Forum

Bildirimler
Hepsini Temizle

XenServer 5.0.0 ve Diğer Sanalaştırma programları Hakkında

32 Yazılar
7 Üyeler
0 Reactions
702 Görüntüleme
(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hakan hocam esxi bana vermiş olduğu lisanslama işlemini nerden yapabilirim sunucu üzerinden herhangi bir lisanslama işlemi yapabileceğim bir yer göremedim.

 
Gönderildi : 19/11/2009 05:58

(@CemalTuncel)
Gönderiler: 40
Eminent Member
 

ESXi yi kurup Vi Client ile bağlandığında, configuration tabında licensing bölümünü göreceksin, oradan ilgili serial number ı girebilirsin.


 

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:08

(@CemalTuncel)
Gönderiler: 40
Eminent Member
 

Erdoğan bey, daha önceki yazımda belirttiğim gibi, hyper-v r2 ve Xenserver ı da test ettim, genel olarak ikiside çalışıyor ama, kurulum ve konfigurasyon Citrix Xenserver da çok daha kolay, örn: Hyper-V de failover cluster için hemen hemen 1gün üm gitti, Xen server ve ESXi de bu işlem bir check box işaretlemek kadar kolay 🙂


 

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:12

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Erdoğan hocam kurulum tamamlandıktan sonra sunucu üzerinde direk bağlantı ile ilgili işlemlerimiz bitiyor.

  1. Suncumuza bir client dan (Xp gibi) https://ip_adresi şeklinde bağlandıktan (Bağlanırken sertifika uyarısı alırsak devam edebilirsiniz.) sonra Download vSphere Client linkine tıklayıp client yazılımını sistemimize kuralım.
  2. Kurulumun ardından client yazılımını çalıştıralım. İlk çalıştırma esnasında sertifika uyarısı çıkacaktır. Ignore dedikten sonra devam edebilirsiniz.
  3. Sol üstte sunucumuz seçili iken Configuration sekmesine gelelim ve burada Licensed Features kısmına tıklayalım.
  4. Sağ tarafta açılan pencere de Edit linkine tıkladıktan sonra karşımıza gelen iletişim penceresinde Assign a new license key to this host seçeneğini seçip VMware tarafından bize gönderilmiş olan e-mail de ki ücretsiz sürüm için olan lisans kodunu buraya yazdıktan sonra iki kez OK e tıklayalım. Böylece lisanslama işlemini tamamlamış olduk.

Kolay gelsin....

 
Gönderildi : 19/11/2009 12:36

(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Cemal hocam bilgilendirmeniz için teşekkürler xenserver bana biraz karışık geldi karışık gelen yanı ise xen center üzerinden bi türlü kurulum yapamadım ne hikmetse:) esxi bu konuda daha iyi gibi geldi kullanıcı grupları yetkilendirmeler v.s baya güzel yani.

Erdoğan bey, daha önceki yazımda belirttiğim gibi, hyper-v r2 ve Xenserver ı da test ettim, genel olarak ikiside çalışıyor ama, kurulum ve konfigurasyon Citrix Xenserver da çok daha kolay, örn: Hyper-V de failover cluster için hemen hemen 1gün üm gitti, Xen server ve ESXi de bu işlem bir check box işaretlemek kadar kolay 🙂

 

 
Gönderildi : 20/11/2009 21:01

(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hakan hocam Esxi network üzerinden trafiklendirme ile ilgili bir bölüm buldum bu benim işimi görürmü 100 mbps hattı her vps örnek 5 mbps 10 mbps gibi ayarlıyabilirmiyiz?

 

screen 

 
Gönderildi : 20/11/2009 21:05

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Hocam Traffic Shaping her fiziksel network kartına atanmış olan sanal switch için yapılandırılabilir ve sadece Outbound trafiği için geçerlidir. Dolayısıyla sanal switch ine traffic shaping uyguladığında bu switch e bağlı olan tüm sanal makinelerin aynı kısıtlamaya tabi olacaktır. Bu durumda her bir sanal makine için bir fiziksel network kartı ataman gerekir ki bu ne kadar kullanışlı ve uygun maliyetli olur tartışılır (Örneğin 5 adet vps in olduğunu düşünürsek bunların herbirisine atayabileceğin 5 adet de fiziksel network kartının sunucu üzerinde olması gereklidir).

Eğer bu özelliği kullancak isen şunu belirteyim. Sanal makinelerin için belirlemiş olduğun network outbound genişliği eğer aşılır ise sistem öncelikle bunları kuyruğa alacaktır ama kuyruk dolacak olursa paketler iptal edilecektir. Bu kısıtlamayı yaptıktan sonra sanal makinelerinin network hızları yine 1 Gb olarak gözükecektir. Ancak arka tarafta senin belirlemiş olduğun kısıtlama çalışacaktır (Örneğin 10 Mb gibi). 

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 20/11/2009 23:10

(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hakan hocam o zaman şöyle yapsak 2008 server datacenter versionu orjinal lisanslı kurulum ile hyper-v orjinal lisansıyla aşağıdaki sürümü kullanırsak linux ve kesintisiz hizmet mevzusunu aşmış olurmuyuz ayrıca merak ettiğim bir konu Centos genelde tüm hosting firmalarının kullandığı bir yazılım sanırım ücretsiz oldugundan dolayı bu kadar yaygın Red Hat Enterprise ise lisanslı aralarında çok büyük fark varmıdır istedigimiz hertürlü paneli sorunsuz kurabilirmiyiz  (Cpanel, PLesk, Directadmin) Red Hat Enterprise bize artısı ne olur bu arada çok fazla soru sordum size gusurabakmayın:) biz bu işi professional bir şekilde ve kaliteli bir hizmet çerçevesinde yapmayı düşünüyoruz o yüzden alt yapıyı mümkün olduğu kadar araştırırak en iyi şekilde yapılandırmak için araştırmalar yapıyorum sizlerinde vermiş olduğu bilgiler için çok teşekkür ederim.

Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform

Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform provides dramatic
capabilities beyond basic Enterprise Linux 5. Integrated server and
storage virtualization technologies. In a single, easily managed
product. With a complete and highly functional environment.

With virtualization that has the capabilities an IT organization needs:
easy to deploy
simple to manage
flexible
available

Included in Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform

Critical technologies in a single solution. Fully integrated. Ready to
go. No need to purchase additional products from multiple vendors.

Unlimited virtualized guests. Multiple operating systems, multiple versions, multiple performance and security settings, all running on the same server.
Storage virtualization. Multiple guests, running on the same or
different servers, access and share logical storage volumes and file
systems. Reap the full benefits of server virtualization with shared
storage.
High availability clustering and failover. Application and guest operating system failover.
Management. Includes comprehensive management capabilities.

Integrated server and storage virtualization

Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform provides a complete,
integrated virtualization solution by including the Red Hat clustering
support.
For enhanced availability, failover at either the application or virtual machine level is provided by Cluster Suite.
Global File System and Cluster Logical Volume Manager technology allows
application data to be securely accessed and shared by any guest from
any system.

Designed for the mainstream market, Red Hat Enterprise Linux Advanced
Platform provides the industry's most complete and effective
virtualized environment.

Advanced Platform eliminates the need for third party high
availability, cluster file system, and logical volume management
products, providing a single integrated solution.

RHEL's Anaconda installer, in graphical mode.

Homepage and more info here:
http://www.redhat.com/rhel/

 
Gönderildi : 21/11/2009 18:44

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Erdoğan hocam, soracaksınız, araştıracaksınız ve bol bol okuyacaksınız. Biz kusura bakmayız merak etmeyin [:)]

Hem Windows Server 2008 Datacenter with Hyper-V çözümünü uygulayıp bunun üstüne yazdıklarından anladığım kadarıyla tam bir sanallaştırma çözümü sunan RedHat sürümünü Hyper-V üzerine sanal olarak uygulamanın mantığını anlayamadım. Çünkü Hyper-V ve Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform aynı işi yapan (sanallaştırma) farklı platformlar. Sanki bir kavram karmaşası var gibi. Sanallaştırma platformunun içinde bir sanallaştırma platformu daha kurmak gibi bir kavram çok sıkıntı yaratacaktır ve büyük ihtimallede çalışmayacaktır.

Ayrıca her iki çözüm içinde kesintisiz hizmet mantığı için ortamda bir shared storage (SAN, NAS gibi) a ihtiyacınız olacaktır. Araştırma yapmanız, araştırdıklarınızı çeşitli senaryolar ile test etmeniz doğru olandır. Ancak öncelikle kullanacağınız sistemlerin ne iş yaptıkları neleri kapsadıklarını doğru anlamamız gerekiyor. Microsoft Windows 2008 R2 Hyper-V, VMware ESXi 4.0, Citrix Xen Server, Red Hat Enterprise Linux Advanced Platform ürünlerinin hepsi sanallaştırma ürünleridir. Ayrıca hatırladığım kadarı ile sizin başlangıç için planınız ücretsiz bir ürün ile yola çıkmak idi. Red Hat Enterprise ürünleri verdiğiniz linkten okuduğum kadarı ile lisanslı ve pahalı çözümler. Aynı zamanda Microsoft Windows Server 2008 Datacenter ürünü de sadece uygun sunucu alındığında beraber satın alınabiliyor. Dolayısıyla o da ucuz bir çözüm sayılmaz. Ancak Datacenter gibi bir ürünü aldığınızda üzerinde çalıştırdığınız sanal Windows lar için lisans probleminden kurtulmuş olursunuz ki bu da bu ürünün artısıdır.

Hosting firmalarının kullandığı yazılım ile sorduğunuz soruya bilgim olmadığı için cevap veremeyeceğim.

Hocam tekrar söylemek gerekir ise failover clustering çözümü için illaki ortamınızda bir SAN ya da NAS cihazınızın olmasu gereklidir. Böylece sanal sunucularınızı bunlarda barındırıp cluster olarak yapılandırdığınız sanallaştırma sunucularınızın aynı shared storage alanını görmelerini sağlayarak kesintisiz çözüme kavuşabilirsiniz.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 23/11/2009 01:45

(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Hakan hocam şöyle düzelteyim o zaman bizim istedigimiz bir sunucuda linux + windows sanalaştırılması yapmak bunun içinde hyper-v destekledigi linux sürümü Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 5.2 and 5.3 (x86 Edition or x64 Edition) (Emulated devices only) bu bildiğiniz gibi centos kuramıyorsak redhat kullanmak zorunda kalıyoruz kullanacağımız sunucu özellikleri 1x Intel Quad Core Xeon X3210 (8MB cache) 8 GB DDR2 2x 1000GB SATA II HDD 4 Terabyte Datatraffic 100Mbps (FE) uplink SAN ve NAS datacenter ile görüşürüz ayarlarız bi şekilde.

 
Gönderildi : 24/11/2009 01:33

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Güzel yapınız için karar verdiğinize göre bize kolay gelsin demek düşer [:)]

 
Gönderildi : 24/11/2009 14:36

(@ErdoganPALA)
Gönderiler: 158
Estimable Member
Konu başlatıcı
 

Merhaba hakan hocam aşagıdaki resimdeki hata nedendir ve çözümü hakkında yardımcı olabilecekmisiniz.

 
Gönderildi : 25/11/2009 22:40

(@m-hakancan)
Gönderiler: 1866
Noble Member
 

Erdoğan hocam sanırım VSphere sunucunuz bir firewall arkasında. 902 no lu portun açık olması gerekiyor.

Kolay gelsin...

 
Gönderildi : 26/11/2009 03:12

Sayfa 2 / 2
Paylaş: