Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

Hyper-V - Network

15 Yazılar
5 Üyeler
0 Likes
578 Görüntüleme
(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Merhaba,


1 adet fiziksel, 2 adet sanal windows server 2008 kurdum farzedelim. Bu sanal olan OS lerin 1'ine TS kurdum diğerine ise SQL server kurdum. Server de 2 adet ethernet kartı var. Bu kartların 1'ini TS için diğerini ise SQL olan OS için external olarak yapılandırdım diyelim. Peki fiziksel olan OS  bu kartları kullanamayacak mı? External olarak yapılandırmamın nedeni; TS için zaten öyle olması gerekiyor diye düşündüğümden diğeri ise SQL'in yedeklerini ağ üzerindeki bir data storageye yedeklemek için. Kurduğum mantık doğru mudur? Diğer yandan 1 tane daha sanal makine eklesem 1 kart daha mı eklemek zorundayım?


Saygılar.

 
Gönderildi : 31/03/2010 04:23

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Merhaba,


Hyper-v de fiziksel makine oluştururduktan sonra sanal olark ip dağıtan virtual switch oluşması gerekir.Bunu ağ kartının ayarlarına girerek bakabilirsin..Eğer ayarlarda sadece switch protokol işaretli ise bu virtual switch ağ kartıdır.sanal makineleri oluştururken bu virtual switchi kullanarak kurulum yapabilrsin.

 
Gönderildi : 31/03/2010 11:49

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Hyper-V üzerinde üç farklı sanal network yapısı vardır. Bunlar;

  • External Virtual Network: Oluşturmuş olduğunuz sanal makinelerinizi bu sanal ağa bağladığınızda sanal makinelerinizin kendi fiziksel ağınız, dış dünya ya da diğer sanal makineler ile iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Internal Virtual Network: Oluşturmuş olduğunuz sanal makinelerinizi bu sanal ağa bağladığınızda
    sanal makinelerinizin sadece üzerinde çalıştıkları sanallaştırma sunucunuz üzerinde bulunan sanal
    makineler ve sanallaştırma sunucucu ile iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Private Virtual Network: Oluşturmuş olduğunuz sanal makinelerinizi bu sanal ağa bağladığınızda
    sanal makinelerinizin sadece aynı sanallaştırma sunucusu üzerinde bulunan diğer sanal
    makineler ile iletişim kurmasını
    sağlayabilirsiniz.

Hyper-V ilk kurulduğunda otomatik olarak External Virtual Network oluşturur ve fiziksel network kartınıza bağlar. Microsoft sanallaştırma sunucunuz üzerinde iki adet fiziksel network kartını önerir. Bunlardan birisi sanal makinelerinizin kullanması için diğerini ise Hyper-V sanallaştırma sunucunuzun uzaktan yönetimi için kullanılmasıdır. Bunun sebebi hem network performansının arttırılması hem de güvenliktir.

Sunucunuz üzerinde iki adet fiziksel network kartı var ise bunlardan birisini sanal makinelerinize atayabilirsiniz. Diğer network kartınızı da uzaktan yönetim için yapılandırabilirsiniz. Her ikisinin bağlanacağı virtual network türüde External Virtual Network olmalıdır. Ardından oluşturmuş olduğunuz sanal makinelerinizin özelliklerinden eklediğiniz Network Adapter i de sanal makineleriniz için kullanacağınız External Virtual Network e bağlayın. Tüm sanal makineleriniz aynı fiziksel network kartını kullanacaklardır ve fiziksel ağınızda ki tüm makineler ile iletişim kurabileceklerdir.

Terminal Server için bir fiziksel network kartı atamak mı yoksa diğer sanal makineler ile aynı networkü kullanmasının kararı sunucunuzu kullanacak kişi sayısına göre değişir. Eğer ağınız gigabit ise ve sistemi aynı anda kullancak olan kullanıcı sayınız makul ise sorun olacağını sanmıyorum. SQL Server için bence direk diğer sanal makineler ile aynı ağı kullanmasının mahsuru yok. External Network üzerinde olduğundan yedeğinizi de rahatlıkla alabilirsiniz.

Dolayısıyla Virtual Network sayesinde her bir sanal makine için ayrı birer fiziksel network kartı ihtiyacı ortadan kalkar.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 31/03/2010 13:14

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Bilgiler için teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 31/03/2010 18:49

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Rica ederim.

İyi çalışmalar...

 
Gönderildi : 31/03/2010 19:00

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

hocam cevabınız güzelde anlayamadığım nokta


1= şimdi biz 2 sanal server için external mı atayacağız böyle ise internal ne işe yarıyor.


2)ağımız gigabit değil ise ne yapacağız.

 
Gönderildi : 31/03/2010 19:05

(@Anonim)
Gönderiler: 0
Konu başlatıcı
 

Internal aynı sanal server içindeki sanal makinelerin haberleşmesinde kullanılıyor.


Gigabit ethernet kartı takıp gigabit switch alacaksınız. 😉

 
Gönderildi : 31/03/2010 19:42

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

İstediğiniz kadar sanal makineyi tek bir External Virtual Network e bağlayabilirsiniz. Ancak hepsi aynı band genişliğini kullanacağı için bir süre sonra sıkıntı yaşamaya başlayabilirsiniz. 

İlk mesajımda bahsettiğim gibi External Virtual Network ile kurmuş olduğunuz sanal makineleri hem sanallaştırma sunucunuz hem bu sunucunuz üzerinde ki diğer sanal makineleriniz hem de fiziksel network ortamınızda ki diğer bilgisayar ve sunucular ile haberleştirebilirsiniz.

Internal Network de ise sanal makinelerinizi sadece üzerinde bulunduğu sanallaştırma sunucunuz ve aynı sunucu üzerinde ki diğer sanal makineler ile haberleştirmiş olursunuz. Yani bu ağı kullanan sanal makineleriniz fiziksel network e çıkamayacaklardır.

External Virtual Network üzerinde çalışmak için Gigabit network ya da switch ihtiyacı yok tabiki  (olursa network performansı çok daha yüksek olacaktır). 100 Mbit network ve switchler üzerinde de sorunsuz çalışacaktır.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 31/03/2010 20:06

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

hocam externalı anladım


internal içinse yani ben terminal  server kurduğum veya exchange kurduğum sunucuya internal dediğimde kullanıcılar bu server a ulaşamayacaklar mı. dednizya sadece sanallar arsında iletişim oluyor.


2)ayrıca var olan bir sisteme yeni bir makina koyup 2 adet terminal server kurup balance yapacağım. hiper-v 2008 mi olsun yoksa hiper-v servermı olsun. farkı nedir. anlatırsanız sevinirim. lütfen yönlendirmeyin çünkü diğer makalelerden fazla bir şey anlamadım.

 
Gönderildi : 31/03/2010 20:15

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Aynen dediğiniz gibi kimse o sunuculara ulaşamaz. Dolayısıyla herkesin kullanacağı sistemlerde External Virtual Network kullanırsınız.

Bahsettiğiniz iki sistemin farklarına bakacak olursak;

  • Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 ücretsiz sürümdür. Windows Server 2008 Standard-Enterprise-Datacenter R2 ise lisanslı ve ücretlidir.
  • Ücretsiz sürüm ServerCore kurulum üzerinde çalışır. Yani grafik arabirim yoktur. Lisanslı sürüm ise bildiğiniz grafik arabirimli Windows Server 2008 dir.
  • Ücretsiz sürüm üzerine Hyper-V rolü dışında başka bir rol eklenemez. Ancak lisanslı sürümde dilediğiniz rollü ekleyebilirsiniz.
  • Lisanslı sürüm eğer Standard ise 1, Enterprise ise 4, Datacenter ise limitsiz Windows Server sanal işletim sistemini lisanslamış sayılırsınız. Lisanssız sürümde böyle bir seçeneğiniz yoktur.
  • Hem ücretsiz sürümde hem de Enterprise ve Datacenter sürümlerinde Live Migration ve Cluster Shared Volume ile Host Clustering seçeneklerini kullanabilirsiniz.

http://www.microsoft.com/hyper-v-server/en/us/default.aspx adresinde sürümler arası karşılaştırmalı tabloyu da bulabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 31/03/2010 20:59

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

Hocam


benim projeme gelirsek. aşşağıdaki gibi kursam ne dersiniz


var olan dc lerin yanına bir adet makina alıyorum. buna hiper-v 200 kuruyorum ve bunun içine bir de sanal server ekliyorum. yani bir fiziksel birde


sanal olmak üzere iki windows 2008 kuruyoru ve bunları dc ye üye yapıyorum. bu makinalara terminal server kurup load blance özelliklerini


kuruyorum. ve domaindeki kullanıcılar bu terminal serverları eşit bir şekilde kullanmış olurlar. bu şekilde kurulursa düzgün olurmu hız ve performans bakımından  yada


hiper-v server mı kurulsa daha iyi olur

 
Gönderildi : 01/04/2010 04:23

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Merhabalar;

Windows Server 2008 Standard-Enterprise-Datacenter R2 sürümü ile Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 performans olarak ayn ürünlerdir. Aralarında ki fark birisinin lisans bedeli olması (Windows Server 2008 Standard-Enterprise-Datacenter R2) diğerinin ise tamamen ücretsiz sürüm olması. Ücretsiz olan sürüm ServerCore üzerinde çalışacağı için uzaktan yönetim ya da PowerShell seçeneklerini kullanarak yönetebilirsiniz. Ayrıca ücretsiz olan Microsoft Hyper-V Server 2008 R2 olan sunucu üzerinde başka bir rolü (Örneğin Terminal Sever, Active Directory Services vb.) etkinleştiremezsiniz.

İki adet Terminal Server kurulumu yapacaksınız. Bunların ikisini de sanal makine olarak yapılandırmanızı öneririm. Load Balancing işini nasıl yapmak istiyorsunuz orası önemli. Dilerseniz eski tarzda bu iki terminal server sunucunuz önüne başka bir sanal makine koyarak Network Load Balancing yapılandırabilirsiniz. Ya da Yine sanal bir Windows Server 2008 R2 üzerinde Terminal Server Session Broker özelliğini etkinleştirerek DNS Round Robbin temelli load balancing özelliğini kullanabilirsiniz. Terminal Server ve Session Broker kurulumları ile ilgili makaleleri sitemizde bulabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 01/04/2010 14:22

(@Anonim)
Gönderiler: 0
 

hocam teşekkürler


 


son olarak şöylemi yapayım var olan sisteme bir yeni server alıp Windows Server 2008 Standard-Enterprise-Datacenter R2 sürümden birini kurayım.


buraya 2 adet sanal server kurayım. bu iki sanal server'ı sistemde olan dc'ye üye  yapayım. (Active directoy olan sunucu) ve ikisindede terminal server kurup balance yapayım


2) anlayamadığım nokta bu iki sanal server kurulu olduğu fiziksel server üzerindeki windows 2008 server (yani hiper-v nin kurulu olduğu sunucu)ne yapayım domaine üye yapayımmı.


3)hocam eski tarz derken üç tane sanal server kurup bir tanesine windows 2008 server koyup bunu  Network Load Balancing yapıp


 2 tanesini terminal servermı yapayım.

 
Gönderildi : 01/04/2010 17:36

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 
  1. Standard, Enterprise ve Datacenter Windows Server 2008 R2 nin üç farklı versiyonudur.
  2. Sanallaştırma sunucunuzu ve sanal makinelerinizi domain e katalım
  3. Eski tarzdan kastım (aslında eski değil hala kullanılıyor) iki sanal terminal server önlerinde başka bir sanal makine Network Load Balancing görevini yapıyor. Diğer yöntem de Terminal Server Session Broker ile load balancing.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 01/04/2010 18:36

(@serhatakinci)
Gönderiler: 4117
Famed Member
 

Merhaba,


Birkaç küçük düzeltme.


Hyper-V kurulumunda otomatik olarak herhangi bir external network yaratılmaz. Opsiyoneldir, kurulumda seçerseniz yaratılır. Veya kurulum sonrasında create edersiniz.


Sanılanın aksine management içinin ayrıdığınız fiziksel NIC üzernde external virtual network yaratmak doğru değildir. Doğru olan, bu NIC'e static bir ip verip virtualization stack'ten uzak tutmaktır.


Hyper-V'nin %100 free sürümü Hyper-V Server 2008 / R2, Windows Server Core üzerinde yada birlikte çalışmaz. Hyper-V Server 2008 / R2'nin Host OS olarak tanımlayabileceğimiz bölümü sadece kernel, driver modelleri ve bazı servisler tarafında Server Core'a, daha doğrusu Windows Server 2008 'e /R2'ye benzerlik gösterir.


Tek fiziksel host üzerinde iki VM açıp aralarında NLB yapmak pek mantıklı değildir (özellikle elinizde virtual network için ayırabileceğiniz tek bir fiziksel NIC varken). TS rolü çalıştıran VM'ler platformu en çok yoran iş yükleridir. Eğer şansınız varsa iki ayrı host üzerinde VM açıp NLB yapmak doğru olandır. Eğer şansınız yoksa bir VM + bir fiziksel makine şeklinde NLB kullanılabilir.

 
Gönderildi : 05/04/2010 22:06

Paylaş: