktarı Hyper-V sunucunuzun toplam bellek miktarını geçemez. Örneğin 32 Gb ram bulunan bir Windows Server 2008 Standard R2 sunucunuz da sanal makinelerinize toplamda en fazla 31 Gb ram atayabilirsiniz.

Hyper-V ve ESX arasında ki fark buradadır. VMware ESX de 32 Gb lık bir sunucu üzerinde 64 Gb belleğe sahip bir sanal makine çalıştırabilirsiniz. VMware ESX bunu diskte sanal makinenin bellek boyutu kadar oluşturduğu swap dosyası sayesinde yapabiliyor. Ancak bu acil durumlar dışında kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü sürekli disk üzerinde okuma ve yazma işlemi yapılacağından sanallaştırma sunucunuzun performansını oldukça kötü etkiler.

Windows Server 2008 R2 SP1 ile gelecek olan Dynamic Memory özelliği ise sanallaştırma sunucunuz üzerinde ki belleği daha faydalı kullanabilmek adına geliştirilen bir teknolojidir. Bunu gerçekleştirmek için de Large Memory Pages teknolojisini kullanıyor.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 28/04/2010 00:15

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Large Memory Pages


Bu teknolojinin ayrıntıları hakkında bilgi verebilir misiniz?


Teşekkürler.

 
Gönderildi : 29/04/2010 18:25

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Large Memory Pages den önce Page Sharing den biraz bahsetmek isterim. İşlemcimiz fiziksel bellek adresleri ile buna karşılık gelen sanal bellek adreslerini bir tablo içerisinde tutar. Bu tabloya page table denir. Sistemimizde çalışan bir uygulama bellek üzerinde ki bir adrese erişmek istediğinde işlemcimiz bu tabloya bakarak uygulamaya istemiş olduğu adresi verir. İşlemcimiz bu işlemin süresini kısaltmak için cahce mekanizması kullanır. Bu mekanizmaya TLB cache (translation lookaside buffer) adı verilir. TLB cache içerisinde en fazla 2 MB lık bir veri tutulabilir (bunlarda 4 Kb lık küçük verilerden oluşur)

Page table içerisinde boyutları 4 Kb olan küçük veriler bulunur. İşlemci eğer TLB içerisinde aradığı bellek adresini bulamaz ise Page table içerisine giderek bu 4 Kb lık dosyalara teker teker bakması ve aradığı adresi bulması gerekecektir. Bu işlem 4 Gb bellekli bir sistemde performansa çok etki etmese de (4 Gb bellekli bir sistemde page table içerisinde 1 milyon küçük veri bulunur) günümüz sistemlerinde ki büyük bellekler düşünüldüğünde (ki işlemcilerin destekledikleri bellek miktarı her geçen gün artmaktadır. Örneğin Intel Nehalem serisi işlemciler soket başına 256 Gb belleği desteklemektedirler) bu ciddi bir zaman kaybına neden olacaktır (64 Gb lık bir sistemde toplam 16 milyon küçük veri bulunur). Zaman kaybını azaltmak için Large Memory Pages teknolojisi kullanılır. Böylece TLB cache içerisinde de daha fazla veri tutularak performans arttırılmış olur. Ayrıca toplamda page table içerisinde tutulan verilerin de sayısı azaltılarak burada yapılacak bir aramada da performans arttırılmış olacaktır. Large Memory Pages de page table içerisinde ki küçük verilerin herbirisinin boyutu 2 MB dır. Böylece TLB cache içerisinde 16 MB lık bir veri tutulabilecektir (Böylece 64 Gb lık bir sistemde 16 milyon yerine toplam sadece 32000 adet küçük veri tutulacaktır).

Large Memory Pages ın tam olarak anlamlı çalışabilmesi için işlemcinizin SLAT (Second Level Address Translation) donanımına sahip olması gerekmektedir. Bu teknoloji Intel işlemcilerinde Extended Page Tables (EPT) olarak isimlendirilirken AMD işlemcilerinde Rapid Virtualization Indexing (RVI) ya da Nested Page Tables (NPT) olarak isimlendirilmektedir. Intel işlemcilerinden Nehalem 55xx serisi Xeon işlemciler bu teknolojiye sahiptirler. AMD tarafında ise Opteron 6000 serisi işlemciler bu teknolojiyi desteklemektedirler. Bu teknoloji ile kazanılan performans artışının en az %20 olması da dikkat çekicidir.

Faydalı olması dileğimle...

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 02/05/2010 23:53

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

Değerli bilgiler için teşekkürler.


İtiraf edeyim benim için biraz karışık. Ben aslında sadece "performans artışının %20..." cümlesiyle ilgileniyorum [:)]


İyi çalışmalar.

 
Gönderildi : 04/05/2010 14:43

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 04/05/2010 15:04

(@cozumpark)
Gönderiler: 16309
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

merhabalar


Hyper-V de kendisini iyiden iyiye geliştiriyor ve aradaki farkları kapatıyor.


Daha da iyi olacaktır ve böylelikle sanallaştırma pazarı kızışacak ve lisanslama ücretleri aşağılara çekilerek bizler için daha iyi olacaktır.


güzel paylaşımlarınız için teşekkürler

 
Gönderildi : 30/05/2010 13:28

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar Mümin hocam;

Bence Hyper-V özellikle Windows Server 2008 R2 ile birlikte ciddi atak yaptı. Artık VMware ile arasında çok önemli bir fark olmadığını düşünüyorum. Lisanslama konusunda da doğru söylüyorsunuz hocam. Özellikle Hyper-V kullanıldığında işletim sisteminin versiyonuna göre ücretsiz lisans hakkı kazanılması da büyük bir artı.

Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz hocam. Teşekkürler.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 31/05/2010 13:34

Paylaş: