Forum

Yüksek Erişile...
 
Bildirimler
Hepsini Temizle

Yüksek Erişilebilirlik ve Olağanüstü Durum Kurtarma Exchange Server 2010

1 Yazılar
1 Üyeler
0 Likes
325 Görüntüleme
Hakan Uzuner
(@hakanuzuner)
Gönderiler: 32965
Illustrious Member Yönetici
Konu başlatıcı
 

 





İş yaşamında e-posta iletişimlerinin önemi artmaya devam ettikçe, BT departmanlarının da e-posta iletiminde yaşanan kesintiler ve veri kaybını önleme konusunda üstlendiği baskının da seviyesi yükselmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak adına Exchange Server 2010, mümkün olan en yüksek düzeyde sunucu erişilebilirliği ve alan esnekliği sağlayarak, bir e-posta çözümü kurmanın getirdiği maliyet ve karmaşıklığı en alt düzeye çekiyor. Exchange Server 2007 dahilindeki yerel replikasyon özelliklerinin bir üst düzeye taşınmasıyla, Exchange 2010 ile sunulan yeni yüksek erişilebilirlik mimarisi, kullanımı daha basit, birleşik bir sistem sağlamakta; hem yüksek erişilebilirlik, hem de olağanüstü durum kurtarma olanağı tanımaktadır. Sonuç olarak son kullanıcılar için daha yüksek çalışma süresi elde edilmekte, yöneticilere daha fazla özgürlük tanınmakta, kuruma ait temel giderler ve işletim giderleri daha düşük bir seviyeye çekilmektedir.



İşlev Tanımları


Veritanabı Erişilebilirlik Grupları - Database Availability Group: Sürekli replikasyon kullanarak çok sayıda farklı arızadan (disk düzeyinde, sunucu düzeyinde, veri merkezi düzeyinde) otomatik geri alma olanağı sağlayan bir posta kutusu sunucusu seti.


Veri Tabanı Düzeyinde Hata Durumunda Yük Devretme (Failover): Exchange Server Veritabanı Erişilebilirlik Grupları, kullanıcıyı geleneksel kümeleme yapısıyla gelen karmaşıklık ile karşı karşıya bırakmadan, veritabanı düzeyinde otomatik yük devretme yapısı sağlar. Disk arızası gibi, veritabanı düzeyinde meydana gelebilecek herhangi bir kesinti, artık sunucuya erişim sağlayan tüm kullanıcıları etkilemeyecek. Veritabanları ve sunucular arasında güçlü bir bağ bulunmadığından dolayı, disk arızaları yaşanırken bir veritabanı kopyasından diğerine geçiş yapmak artık çok kolay. Bu değişiklik, daha hızlı yük devretme süreleriyle (30 saniye) birlikte göz önünde bulundurulduğunda kurumun genel çalışma süresini kayda değer düzeyde artırmaktadır.


Geliştirilmiş Alan Esnekliği: Exchange Server Veritabanı Erişilebilirlik Grupları sayesinde, veri merkezleri arasındaki veri replikasyonunu “alan yük devretme" yapısına ulaşacak şekilde genişletme süreci daha basit hale getiriliyor, alan esnekliğinin hayata geçirilmesi çok daha kolaylaşıyor. Ayrıca kayıt dosyalarının da sıkıştırılmasıyla aktarım süresi iyileştiriliyor, ağ bant genişliği kullanımı azaltılıyor.


Daha Kolay Kurulum: Ana kurulumun ardından yöneticiler, sunucuları yeniden yüklemek zorunda kalmadan Exchange platformlarına yüksek erişilebilirlik katabiliyorlar. Client Access ve Hub Transport rolleriyle birlikte, posta kutusu verileri için tam yedeklilik sağlayan, basit yapıda çift sunuculu konfigürasyon, küçük işletmeler tarafından kurulum için tercih edilebilir. Bu yenilikler sayesinde, bir zamanlar ulaşılması imkânsız gibi gözüken yüksek erişilebilirlik şimdi her ölçekteki kurumların parmaklarının ucuna geliyor.


Entegre Küme İşletimi: Exchange Server Veritabanı Erişilebilirlik Grupları, geleneksel kümelemenin karmaşıklığını barındırmayan otomatik yük devretme yapısını sunuyor. Windows’un kümeleme alanında sunduğu üstünlüğü kanıtlanmış yetkinlikler şimdi Exchange dahilinde entegre olarak yer alıyor ve yönetici için açık ve net takip edilebiliyor. Yöneticilerin artık kurumsal düzeyde çalışma süresi sağlayabilmek için farklı işletim araçları kullanması ya da kümeleme kavramları üzerinde uzman olması gerekmeyecek.


Yedeksiz Destek: Exchange Server Database Availability Group mimarisi sayesinde kayıt dosyası tekrarının görüntülenmesi yavaşlatılabiliyor; bu sayede yöneticiler, bantlara ihtiyaç duymaksızın veritabanı üzerinde belirli bir zamandan geri alma (point-in-time) işlemi yürütebiliyor. Kurumlar artık arıza dolayısıyla sistemleri geri almak için, bant yedekleri yerine yüksek erişilebilirlik altyapısından faydalanabilecek, işletim giderlerini önemli ölçüde azaltacaklar.


Aktarım Esnekliği: Exchange Server 2010'da Transport sunucuları, disk veya sunucu aksaklığı nedeniyle ileti kuyruklarının yitirilmesini önleyen dahili koruma özelliğine sahip. Kurum yapısında ileti bir sonraki noktaya iletildikten sonra her bir ileti nesnesi için birer “gölge” kopya oluşturuluyor. Önceki sekmenin “iletim başarılı" raporu ulaşmadan önce hata ile karşılaşması halinde, ileti farklı bir yol kullanılarak yeniden yönlendiriliyor.


Çevrimiçi Posta Kutusu Hareketleri: Posta kutularının bir veritabanından diğerine geçişini sağlamak için yöneticilerin, artık kullanıcıları çevrimdışı duruma getirmesi gerekmiyor. Geçiş süreci devam ediyorken kullanıcı, posta kutularına bağlanabilir, ileti alıp gönderebilir. Bu şekilde yönetici, sistem bakımını gece yarısı veya hafta sonları yürütmek zorunda kalmayacak, iş saatleri dışında çalışma esnekliğine de sahip oluyor.

Danışman - ITSTACK Bilgi Sistemleri
****************************************************************
Probleminiz Çözüldüğünde Sonucu Burada Paylaşırsanız.
Sizde Aynı Problemi Yaşayanlar İçin Yardım Etmiş Olursunuz.
Eğer sorununuz çözüldü ise lütfen "çözüldü" olarak işaretlerseniz diğer üyeler için çok büyük kolaylık sağlayacaktır.
*****************************************************************

 
Gönderildi : 05/05/2010 13:53

Paylaş: