Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-v Senaryo

3 Yazılar
3 Üyeler
0 Likes
362 Görüntüleme
(@ahmetbayram)
Gönderiler: 49
Trusted Member
Konu başlatıcı
 

merhabalar arkadaşlar,

 yeni kurmam gereken bir yapı için hyper-v düşünüyorum. ancak neyi nasıl yapacağım konusunda tereddütlerim var hala. aklımda ki yapıyı kısaca yazıp değerli fikirlerinizi almak istiyorum, yardımcı olursanız sevinirim

 Yapı aşağıdaki gibi olacak ;

2 adet sunucu (makinelerden birisinde windows 2008 enterprise olacak, diğer makine ya cluster olarak çalışacak ya da domain edition)

1 adet SAN

1 adet NAS

sunucu üzerinde windows 2008 enterprise kurulacak ve hyper-v koşacak şekilde ayarlanacak. 4 adet sanal makine SAN üzerinde dosyaları tutulacak ve sürekli aktif bir şekilde çalışacak. makine active director ilk kurulumda olacak. domain kullanıcıları bu şekilde dahil edilecek. ancak kafama takılan noktalar şunlar ;

1- SAN üzerinde olacak dosyaları sunucunun çalıştırması için arada nasıl bir bağlantı sorun yaşamamı ortadan kaldırır. (fiber ya da gb)

2- ikinci server cluster olarak mı kurulmalı yoksa sadece domain edition olarak kurulup domainin yedeklenmesi yeterli olacakmıdır. tabi ikinci server üzerine kuracağım enterprise için de lisans olmam gerekiyor mu ? ya da en mantıklı nasıl olur ? 

 
Gönderildi : 31/03/2010 13:36

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

  1. SAN dan en iyi performansı tabi ki fiber ile alırsınız. Ancak bu oldukça pahalı bir yatırım olabilir. SAN üzerinde ki disklerin hızlarıda önemli rol oynamaktadır. Fiber diskler (2 veya 4 Gbit lik) ya da sata diskler kullanabilirsiniz. Sanal makinelerinizi san üzerinde tutacaksanız fiber disklerin üzerinde bulundurmanız performans açsından oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca san üzerinde ki diskleriniz için oluşturacağınız RAID yapısıda performansda önemli bir etkendir. Sanallaştırma ortamları için RAID 10 u kesinlikle tavsiye ederim. Hem yedeklilik hem de yüksek performans sunacaktır. Eğer sanal makineleriniz çok yoğun işlemler yapacak ise her biri için ayrı birer LUN oluşturmanız da performansa olumlu etki yapacaktır.
  2. Domain controller ların (özellikle primary dc) sanallaştırılması Microsoft tarafından önerilmemektedir. Bu konuda http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd348476%28WS.10%29.aspx ve http://blogs.msdn.com/virtual_pc_guy/archive/2008/11/24/the-domain-controller-dilemma.aspx linklerinde ki makaleleri incelemenizi öneririm. Eğer tercihiniz domain controller ı da sanallaştırmak ise ikinci sunucunuz üzerine de Windows Server 2008 Enterprise kurulumu yapıp Hyper-V rolü ekleyerek cluster yapısına geçebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa işletim sistemlerinizi Windows Server 2008 R2 Enterprise Edition olarak alınç Böylece Live Migration ve Cluster Shared Volumes özelliklerinden de faydalanmış ve sanal makineleriniz için kesintisiz hizmet imkanı oluşturmuş olursunuz. Tabi her halükarda iki fiziksel sunucunuz için de Enterprise lisans bedelini ödemeniz gerekecek.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 31/03/2010 16:07

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba,


FC alt yapısı ve SAN yatırımı ciddi rakamlara ulaşabilir ve belkide bu kadar yatırıma ihtiyacınız olmayabilir.


Öncelikle yapınızın ihtiyacının ne olduğunu belirleyin. Daha  sonra bu ihtiyaca göre teknoloji yatırımınızı yapın derim. Belki bir Hardware iSCSI SAN hatta Sofware iSCSI SAN ile ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Belki de gerçekten bir Fiber C. SAN'e ihtiyacınız var. Olmuşken en iyi olsun demek yerine "ihtiyacım ne? ve nasıl karşılarım" diyerek analiz etmek ve sonuçlarla seçim yapmak sizi doğru yatırıma götürür.


 Bu arada 10G ethernet commodity seviyesinde ve Hyper-V tarafından supported durumda.

 
Gönderildi : 04/04/2010 17:33

Paylaş: